Järnhälen av idagDagens gästbloggare är Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Ulla Johansson har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998. Hennes senaste böcker är ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon publicerade här inlägget ”Fascismen återuppväckt” 8 augusti, ”Vem berättar sanningen om konflikten?” i Syrien 23 september och strax därefter ett inlägg om media baserad på en bra debattartikel som Aftonbladet inte ville ta in och senast ”Turkisk TV-serie (”Lögnen”) som propaganda en en turkisk propagandistisk serie, som sänts nästan 50 gånger i svensk TV! Henns inlägg idag handlar om en av Jack Londons viktigaste böcker -”Järnhälen”.
JackLondon

Jack Londons dystopi ”Järnhälen” skriven 1908 är en bok och berättelse jag ofta återgår till. Där Jack London skildrar hur i en framtid den härskande kasten i USA inför sin diktatur. Utplånar fackföreningar och radikala sammanslutningar. Slår ned alla försök till motstånd med oerhörd brutalitet. Binder en välmående (välgödd) liten del av arbetarklassen till sig. Polis och militär solidariska med härskarkasten. En roman, en dyster framtidsfantasi.
Jack London. Järnhälen 0007_5

Men nu syns det som författaren blir sannspådd. Härskarkastens grepp över samhället i USA – och stora delar av den övriga världen – är idag totalt. I USA har greppet tagits med hjälp av en heltäckande propaganda. Inte med blodiga angrepp som i Jack Londons berättelse. Arbetarklassen i stället besegrad av samhällslögnen. Passiviserade. Dock medvetna om att motstånd kommer att obarmhärtigt slås ned. Polisens och Pinkertonmännens brutalitet mot strejkande och mot arbetslösa under trettiotalets kris en läxa att minnas.
Obama med flöjt 3obama2

De grymma krigen har USA flyttat till andra länder de har intresse av att behärska. Vietnam (där de – kanske – misslyckades), Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien. Så angrepp som mer sällan belyses och som ibland skett med hjälp av ländernas ”elit”. Guatemala, Panama, Indonesien, Grenada. De flesta andra länder lydiga, ibland av fruktan, ibland av elitens egenintresse. Lilla Sverige där socialdemokratin inte vågar gå emot riskkapitalisternas vinster i vårdföretagen. Carema i botten ägt av amerikanska företag. Som dränerar våra skatteintäkter. Imperiet har greppet över planeten och få inser denna verklighet.
Frihetsgudinna gråter bild

”Järnhälen” härskar. Jack Londons spådom på ett kusligt sätt uppfylld. – Trots ett perspektiv från förra sekelskiftet och bokens gammaldags språk är Jack Londons ”Järnhälen” väl värd att läsa. Jag rekommenderar den verkligen.


i Andra om: , ,, , , , , , ,

Globalresearch 25/3 Björnbrums rescension 2/4 Pierre Gillys hemsidaBjörnbrums rescension av boken ”Bombdiplomati” Verbal förlag Globalresearch 22/9 2012 Globalresearch 27/5 2012 Nils Bowie Russia Today 8/4 2013 Björnbrum 13/4DN1
DN2
Svenska Dagbladet
Expressen
Aftonbladet
Dokument utifrån 30/9 FIB-Kulturfront DN 22/8 Economy Watch 24/8 Globalresearch 21/8 SvD 22/8 Aftonbladet Expressen 23/8 New York Times 3/8 SvT GP Pierre Gilly


3 svar till “Järnhälen av idag”

  1. Nätboken ”Pawns in the game” (offerbönder i spelet)beskriver detta mycket bra, även om den är lite religiös början och slut.

    • bara en kommentar till bokens ordval i ämnet etik. Boken sätter likhetstecken mellan etik och moral, vilka i min åsikt är helt skilda saker.
      Etik för mig är universellt förnuft, medan moral är ”gruppreglemente”.

  2. Svar till ”Sörmlänning”. Jack London menar nog inte med begreppet ”moral” detsamma som det borgerliga samhället deklarerar vara ”moral”. Eller människor som lever efter moraliska normer.
    Ulla Johansson