Jag är dum i huvudet!


Ofta undrar jag vad det är för fel på mitt förstånd..

Som ni som läser denna blogg vet så har jag reagerat på att Jordbruksverket godkänner genmodifierad majs MON 863 som människoföda. Vilket leder till att vår regering kommer att godkänna densamma i EU.

Vilket är märkligt med tanke på att försök på råttor visat leverpåverkan och förändringar i blodet.

Det första jag reagerade på var att Jordbruksverket på tillverkarens inrådan hemligstämplade 1000 sidor av rapportens 1040. Det innebär att rapporten som ligger som underlag för vårt godkännande i EU är hemlig till 96 procent.

Visst låter det giftigt?

Det ÄR det faktiskt också.

För nu berättar P1:s eminenta radioprogram P1-konsument att genmodifieringen innebär att majsen nu producerar ett eget insektsgift. Med andra ord ska vi få äta majs som är specialdesignad för att vara giftig.

Råttor mår inte bra av det men vi människor ska uppenbarligen vara immuna mot giftet, för på annat sätt kan man inte tolka jordbruks-
ministerns agerande.

Jag skrev ett brev till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och frågade, och i svaret skrev hon bland annat:

”Den moderna biotekniken har möjligheter som ska tas tillvara samtidigt som riskerna måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Regeringen arbetar utifrån försiktighetsprincipen. Alla biotekniska produkter såsom grödor ska vara säkra från hälso- och miljösynpunkt. Informationen om tekniken och dess konsekvenser ska vara saklig och korrekt. Öppenheten och tillgängligheten till information är grundläggande.”

Läs hela svaret från ministern!

Uppenbarligen avser Nykvist att 4 % öppenhet är tillfyllest.

Ofta undrar jag vad det är för fel på mitt förstånd som jag skrev inledningsvis.

Ni förstår mig nu va?

Hoppas att alla bloggare och andra trackbackar eller länkar till detta inlägg. Det är ju viktigt eftersom det är vår MAT det handlar om. Och en minister som uppenbarligen hamnat på fel plats i tillvaron.

Skulle hon vara busschaffis så väntade i alla fall jag på nästa buss en halvtimme i kylan och snålblåsten..

Kommentera och berätta om du också står kvar och väntar på nästa buss!


3 svar till “Jag är dum i huvudet!”

  1. 96% hemligt verkar inte vara den öppenhet som hon talar om. Nej, det blir nog en hel del som väntar på nästa buss!

  2. Mig veterligen har det gjorts TRE undersökningar om GMO-majsen. En svenks, en engelsk och en tysk. Den tyska är efter vad jag läst en smula taffligt genomförd, men påvisar inga direkta farligheter. Därför kommer EU och dess medlemsländer att luta sig mot den tyska undersökningen.
    Vad som är otäckast tycker jag är att de inte längre bryr sig om att mörka. De säger rätt ut att den tyska verkar vara snällast mot Monsanto, därför använder vi oss av den.