Jag behöver en Valium!


En blogg är ju en ”personlig dagbok” har jag läst i tidningen, därför ska jag berätta om en dröm jag hade inatt.

Det är dessutom inget konstruerat bloggämne eftersom jag faktiskt drömde en mardröm om Fredrik Reinfeldt. Jag drömde att högern vann valet och att Reinfeldt stod och hånlog mot mig och resten av landets alla ”vanliga” människor. Det var inte hans lite blyga och dystra leende, utan ett stort och brett hångrin.

Personligen är jag en förtidspensionerad 60-åring som har ca 35 % hjärtfunktion. Det är, som alla inser, en tämligen handikappande situation. Det har dessutom på ett högst påtagligt sätt inneburit att jag inte lever det liv idag som jag gjort tidigare. Men det hindrar inte höger-alliansen från att, enligt deras förslag, sänka min inkomst med 3000 kronor i månaden. Skälet är att högern vill ”stimulera” de som inte kan arbeta på grund av handikapp att åter ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

Hur många rullstolsbundna som på det sättet kan få jobb vet jag inte, men du inser nog orsaken till min mardröm.

Visst, det finns säkerligen en del som skulle kunna arbeta åtminstone 25-50 % om de kunde få en sysselsättning som var anpassad till deras förmåga. Och den dagen någon vill anställa en elak gammal gubbe som bloggare 2-3 timmar om dagen så går det bra att höra av sig. Jag kan raljera om det, kan andra med större besvär än de jag har göra sammalunda? Knappast. Många av oss skulle med högeralliansen i Rosenbad få en avsevärt försämrad ekonomi. Då spelar det inte längre någon roll att man varit relativt högavlönad under 40 verksamma år i yrkeslivet.

Samhällsutvecklingen är redan idag på väg mot ett hårdare samhälle, ett samhälle där ordet solidaritet får allt mindre värde. Får vi dessutom en högerregering så kommer 90 % av befolkningen att få


SVT Faktums underbara bild

sämre ekonomi och standard och de 10 % som redan är förmögna kommer att bli ännu rikare.

Det kommer hela tiden små signaler om vartåt ett sådant samhälle är på väg. Centern har jag avverkat i veckan och ur klippboken med folkpartistiska förslag har jag noterat att (fp) vill att socialtjänsten ska få utreda omhändertagande av barn, utan att informera föräldrarna att en sådan utredning är startad. En annan folkpartist vill låta varenda 15-årig flicka att genomgå en gynekologisk undersökning.

Jag vill för mitt liv inte ha den sortens samhälle. Det är illa nog med Bodström redan som det är idag.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, högeralliansen, reinfeldt, folkpartiet, solidaritet, mardröm, valium[/tags]
i


5 svar till “Jag behöver en Valium!”

 1. Vänta, låt mig försöka formulera varför du ska rösta borgerligt:

  – För att du ska få det bättre, måste du först svälta lite för att de rika ska få det ännu bättre, sedan kommer det att trilla ned lite brödsmulor till dig … så småningom.

  Eh, den var inte riktigt övertygande, vi testar ett nytt argument:

  – Även om du personligen får det sämre, så är det bättre för Sverige med en borgerlig politik, och det som är bra för kollektivet är också bra för individen.

  Eh, det argumentet höll inte för Centerns ”ungdoms”-arbetsmarknadspolitik, och håller nog inte för förtidspensionärer heller.

  Äh, alla vet nog med handen på hjärtat vad Alliansens politik har för effekter. Det som är deprimerande är att GP’s politik är för nuvarande det bästa vi kan få, det andra alternativet är värre.

 2. Alla som har varit i Danmark, Norge eller Finland – som alla redan idag har lägre skattetryck än vad Sverige kommer få med fyra år med alliansen – vet att det går alldeles utmärkt att ha ett samhälle med lägre skatter.

  Om du i en marknadsliberal värld hade haft ett kontrakt (för pension eller sjukförsäkring) så hade du kunnat få de feta utbetalningar du hade varit berättigad till efter 40 år av inbetalningar.

  Varken Persson eller Reinfeldt hade kunnat ändra dina försäkringsvillkor i efterhand. Och om försäkringsgivare mot förmodan hade uppfört sig illa så hade du kunnat gå till en domstol och stämt skiten ur dem.

  Nu får du istället stå som en loser, utan möjlighet att påverka din situation, om Reinfeldt vinner valet eller om Persson skulle få för sig att ändra ersättningsnivåerna igen. Du får stå med fattigmössan i handen och hoppas att politikerna slänger åt dig en allmosa. Så kan det gå i en kontraktslös värld där man överlåter sitt liv till den populistiska majoritetens beslut.

 3. ”Om du i en marknadsliberal värld hade haft ett kontrakt (för pension eller sjukförsäkring) så hade du kunnat få de feta utbetalningar du hade varit berättigad till efter 40 år av inbetalningar.”

  Vilket förutsätter att alla skulle få lov att skriva kontrakt överhuvudtaget. Ta min fru som exempel. Tre veckor efter inträdet på arbetsmarknaden så fick hon blodproppar i lungorna. Efter det så är hon bannlyst från alla former av privata sjuk och liv-försäkringar. Tack och lov fans det en offentlig försäkring som kunde täcka sjukskrivning och sjukhuskostnader när hon tre år senare fick en stroke. I en marknadsliberal värld skulle vi inte ens ha en offentlig försäkring att falla tillbaka på.

 4. I en marknadsliberal värld är det bara de som föds rika och är väldigt friska och har haft turen att hitta välbetalda jobb redan som unga som kan räkna med att få ett rikt liv och skaffa sig en hög privat pensionsförsäkring m.m.
  Detta glömmer somliga.

 5. Den statliga sjukförsäkringen idag kräver att du har jobbat minst 6 månader och den statliga arbetslöshetsförsäkringen kräver dessutom att du aktivt anmäler dig…. Vad är skillnaden?

  En sjukvårdsförsäkring för en ung person är ofta väldigt billig. Jag har en så jag slipper stå i Sovjet-köerna om oturen skulle vara framme.

  En sjukvårdsförskring behöver inte kosta mer än vad dagligt matbehov kostar och ingen av er vill väl mataffärerna ska förstatligas och drivas på planekonomisk sätt?