Jan Guillou sågar bloggosfären


Nättidningen N24 har intervjuat Jan Guillou som visar att han inte har något till övers för bloggosfären.

N24 intervjuar Jan Guillou:

Läser du bloggar?
–Aldrig. De saknar betydelse, så vitt jag kan förstå.
Hur menar du?
–De är en sorts insändare. Det finns en magi var det trycka ordet finns som ger det en betydelse. Jag är på jakt efter det som formar samhällsdebatten som har betydelse och kan ge återverkningar. Det finns för alldeles för många bloggar, de har ingen vikt.
Du tror inte att du missar något i samhällsdebatten?
–Nej. Ingenting av betydelse kan hamna i en blogg utan det dyker upp i kommersiella medier. Det är så många andra som tror att det som finns i bloggosfären är av betydelse så att de bevakar den. Då slipper jag göra det.
Favorithemsidor?
–Nej. Jag tittar inte på hemsidor. Jag har svårt att få datorn att fungera. Jag hittar inte i de där datorvärldarna. Jag provade att googla mitt eget namn och fick en miljon svar. Då gav jag upp.

En kul och intressant artikel som jag givetvis rekommenderar. På det stora hela har givetvis Guillou helt rätt, dock skulle jag inte avfärda bloggar lika kategoriskt. Det finns ljuspunkter men det är klart att de är svåra att hitta om man inte kan få datorn att fungera…

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, bloggosfären, jan guillou, n24, tidningar[/tags]


9 svar till “Jan Guillou sågar bloggosfären”

 1. Jag tycker att han resonerar idiotiskt. Varför skulle tryckt text kännas mer äkta eller genuin? Språket är detsamma men mediumet olika. Vad skiljer mer än det?

 2. Nemesis! Mja, jag tycker att det ligger en hel del i den kritik han framför mot bloggare. Jag tycker inte att de finns speciellt många som intresserar mig. Några av dem är dessutom borgerliga så det räcker och blir över men de är intressanta för det. :)

  Papperstidningar? Jo jag tillhör dem som ibland håller i en riktig tidning och läser vad jag själv skrivit. Och de är skrämmande, men det stämmer. När jag läser en artikel jag skrivit i en papperstidning känns det fasen så mycket mer seriöst. :) Men så är jag jämngammal med Guillou oxo :)

  Jo det passar bra med Red Army Choir, fast just nu är det gamla progghits som rasslar ur högtaleriet.

 3. Kan bara instämma med dig Jinge. Tryckt text på papper har fungerat de senaste dryga femhundra åren och lär göra det en bra tid framgent. Dessutom ligger det, trots allt, en viss fakta och källkontroll före det sätts på pränt och skickas ut till läsarna. Fakta- och källkontrollen av det som produceras i bloggar och på Internet för övrigt är lika med noll. Det som är lite skrämmande är att en hel del anser att källor som wikipedi, susning, etc står för en absolut sanning.

  Så tack för papperstidningar och böcker.
  Böcker de dör aldrig de bara sover, öppna en och den vaknar.

 4. Hur resonerar du nu egentligen? Du spyr ständigt galla över framförallt Expressen och DN, men även över AB och SvD. De fyra tidningar som Guillou framhåller som sina främsta – ja, faktiskt enda – källor?

 5. Guillou har fel, självklart har bloggar betydelse. Många människor förnekar kategoriskt betydelsen av saker de inte förstår (eller orkar engagera sig i). Det gör jag själv emellanåt, det är inte mer än mänskligt. Men det gör inte att man automatiskt har rätt. Det finns ju fler saker än en som kan ha betydelse, och ”betydelse” i sig kan tolkas på otroligt många sätt.

  Men jag funderar inte ens på att diskutera ämnet vidare. Det är inte jag som går miste om möjligheten att samla in kunskap ifrån tiotusentals källor snarare än ifrån fyra extremt begränsade tidningar per dag. Det skulle vara som att begränsa sitt musiklyssnande till den pyttedel av musikvärlden som skivbolagen valt att placera ut i den närmsta skivbutiken – när det finns otroligt mycket mer gratismusik på nätet än vad det finns skivor i skivbutiken…

  Vad som sedan är sanning och av värde bland de olika alternativen kan man diskutera i oändlighet. Ingen vågar väl påstå att allt som trycks är sant? =)

 6. Utifrån Jan Guillou situation så kan jag förstå. Han har ju kunnandet och inneboende förmåga som ger honom ett antal papperstidningar som når folket.. så det är ok.

  Men utifrån min situation så har han fel.. bloggen är mitt liv se.. ja internet och mina datorer som jag förtår mig på.

 7. Andreas:

  ”Det skulle vara som att begränsa sitt musiklyssnande till den pyttedel av musikvärlden som skivbolagen valt att placera ut i den närmsta skivbutiken – när det finns otroligt mycket mer gratismusik på nätet än vad det finns skivor i skivbutiken…”

  Kul exempel, ty Guillou nämnde även att han bara lyssnade på klassisk musik.
  Jag skulle föredra att läsa ett inlägg av en av mina ”favoritbloggare” snarare än en krönika av Guillou, vilket borde säga en del…