Jämtlin grät när hon såg – Muren


I dagens Konflikt i P1 berättade Carin Jämtlin att hon grät på kvällen när hon sett muren som Israel byggt på palestinsk mark i strid mot folkrätten.

Hon uttryckte sig dessutom i media efteråt på ett sätt som väckte viss uppmärk-samhet som bekant. Jag rekommenderar alla att lyssna på programmet som nu finns på SR:s hemsida på nätet. Det är i den andra timmen Carin Jämtlin intervjuas men båda timmarna är intressanta.

Själv grät jag inte när jag läste Susan Nathans bok som jag tidigare skrivit om. Men i ärlighetens namn var det inte speciellt långt borta. Att ett folk som varit utsatt för folkmord och mångårig förföljelse lär sig av – sina bödlar, det upphör aldrig att förvåna mig. Israel har dessutom tagit till sig den Sydafrikanska apartheidpolitiken och utvecklat den mycket effektivt för att förfölja och plåga den dryga miljon palestinier som fortfarande lever inne i Israel, detta trots att dessa har medborgarskap.

Diskrimineringen av dessa palestinier är fullständig och total. Det finns inte en enda punkt där de har rättigheter motsvarande de judiska israelernas. Bara Israels totala motstånd mot att låta palestinierna som bor i Israel köpa mark och bygga hus kan göra vem som helst tårögd, om inte annat så utav ilska.

Orsaken till att Israel inte har någon författning är helt enkelt att omvärlden aldrig skulle erkänna en stat som inte vill arbeta för att alla medborgare ska behandlas lika.

När det gäller förföljelsen av palestinier på Västbanken och i Gasa så visar min räknare ständigt på nya dödsoffer och fler skadade. Sedan försöker de israeliska myndigheterna göra gällande att det är palestinier som spränger sig själva i luften och många av våra medier ifrågasätter inte ens sådan desinformation.

På Konflikt tog man även upp de tre miljarder som Israelerna stulit av palestinierna i form av skatter och tullavgifter. Man talade också om orsakerna till att EU nu stoppat biståndet till den palestinska myndigheten och Jämtlin

sade att det bland annat berodde på att Hamas vägrar att erkänna Israel.

”- Det eviga tjatet om att Hamas inte erkänt Israel är löjeväckande och kläs direkt av med en motfråga. Har Israel erkänt Palestina?.” (Flamman)

Jämtlin missade detta faktum. Det är egentligen utomordentligt märkligt att man inte utsätter Israel för samma sorts ekonomiska krigföring som man använder mot palestinierna, men antagligen beror det på att den Pro-Israeliska lobbyn har bland andra George W Bush, Göran Persson och många andra politiker i sina fickor.

Egentligen borde jag i konsekvensens namn byta ut ”Kriget mot Terrorismen” när jag skriver om det eftersom det egentligen handlar om ”Kriget mot Islam”. Och där är Israel och USA världsledande och utan konkurrens.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, israel, rasism, palestinier, förtryck, israelisk rasism, bojkotta israel, mellanösternkonflikten[/tags]


13 svar till “Jämtlin grät när hon såg – Muren”

 1. ”Kriget mot terrorismen” är inte bara ett krig mot Islam, det är i grunden också ett krig mot befolkningarna i USA och Europa!

 2. Jag minns det såväl när den framlidne Hafiz Assad skulle inleda förhandlingar med Israel, och Israel framförde att man man var villig att diskutera med Syrien endast ifall de kom utan några krav alls. Då Sa Hafiz i TV:

  De KRÄVER att vi inte ställer krav……ser de inte det motsägelsefulla i detta?

 3. ”Orsaken till att Israel inte har någon författning är helt enkelt att omvärlden aldrig skulle erkänna en stat som inte vill arbeta för att alla medborgare ska behandlas lika.”

  Är detta en personlig tolkning eller bygger ovanstående citat på verifierbara källor? Blev lite nyfiken eftersom jag alltid trott att det huvudsakligen var religiösa/sekulära meningsskiljaktigheter som hindrat alla försök till en konstitution i Israel (detta är också orsaken man får om man googlar litet försiktigt på nätet). Men jag kanske har fel?

  F ö är en perfekt konstitution ingen garanti för att mänskliga rättigheter efterföljs. Eller har någon hört talas om Guantanamo eller de utvisade egyptierna? Naturligtvis är vad som händer i verkligheten det väsentliga. Men som sagt, vill gärna lära mig något nytt.

 4. Uppgiften kommer ur en bok som du inte vill läsa..

  Det går knappast att skapa en demokratisk konstitution som bygger på att det ska vara en religiös stat när över en miljon palestinier i landet huvudsakligen är muslimer. Då får man skriva in dessa palestiniers lika rättigheter i denna konstitution och det går aldrig de andra israelerna med på.

  Som du vet..

 5. Jovisst, jag begrep själv var du fått det ifrån. Men jag skulle gärna vilja veta vilka israeliska politiker/partier/organisationer etc som har sagt/skrivit detta. Inte för att vara polemisk, utan för att jag faktiskt vill veta. Och i denna utmärkta bok finns säkerligen belägg för sådana yttranden?

  Att sekulära och religiösa israeler bråkar med varandra om grundlagar är inget nytt, det har skett sedan 1948. Och det har enligt vad jag har läst faktiskt inget med muslimers rättigheter att göra utan snarare handlar det om att sekulära israeler vill ha bort privilegier för vissa judiska religiösa grupper, såsom befrielse från armetjänst, eller att ta bort rabbinatets makt i familjelagstiftningen etc.

  Så – var kommer uppgiften att ”de andra israelerna” (? vem är det?) aldrig skulle gå med på att ”skriva in dessa palestiniers lika rättigheter i denna konstitution” ifrån?

 6. Och palestinierna som bor i israel skulle aldrig få lika rättigheter. Men vilken bok är det du talar om?

 7. Anna: ”Så – var kommer uppgiften att “de andra israelerna” (? vem är det?)”

  Ursprungsbefolkningen är palestinier, de andra är de som invandrat.

 8. Jag tycker fortfarande att det vore bra att ge en konkret faktalänk om man kommer med ett allmängiltigt påstående. Förstod strax vad du menade med ”de andra israelerna”, alltså alla som inte bodde i det brittiska mandatet Palestina när delningsplanen gick igenom 1947. För judarna som kom innan måste ju vara OK, det har ju tom PLO i sina stadgar om jag inte minns fel?

  F ö är Israels självständighetsförklaring alldeles utmärkt i sitt ordval. Problemet är inte självständighetsförklaringen, utan att innehållet inte efterlevs. Lagar är en sak, praktik en annan.

  Tycker inte Susan Nathan att hennes närvaro i landet är något motsägelsefull? Jag menar, om inte judar ska vara här så borde hon kanske föregå med gott exempel och åka tillbaka till England?

 9. Kul att du tar upp det Anna!

  Susan Nathan blir ofta uppmanad att flytta från Israel på grund av att hon är kritisk. Det är samma attityd som de främlingsfientliga anlägger mot invandrare här i Sverige.

  Passar det inte så stick..

  Judar får uppenbarligen inte kritisera ”Det Heliga Landet” !!

  F.ö. har jag svarat i mail på frågan. Läs boken !!

 10. Det är sant Kerstin, men det är inte många som inser den saken. Vi får hoppas att den insikten kommer snart.

  Jinge! Det är nog väldigt vanligt att kritiska israeler uppmanas att återvända till vart.du.nu.kom.ifrån. Jag har läst att de kallas judehatare om de törs kritisera Israel trots att de själva är judar.

 11. Jinge, jag har inte uppmanat någon att flytta någonstans. Men fenomenet är nog rätt vanligt överallt. När jag bodde i Berlin sade man till västtyskar som var kritiska mot den egna regimen ”geh doch mal ruber” (skulle haft två prickar över u), dvs stick till Östberlin om det inte passar. Love it or leave it. Och publicerar man åsikter om att staten som man invandrat till inte bör fortsätta att existera i nuvarande form så får man kanske stå ut med litet kritik.

 12. Anna: ”Och publicerar man åsikter om att staten som man invandrat till inte bör fortsätta att existera i nuvarande form så får man kanske stå ut med litet kritik.”

  Från de som inte ens läst boken?