Jag försvarar USA:s soldater?


Idag så gör media ett stort nummer av att tortyr och förnedring drabbar USA:s koncentrationslägerfångar på Guantanamo.


Det gör de rätt i.
USA:s agerande visar på ett amerikanskt systemfel av stora mått, landet är inte per definition en demokrati, det styrs av en psykiskt sjuk despot uppbackad av ett antal neokonservativa och en stor grupp tokkristna.

Expr:”En man fick hela huvudet inlindat i tejp. En annan fick fångvaktarens menstruationsblod kletat i sitt ansikte. Nu visar en ny rapport från FBI att vakterna i Guantánamolägret har utsatt mängder av fångar för övergrepp och förnedring.”

Expressen beskriver ett antal andra övergrepp av fasansfullt slag. (Länk under bilden).

Men vi ska inte inbilla oss att svenska soldater, oavsett kön, skulle bete sig bättre i en liknande situation. Visst kan man härleda merparten av det inträffade till dåligt befäl, brist på insikt om Genevenkonventionen eller brist på acceptans av dessa regler. Men till syende och sist faller beteendet tillbaka på vår egen oförmåga att hantera situationer under extrem stress.

Nu kommer vi att få en ”Nordic Battle Group”, ett antal förhoppningsvis välutbildade soldater med en trygg förankring i demokratiska traditioner eftersom de är – svenskar..?

Tror du det så tror du fel. Vi kommer att få en grupp människor som är extremt nervösa i s.k. ”Skarpa Situationer” och de kommer vara precis lika benägna att begå våldtäkt på afrikanska småflickor som deras företrädare i FN-tjänst.

I den mån en soldat har en strukturerad och trygg personlighet innan vederbörande hamnar i en situation liknande den i t.ex. Falluja i Irak så innebär det absolut ingen garanti för att vederbörande beter sig så som mor, far och syskon har förväntat sig.

Krig deformerar människan på alla sätt, även svenskar. Inte bara amerikaner..

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Guantanamo, USA, Irak, Soldater, Psykologi, Krig, Nordic Battle Group, Tortyr, Genevekonventionen, Politik[/tags]


11 svar till “Jag försvarar USA:s soldater?”

 1. Jinge jag skulle rekomendera dig att läsa på hur svenskar har sköt sig på internationella uppdrag jämfört med bland annat Amerikanare.

  Det finns skilnader, stora skilnader.

  /C

 2. I jämförelse så är en Svenska soldat en enormt bra soldat, och att hans skulle uppträda som en Amerikansk dite finner jag nästan omöjligt.

 3. Det är ju inte ovanligt med våldtäkter i konflikter heller. Ryssarnas intåg i Berlin är ju välkänt, men även de allierades soldater, om än i betydligt mindre omfattning våldtog kvinnor under andra världskriget.

  Även om det inte var våldtäkt per se, var det ju tre svenska FN-officerare som åkte dit på den svenska sexköparlagen i Kosovo. De besökte en bordell, använde någon form av stämpel på kvinnornas lår och fotograferade sig med kvinnorna. Jämförde sedan sina trofeér, och blev fällda i svensk domstol.

 4. Du har naturligtvis rätt i att soldater begår dumheter pga extrem stress, men jag tror inte detta är huvudorsaken till tortyren på Guantanamo. Har svårt att se varför soldaterna skulle vara så extremt stressade just där.

  Tror snarare till-syvende-och-sist-orsaken är direktiv uppifrån, alltså det du nämnde med ”brist på acceptans av dessa [Genevekonventionens] regler”. USA har ju uttryckligen sagt att de inte anser att fångarna ska omfattas av Genevekonventionen och de har haft en lista med acceptabla förhörsmetoder där internationellt olagliga tortyrmetoder funnits med.

 5. Micke:
  Detsamma sade nog danskarna om sina soldater i Irak. men i Danmark har man haft sin egen skandal med danska soldater som ägnade sig åt tortyr i Irak, så jag håller nog med Jinge.

  Vem har förresten sagt att svenska soldater utomlands är så förträffliga?

 6. Jag skulle faktiskt tro att du har rejält fel, Jinge. Att bli svensk FN-soldat lär vara riktigt svårt, medan man i USA sänker intagningskraven i takt med att efterfrågan på soldater ökar samtidigt som tillgången minskar. Hur det kommer bli nu när Bush vill ha en ”troop surge” vågar jag inte ens tänka på. Och hanteringen av Saddams avrättning visar tydligt att Iraks regering inte är redo att få kontroll över landet. Suck, suck, suck. Vilken djävla soppa Texas-idioten har satt oss i… :-(

 7. Generellt sett råder i USA en stor okunskap om människor från andra kulturer. Den skräck och rädsla som uppstod i samband med 911, har ju Bush lyckats piska upp och omvandla till ett hat gentemot muslimer i stort.

  Ur detta föds naturligtvis en bestialisk och djurisk instinkt att förnedra den s.k fienden, hämndbegäret blir stort. När dessutom Rumsfeldt sanktionerat sådana metoder uppifrån, så återstår väl knappast annat än själva genomförandet…

  Vidrigt.

 8. Jag träffade FN-soldater i Libanon som var enormt vettiga och jag tror också att jag läst att svenska soldater har ett generellt gott rykte utomlands. MEN detta beror också till viss del på vilka soldater man tar in, vilken typ av uppgift styrkan har och i vilken situation man befinner sig.

  Så när Jinge skriver ”De av er som tror att svenska soldater skulle uppföra sig annorlunda är värsta sortens etnocentriker” håller jag faktiskt med honom helt.

 9. Då får jag väl vara värsta sorten då Jinge. Men av min egen erfarenhet av olika tjänster håller jag inte med.

 10. Ja det är en märklig inställning vissa har. De tycks anse att svenskar är bäst i världen.. :-)

  Hade soldaterna i Falluja varit svenska så hade de agerat likadant.

  Danskar har ju gjort det, och de har ju liknande förhållanden.

  Och ja Micke! Du är nog en av den värsta sorten.. :)

  Krig deformerar människor.