Jägares behov av att döda


Nu läser jag att jägarlobbyn gjort ytterligare framsteg i sin strävan att utrota rovdjuren från den svenska naturen.

Det är Ann-Christin Nykvist som berättar för TT att den socialdemokratiska partistyrelsen beslutat att ändra förutsättningarna för våra inhemska vargar. Tidigare har tamdjursägare fått freda sina djur endast om vargen befunnit sig inne i det hägn där tamdjur befinner sig. Det säger sig själv att en varg som befinner sig i en fårhage inte är där för att gulla med alla söta lamm nämligen.

Min uppfattning är, och har alltid varit, att fårägare ska sätta upp rovdjurssäkra staket så att vargen inte KAN ta sig in till fåren. Detta i kombination med el-stängsel räcker alldeles utmärkt.

Vi skattebetalare har sedan årtionden bidragit med skattepengar till jägarnas olika organisationer. Dessa har i sin tur använt våra surt förvärvade slantar till att bygga upp stora lobbyorganisationer. Allt för att stoppa vargen som ur jägarnas perspektiv troligen är världens farligaste djur – för älgen.

Det är nämligen där skon klämmer. Tar vargar 200 älgar årligen så får jägarna 200 färre älgar att döda. Älgjakten är nämligen, som praktiskt taget all annan jakt i Sverige inget annat än – nöjesjakt. Jägarna tycker att det är skojigt att skjuta djur, något annat kan de knappast påstå. Att det finns gott om mat i närmaste Ica eller Konsum bekommer dem inte eftersom det är själva jakten och dödandet som attraherar dem.

Uppenbarligen är tänkande socialdemokrater en bristvara.

Det verkar närmast vara en totalt utrotad grupp. När ett politiskt parti överlämnar makten till olika lobbyorganisationer undrar jag givetvis om det är fel art som hålls innanför stängsel. Vi kanske borde mota ihop de sista sossarna och placera dessa i hägn. De är betydligt farligare för vår svenska natur än vargen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, jägare, jakt, socialdemokrater, varg, natur, lobbyorganisationer[/tags]


12 svar till “Jägares behov av att döda”

 1. Skönt att se att vi har hittat ett par punkter där vi är överrens.
  1. Att den nuvarande regeringen, och säkerligen nästkommande om den bygger på den nuvarande, tenderar att överföra frågor de själva inte är insatta i till lobbygrupper, och
  2. Att lustjakt, som de facto all privat jakt i Sverige idag är, är ett allvarligt problem.

 2. Du har helt fel i att vi jägare vill ha 200 extra älgar att skjuta varje år, dom som finns räcker gott och väl, men vi vill iallafall kunna försvara våra hundar, som det är idag så tvingas vi stå och titta på när vargar tar våra hundar. Dessutom så undrar ja hur det kan komma sig att alla vargar som kommer i närheten utav sthlm-området genast skall avlivas? Hade man ändrat den omtalade paragraf 18 så att man får försvara tamdjur även utanför inhägnad så ska ni vara säkra på att dom flesta jägarna skulle bli nöjda.

  Det är inte själva dödandet som attraherar merparten av alla jägare utan det är i själva verket frågan om viltvård, tänk om all jakt förbjöds, antalet viltolyckor och rovdjurskonfrontationer skulle öka oacceptabelt, och så fort rovdjuren kom närmare sthlm kan ni vara säkra på att det skulle bli ett jävla liv och rovdjuren skulle motas tillbaka ut i glesbygden.
  Skaffa för en gångs skull lite fasta fakta innan ni dömer ut en hel folkgrupp, som v jägare faktiskt är!!!!!

 3. Nej ni vill väl ha 2000 extra älgar.

  \”Det är inte själva dödandet som attraherar merparten av alla jägare utan det är i själva verket frågan om viltvård\”

  Kyss mig där bak !!

 4. Jinge!
  Som skattebetalare betalar du inte öre till jägarna. Däremot betalar jägarna en stor del av pengarna som går till Sv Rovdjursföreningens vargpropaganda. Dessutom får ett antal glesbygdsbor avbränningar på tusentals kronor utan ett öre i ersättning på grund av rovdjuren. Beträffande rovdjurssäkra stängsel. Granska ett och gå sedan och jämnför med djurparkernas stängsel. Stängslet utgör ett visst skydd mot varg men inget alls mot lodjur. Dessutom kostar det pengar att sätta upp och underhålla.
  20 % av hushållen i Sverige får delvis eller helt sitt kött via jakt. Kött som annars skulle importeras. Hetast just nu är Brasilien som tillhandahåller kött från indiska Zebu-kor som uppföds på brasilianska pampas på importerat afrikansk savanngräs. Vore bättre om du gjorde lite källgranskning innan du skriver.
  Hälsningar
  Calle Seleborg

 5. Calle! DEt är rätt cyniskt att påstå att jag som skattebetalare inte betalar någonting till jägarna.

  Nu var det varg jag diskuterade och inte lodjur. Antalet lodjursdödade får är försvinnande litet och när jägarna kommer och klagar på att deras hundar blir vargmat så kan de i stället välja att ha koppel på djuren. Då elimineras DET problemet.

  F.ö. skjuter jägarna ihjäl lika många hundar av våda, ska man skjuta jägarna då? Eller bilisterna som tar kål på ännu fler jakthundar?

  Att sätta upp rovdjurssäkra stängsel får man ju lov till om man vill hålla sig med får. Dessutom finns det möjlighet att ansöka om bidrag.

  Dessutom var det en pajsare som skrev: ”Dessutom så undrar ja hur det kan komma sig att alla vargar som kommer i närheten utav sthlm-området genast skall avlivas?”

  Så det är nog inte min källforskning som behöver förstärkas..

 6. Nej Jinge!
  Jägarnas avgifter till staten är större än vad jakten får tillbaka.
  Men du är med och betalar en stor del av kostnaderna för rovdjuren som 2005 var ca 150 miljoner dvs i runda slängar 1 miljon per varg. De är inte billiga de små gullegrynen.
  Ja, du får bidrag för själva stängslet. Uppsättning och underhåll får du stå för själv. Problemet är att sedan föredrar folk att köpa billigt importerat kött eftersom vårt blir för dyrt att producera trots EU-bidrag.
  Om du är osäker på något kan du alltid fråga mig först inom området rovdjurpolitik. Jag kan de flesta fakta eller vet var jag får tag i dem.
  Om du beräknar antalet dödade hundar/varg, hundar/bil eller hundar/jägare vilket tror du är farligast, varg,bil eller jägare?
  Hälsningar
  Calle

 7. Calle!

  1) Bilar dödar mest människor i detta land. Motorcyklar är under säsongen oxo tämligen farliga.

  2) Jägare dödar oxo många människor årligen. De brukar t.o.m. skjuta varandra inte bara sina hundar.

  3) Varg dödar inga människor alls.

  Är det svar nog på dina undringar?

  Kan du inte berätta för oss andra varför det är så häftigt att döda oskyldiga djur? Jag och flera med mig undrar det!!

 8. Hur kan du påstå att det inte är viltvård, det finns undersökningar som visar att mångfalden är större i områden där det jagas aktivt! Detta pga att många jaktlag systematiskt stödutfodrar djur under stränga vintrar,anlägger viltvatten och viltåkrar helt på egen bekostnad och självklart bara skjuter överskottet av djur, så länge inte skogsbolagen säger annat.

 9. Du LJUGER Marcus !!

  INGEN varg är avlivad efter en trafikolycka, alla har dött direkt!

  Varför ljuger du Marcus ??

  Vill du bli portad ??

 10. Lägg ner Calle!

  Vår natur är värd hur mycket som helst. Bara vi slipper en massa typer som är ute i skogarna med gevär och vars enda syfte är att döda djur för dödandets skull.

  Det mesta av det jägare kallar jakt är bara en uppvisning i omoral. Se bara på grytjakten efter grävling. Eller godsjakten på tamfågel..

  Äckligt är det.

 11. mitt fel, jag fick för mig att varg hade avlivats men det var uppenbarligen felaktgigt, men faktum kvarstår, dom hade med största sannolikhet hunnit ta vargen till veterinär innan den dog, för den dog inte direkt vid kollisionen har jag för mig, men det gjordes inte. Hade detta varit i dalarna hade det blivit ett jäkla liv.

  Man jagar inte tamfågel, man jagar fågel som är inplanterad likväl som man kan fiska inplanterad fisk.

 12. INGEN varg är avlivad. De har dött av att ha blivit påkörda. En vargbloggning till kommer strax.

  Att man dödar tamfågel och odlad fisk är inte möjligt att ursäkta. Ska man odla fisk/fågel eller andra djur så är det för att stärka de befintliga stammarna, inte döda dem för höga nöjes skull..