Jan Eliasson utrikesminister


Som vanligt valde Göran Persson en väg som inte var så helt enkel att förutse. Jan Eliasson..

Det råder ingen som helst tvekan om att han har kvalifikationerna som krävs för uppdraget. Leila får ursäkta men där ligger hon naturligtvis rejält i lä. Samtidigt är Jan Eliasson diplomat, och diplomater finns det gott om i UD så man kan ju undra om det är bra med en diplomat i ledningen?

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, men förhoppningsvis är hans utom-ordentliga kvalifikationer det som fäller avgörandet. Han ska dessutom fortsätta att vara ordförande i FN:s generalförsamling så pensionären får mycket att göra. Lyckligtvis blev Carin Jämtlin biträdande utrikesminister, ett klokt val.

Men, precis som vanligt, så plockas ministrar ur leden utanför riksdagen och partiet. Eliasson lär ha varit medlem förut men är inte medlem idag. Och det betyder – som vanligt – att han helt sitter på Perssons förtroende. Som jag ser det innebär det vissa nackdelar med ministrar utan reell förankring i partiet.

Nackdelen består i första hand de inte blir speciellt självständiga i förhållande till statsministern. Och sådana ministrar har vi dessvärre gott om..

Andra bloggar om: , ,

[tags]jan eliasson, utrikesminister, persson[/tags]


11 svar till “Jan Eliasson utrikesminister”

  1. Hm, Eliasson har talat hårt för att luckra upp folkrätten, det vill säga ”reformera” den för att underlätta så kallade ”humanitära interventioner” såsom NATO:s anfallskrig mot Jugoslavien 1999.

    ”Jag ser de olika institutionerna som olika delar i en orkester. NATO är trummorna och FN kan stå för violinerna”

    Känns som ett symboliskt val i dessa dagar…

  2. Varifrån har du fått citatet?

    Ja, det är väl en hel del man kan vara tveksam till idag, men man kan ju inte ta ifrån honom hans erfarenhet. Och som vanligt i Perssons regeringar fiskar man utanför partiets aktiva..

  3. Från en medlem i RKU/Kommunistiska Partiet som besökte ett möte på handelshögskolan i Göteborg där Eliasson höll föredrag om sina idéer och sin syn på världsläget. Jag kan inte veta om det är 100% exakt återgivet men andemeningen var helt säkert den. Jag håller förstås med om erfarenheten, det är ingen sedvanligt inkompetent minister vi begåvas med den här gången och det är ju alltid något.

  4. Ok. Synd att du inte hade en skriftlig källa. Nu har iaf tidningarna börkat mopsa upp sig oxo. Lena Mellin i AB bland andra.

  5. Eliasson har mycket riktigt inte så starka förbindelser med partiet. I detta fallet tror jag emellertid att det kan utgöra en fördel. Dels kan han utifrån sin mångåriga erfarenhet agera mer självständigt än de ministrar som befinner sig i ett ömsesidigt beroende till Persson. Dels tror jag att det svenska folkets förtroende för den sittande regeringen ökar rejält, något som är viktigt inför höstens val. Persson sitter kvar, med andra ord, på gott och ont.

  6. Om man söker på Ulfs citat på Google så hittar man skriftlig källa till det.

    Eliasson har även sagt i frågan: ”Om jag får använda en liknelse: man kan inte vänta med att rycka ut tills huset har brunnit ned – man måste ingripa när mordbrännaren börjar sträcka sig efter tändstickorna.”

    Ett resonemang inte helt olikt det bombhögern brukade föra i sitt påhejande av kriget mot Irak (syftandes på de ofantliga mängder massförstörelsevapen som Saddam hotade hela världen med).

    En annan sak som oroar mig är att Eliasson sitter i ”Board of Trustees” för PAIDEIA – The European Institute for Jewish Studies in Sweden.

    Då Jinge brukar hindra mig från att länka till sidor som kan tänkas vara till nackdel för Israel ger jag en beskrivning till hur man kan hitta dit: 1. Gå till PAIDEIA:s hemsida (hittas t.ex. via google) 2. Efter att ha kommit förbi introduktionssidan ska man klicka på ”About PAIDEIA” uppe i vänstra hörnet 3. Gå nästan längst ner på sidan och klicka på ”Board of Trustees”.

    Huruvida detta engagemang i PAIDEIA kommer hindra Eliasson från att kritisera rövarstaten Israel återstår att se.

  7. ”Då Jinge brukar hindra mig..”

    På FÖREKOMMEN anledning kan man ju tillägga då. Och då handlar det inte om sidor som ”kan vara till nackdel för Israel” som du skriver.. :-(

    Jag har infört REGLER mot länkar eftersom jag känner att jag behöver kontrollera allt som inte går till kända tidningar. Detta för att undvika att vissa idioter länkar till nazzesidor eller porrsidor och sådan skit.

    Comprende??

  8. Frågan är om det är så viktigt att tillhöra eller vara förankrad i ett parti numera. Det känns som om dagens politik är allt mer partilös. Det viktiga är inte vad man tillhör utan vad manhar för åsikter. Jag tror att vi sakta men säkert går mot ett mer eller mindre avskaffande av partipolitiken. I stället så är det den enskilda politikernas kunnande, meriter och åsikter som fäller avgörandet för om han eller hon blir minister.

    Vi har ju idag personval i Sverige och jag kan mycket väl tänka mig att man någon gång i framtiden (om ett stort antal år kanske) har personval till respektive ministerpost. Att man när man röster säger att jag vill ha den och den personen på den och den posten. Det gör att man får en regering med ministrar som är förankrade hos majoriteten av svenska folket och inte utsedda av en stadsminister. Som det är nu så väljer ju vi egentligen bara en stadsminister som i sin tur väljer vilka ministrar Sverige skall ha. Kan svenska folket i stället utse alla ministrar så kan vi få en bra regering, oavsett vilka partier dessa personer tillhör.

    Nu svävade jag ut lite. Vad jag ville ha sagt med denna kommentar är att jag inte tror att det spelar någon roll att Jan Eliasson inte tillhör SAP, det viktiga är att han är kunnig inom det utrikespolitiska området. Trots att jag inte är sosse så tycker jag verkligen att Göran Persson har gjort ett mycket bra val denna gång.

  9. Det är inte förvånande att de borgerliga partiledarna är positiva till utnämningen. När en Expert väljs i stället för en rörelsemänniska med förankring i socialdemokratin följer de grundläggande tankegångarna i höger. Mindre folkstyre och mer expertstyre. Mer makt till experter och mindre till politiker. Jan Eliasson är en utpräglad Expert, en diplomat med massa erfarenhet. Han är inte någon politiker. Han har inte haft några politiska uppdrag eller partitillhörighet sedan urminnes tider…

  10. ”Jan Eliasson är en utpräglad Expert” och?

    Jan är en strävsam man som hela livet antagligen legat i på ett föredömligt sätt även för andra än borgerliga.

    Man för inte toppbetyg, stora A i tre språk om man springer ute och pallar, jagar flickor och demostrerar hela tiden.

    Personligen bugar och bockar jag för den typen av strävsamma och skötsamma människor som inte fötts till rikedom.

    KAS