Jan Guillou hann skriva om det före mig


Kanske inte så förvånande, men jag hade skrivit 2-300 ord om Per Ahlmarks kolumn i DN för några dagar sedan. Jag hade dessutom tänkt koppla ihop det med det alltmer främlingsfientliga Folkpartiet.

Men eftersom det är söndag och jag ägnat nära tre timmar åt en debatt om Islam på radion så blev det inte mer än halvfärdigt. Då upptäckte jag att Guillou skrivit om exakt samma sak i sin kolumn i Aftonbladet idag.

Guillou: ”DN:s förre chefredaktör och nuvarande kolumnist försvarade häromåret den något uppseendeväckande åtgärden att städsla den alltmer besynnerlige Per Ahlmark som kolumnist på tidningen. Han meddelade att många läsare undrat över detta tilltag, men förklarade att det Per Ahlmark skrivit om Irak-kriget i tidningen var ”utomordentligt insiktsfulla, rimliga och förutseende artiklar”

Spalten handlar huvudsakligen om Folkpartiets märkliga omsvängning och han nämner givetvis Ahlmarks nya profetia avslutningsvis. Det jag personligen inte förstår är varför DN väljer att publicera sådan smörja, men jag förstår ju inte allt. Familjen Bonniers tidningar kan man uppenbarligen vänta sig det värsta ifrån..

Guillou: ”Nu vill Per Ahlmark (DN 24 nov) gå i krig mot Iran också. Men han inser att


Fp älskar Bush och Bush älskar alla barnen

USA:s trupper för närvarande är lite upptagna så det får bli ”långtgående FN-sanktioner. Om all handel med Iran förbjuds och en flottblockad hindrar oljan att exporteras, bryter landets ekonomi ihop. Det kan utlösa det folkliga uppror, som blivit alternativet till en militär konfrontation”. Utomordentligt insiktsfullt, som Per Ahlmarks gamle statssekreterare Hans Bergström sade.”

Som vanligt en mycket läsvärd kolumn, rekommenderas varmt!


5 svar till “Jan Guillou hann skriva om det före mig”

 1. Läs Guillou!!!

  Guillou har skrivit en mycket läsvärd krönika om Folkpartiets faktiskt ganska märkliga vandring från Bengt Westerbergs uttåg från en TV-studio med Bert Carlsson till dagens hets mot muslimer. Den rekommenderas varmt.
  Den kommenteras också av Ji

 2. Inte för att jag inbillar mig att nån bryr sig.

  Men för mig är det tvärt om, jag gillar inte Perre
  Ahlmark och Busch :-(

  GP

 3. Jag köpte Guillous nyligen(nåja) utkomna ”Kolumnisten”, där han samlat sina alster från senare år.

  Vad kan man säga? En man på väg utför. Han tycker helt rätt i vissa frågor, euron bland annat, men bara en sån sak att han låter ordet ”brunhöger” gå tryck tar bort allt förtroende från mitt håll. Det är tydligen skillnad på hets och hets.

 4. Jag har inte läst vare sig den eller den kolumn där han skrivit så. Mja, jag tycker inte att Guillou är lysande jämt, men ofta nog för att jag aldrig ska missa honom. Han har dessutom en rent formidabel förmåga att uttrycka sig mellan varven.