Jag är så glad att Castro lever!


Tänka sig att alla bombhögerns apologeter blev så ledsna idag när det visar sig att Fidel Castro är på bättringsvägen.

Det gladde mig verkligen, även om det var främst därför att ett antal högermänniskor blev sorgsna till sinnet så ÄR det ett faktum att Fidel Castro är en nagel i ögat för den amerikanska imperialismen. Och om Kuba kan man säkert tala både länge och mycket, men ska man tro bombhögern så är allt rent käpprätt på ön. Men varför skulle man tro på dessa eftersom inget annat de säger stämmer?

Och bara den egenskapen att han är en nagel i ögat på USA får mig att hoppas på att han blir minst 100 år gammal. Egentligen borde man ge sig ut på stan för att fira gubbskrällets 80-årsdag..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, kuba, fidel castro, bombhögern, 80 år[/tags]


25 svar till “Jag är så glad att Castro lever!”

 1. Anar jag en ton av ironi? Jag kan berätta att varit på Cuba två gånger. Det är fattigt men skola och sjukvård är gratis. Dessutom är sjukvården av världsklass, ingen tvekan om den saken. Och folk reder sig rätt bra. Man hjälper varandar och mat behöver inga vara utan. Så vad jämför vi med egentligen? Jämför man med västindiska öarna har folk det bättre på Cuba. Men i sverige tyx det vara förbjudet att säga sådant för då blir extremhögern galna.

 2. Mja möjligen var rubriken något tillspetsad. Annars har jag hört många historier om Kuba men aldrig satt mig in i situationen där. Jag har inte ens läst någon bok om landet eller Fidel.

  En bunt tidningsartiklar och så konstaterar jag att USA:s ledning varit himla provocerade av Castro. Vilket rimligen måste innebära en bunt pluspoäng för honom… :)

 3. Vänstern gnäller på att USA är odemokratiska men drar sig inte för att hylla en uttalad diktatur som Kuba faktiskt är.

  Klockrent!

 4. Jag läste boken ”Skurkstater” av Noam Chomsky när jag fick höra om Castros insjuknande. Det fick mig att börja gråta.

 5. Jag har också varit på Cuba för 2 år sedan. Och det är rätt som Stefan F säger. Sjukvården är fantastisk där. Det finns även massor av amerikanska och andra västerländska turister där som älskar att spendera sin semester där. Det finns en hel del fattigdom där. Men för ett land som Cuba som varit ganska så isolerat så har de klarat sig ganska bra jämfört med USA där det finns en ganska stor fattigdom även fast det är ett av världens rikaste länder. USA är ett fantastiskt land om man har ett någorlunda hyfsat jobb och bor i ett relativt bra område, men är du fattig i USA så är du inte värd en dime.

 6. Nagel i ögat? Nej det tror jag inte på. Har Cuba varit av någon betydelse för U.S. så har det inte varit någon bojkott av Cuba, utan då har U.S. försökt att dra fördelar av eventuella naturtillgångar på Cuba på något sätt, med affärsförbindelser med Cuba, precis som de gör med Kina sedan Nixon’s tid.

  Sedan det är en bojkott så betyder det att Cuba är betydelslös för U.S.

  So Harri, någon invasion av Cuba blir nog inte av.

 7. Du kanske tror att USA förespråkar självständighet. Men det gör de inte. De hatar det Kubanska exemplet eftersom det visar att det går att säga emot USA-direktiv.

 8. Vänstern verkar ha ett lågt pris på individens frihet, släng in lite gratis sjukvård så gör det inget att folk förvägras ha en åsikt om det. Skulle ni själva byta ut eran rösträtt+yttrandefrihet mot gratis sjukvård och bio?

 9. jag tycker att castro kan få leva ett tag till så att vi riktiga demokrater kan samlas kring något (någon) att hata och fördömma

 10. Ronnie Persson: Nej, men det här är reformer som efter revolutionen 1959 kommit alla kubaner till dels. Under Baptista-diktaturen och den amerikanska överstatligheten var sjukvård, utbildning och jord ett privilegium som kom några få till dels, och inte en mänsklig rättighet som det är idag.

  Trots amerikanska försök att svälta ut ön med handelsembargot, som för övrigt togs upp i en resolution att avskaffa år 2005, där 182 länder röstade för upphävningen medan 4 röstade emot. Bland annat USA, Israel, Palau och Marshallöarna. Observera att de två sistnämnda varit styrda av USA i över 40 år, och det är tragikomiskt att Israel som vanligt går i USA:s fotspår.

  Du drar en jämförelse med USA. Skillnaden är att USA är ett av världens mest utvecklade länder, och då är deras ”bonapartism” mer oförsvarlig, eftersom de har alla medel i sina händer att genomföra demokratiska reformer utan att de genomförs eftersom det inte är i kapitalets intressen. Hur förklarar du förresten att USA som skall ha ett fritt näringsliv förbjuder företag att handla med kubanska medborgare? Släktebn Bush har ju själva traditionen att bedriva privat affärsverksamhet med Saudiarabiens styrande monarki.

 11. Primme: Allt du och andra Cubakranare säjer är så söndertuggat. Kom med nåt nytt. Ni skall sluta upp med att berömma jämlikhet, sjukvård. mm på Cuba. På Cuba finns bara barfota”läkare”, och ingen avancerad sjukvård för vanliga bönder eller fiskare, här räknas bara dollar eller partitillhörighet, liksom i det forna Sovjetimperiet. Om nu sjukvården är så bra på Cuba så kan man väl visa det genom att bota Castro.

 12. Jan i Malmö. Det där är inte sant! Kom igen med en referens till det du pratar om. Kuba har börjat exportera sjukvård och kubanska läkare har ett högt renommé i världen, inte bara på Kuba..

 13. ”Om nu sjukvården är så bra på Cuba så kan man väl visa det genom att bota Castro.”

  Eller kanske med en spädbarnsdödlighet som är lägre än i USA. Oavsett hur bra sjukvården är, kan de dock inte göra Castro odödlig (och tro inte att de inte har försökt).

 14. Jinge, du skitar ner dig med dylikt diktatorkramande. Att du inte inser det? Det är inget annat än en stor skam att inte kubanerna kan välja sina ledare!
  För övrigt upptäcktes Castros magåkomma med hjälp av castroskopi ;-)

 15. Det enda positiva man kan säga om Castro är att han är en nagel i ögat på USA – det behövs många naglar i ögat på USA! – men genom att gulla med Castro så kränker du alla dem som kämpar för demokrati på Kuba, inkl. de hundratals politiska fångar som sitter i kubanska fängelser. Kvaliteten på kubanska läkare har inte med saken att göra.

 16. Många av de politiska fångarna du nämner på Kuba är internerade på den amerikanskt ockuperade delen Guantanamo, och där styr inte Fidel Castro, även om de försökt att tränga ut främmande makten med hjälp av att bland annat frysa strömtillförseln. Sedan att USA har 10 000 statitionerade soldater på området, samt hade minerat gränserna med 75 000 minor, vilket gav en andra placering i världshistoriens största minfält underlättar inte.
  De plockades dock bort 1996 på order av Bill Clinton. Men det försvarar givetvis inte politiska fångarna som inte begått något brott på Kuba, men att stå på USAs sida och sedan moralisera över mänskliga rättigheter är ju löjligt.

  Jag tycker själv inte att sjukvård gör ett land men att hävda att den inte skulle vara bra är befängt och lögn. Vet du ens hur många kubanska läkare som är utsända i Latinamerika, och vilka var det som tog hand om de boende i Tjernobyl efter reaktorolyckan?

 17. Människor från hela världen reser till Kuba för att få sjukvård. Sedan att landet har en diktator är en annan sak. Människor som t.ex. bor i USA där man har ”fria” val kan ändå inte påverka någonting i sitt land för att efter valet så skiter ändå deras president i vad folket tycker ända fram tills nästa val. Fria val har egentligen väldigt lite med demokrati att göra. Demokrati är när människor får bestämma vad ledarna ska göra, det är därför de blir valda.

 18. Och bara den egenskapen att han är en nagel i ögat på USA får mig att hoppas på att han blir minst 100 år gammal.

  Detta är ett av huvudproblemen med vänstern. De förblindas så av sitt USA-hat att de mer eller mindre börjar försvara massmördare, diktaturer, terrorister mfl.

  Jag gillar inte heller tex. Guantanamo men det betyder inte att jag på något sätt vill hylla en diktator som leder ett land där man spärrar in oliktänkande i fängelse.

 19. Ja det är nog sant att en rik klick på Cuba, och partitoppar, samt rika utlänningar som kan betala med dollar kan få bra sjukvård på Cuba.
  Frågan är vad den fattige bonden med sin familj och den fattige fiskaren (om nu Castro tillåter fiskebåtar nära Florida) skall betala med.
  Att Castro i propagandasyfte skickar iväg några sjukvårdare till olika världsdelar hjälper inte den vanliga cubanen.
  Det där med statistik och överlevnad vet vi ju alla att diktaturerna ofta manipulerar. Vem tror idag på alla fina siffror från Sovjet??? – i alla fasll inte vi som kunde resa dit till de ockuperade områdena, och pratade med vanliga människor. Jounalisterna då liksom nu vill eller kunde (kan) inte ta reda på verkliga förhållanden. Då kom (kommer) de ju inte in nästa gång till kaviar- och champagnebordet.

 20. ”Ja det är nog sant att en rik klick på Cuba, och partitoppar, samt rika utlänningar som kan betala med dollar kan få bra sjukvård på Cuba.
  Frågan är vad den fattige bonden med sin familj och den fattige fiskaren (om nu Castro tillåter fiskebåtar nära Florida) skall betala med.”

  Ingenting? Det är nämligen vad sjukvården kostar. Det är allmänt känt och inte det minsta kontroversiellt att sjukvården på Kuba är av väldigt hög kvalitet. Man kan absolut kritisera Kuba, men försök göra det på grundliga skäl.

 21. Jan i Malmö: Du vet ju inte vad du snackar om. Det är på landsbygden Castro har sitt starkaste stöd bland befolkningen över hela Kuba, och att kalla frilansande läkare och de nära 50 000 hjälparbetarna runtom i världen för ett propagandasyfte är ju helt absurt. Du undervärderar helt enkelt människor eftersom du tar för givet att statschefen på Kuba vill se sitt folk lida bara för att det inte stämmer överrens med ditt egna tänkande.

  Angående Sovjetunionen kan du heller inte historian där. Ockuperade områdena? Samtliga sovjetrepubliker tillhörde tidigare Ryska Imperiet, och införlivades i den nya unionen nästan omedelbart efter oktoberrevolutionen. Det var bara Baltikum som hade haft självständighet en längre tid som inte erkändes av världssamfundet när det ockuperades under andra världskriget. Övriga östblocket som var i den sovjetiska intressesfären var dock aldrig sovjetrepubliker. Dock var de marionett-stater precis som hela Latinamerika var puppet states under USA, och man börjar undra om inte hela världens suveränitet i dagarna underkuvas av en enda imperialistisk stats intresse.