Jag är orolig för fåglarnas skull!


Nu har vi baxat omkring frågan om fågelinfluensan ett bra tag och vi vet att vi har H5N1 i Sverige.

Det bekräftas idag och det skulle inte förvåna mig mycket om kvällspressen tänker göra ett stort nummer av saken.

Aftonbladet: Fågelinfluensa i Sverige bekräftad. Vid lunchtid på onsdagen kom den slutliga bekräftelsen från EU:s laboratorium i Storbritannien – de döda viggarna i Oskarshamn bar på det farliga H5N1-viruset som kan smitta människor.

Det man inte talat speciellt mycket omkring är hur detta kommer att påverka våra rovfåglar. Nu rapporterar Ekot att den berguv man hittat död i Nyköping hade dött av fågelinfluensa. Tidigare har man hittat en död ormvråk berättar de.

Till följd av tidigare miljöförstöring som dioxinutsläpp har den svenska rovfågelstammen länge farit illa. Det är först de senare åren som de blivit allt vanligare. Örnstammen hade nästan försvunnit men har återhämtat sig så att man utan större ansträngning kan få se havsörn t.ex. i Stockholms skärgård. Jag har t.o.m. sett havsörn från mitt fönster i

Handen trots att det är en mil till närmaste havsvik.

Nu ser det dessvärre inte speciellt positivt ut längre. En rovfågel som får syn på en döende fågel väljer givetvis att ta den. Varför hålla på och jaga friska och mer besvärliga fåglar när en halvdöd and eller vigg låter sig fångas utan ansträngning? Fåglar är inte dumma i huvudet men de kan tyvärr vare sig läsa eller lyssna på radio med någon större behållning..

Vi måste givetvis inse att rovfågelstammen kommer att decimeras på ett dramatiskt sätt. Kråkfåglar äter också självdöda eller sjuka fåglar, men dessa bestånd är så solida att det knappast utgör något hot mot dem. Men samma sak gäller inte rovfågelstammen. Det är väl i princip bara ormvråk (bilden) som vi har i en omfattning så att arten inte är hotad.

Sedan vet vi inte om vissa fåglar kan vara immuna mot smittan eller inte, men det finns dessvärre inget som tyder på det idag.

Jag har inte heller någon idé om hur man ska bete sig. Idag kommer regeringen att berätta att vi har ett stort överskott i statsfinanserna. Men även om man avsatte en miljard för att fånga in tusentals rovfåglar och placera dem så att de skyddas mot fågelinfluensan så ska de och deras avkomma en dag släppas ut.

Men fågelinfluensaviruset är här för att stanna.

Frö- och insektsätande fåglar kommer troligen klara sig bättre än rovfåglarna. Men jag tror att risken är betydande för att vi ska bli av med hälften av våra rovfåglar inom ett eller ett par år. Fåglar som överlever sjukdomen kommer att få bilda grunden till de nya generationerna och det kan betyda att de blir immuna. Jag håller tummarna för det..


Ett svar till “Jag är orolig för fåglarnas skull!”

  1. Ja jinge:
    Det är dystert med denna fågelinfluensa och den kommer troligen att ta många fåglars liv, som du påpekar. Detta är evolutionen i full verksamhet. Sannolikt är det vi ser här en mycket mer verksam selektionsfaktor i det biolgiska systmet än att individer slås ut i konkurrens mellan artfränder, som är så populärt att hävda – idag igen!