Ivar Lo Johansson och TungelstaTungelsta, 25 kilometer söder om Stockholm hette Twangarsta på medeltiden.

I den första av Ivar Lo Johanssons memoarböcker (Pubertet) berättar han om tiden fram till och med att han bodde i Tungelsta på föräldrarnas småbruk, Djurgårdsgrind.

Han berättar också att han i åldern 16-17 år ger sig ut, tvärs över landsvägen, och knackar in sitt namn i bergväggen. Tyvärr var det alldeles för varmt för att börja riva bort mossa på berget idag, men stämmer uppgiften finns där en ”autograf” från honom från början av förra seklet.

Djurgårdsgrind består av ett flertal hus, men vid dagens besök fanns inga människor där och enligt vad jag hört så är det numera en sommarbostad. På bilden till höger syns det att ladugården är på väg att förfalla helt vilket är olyckligt. Om inte den nuvarande ägaren är intresserad av att bevara fastigheterna så hoppas jag att någon annan kan ta vid för att hålla stället i presentabelt skick.

Vid lite mer normal sommartemperatur så ska jag se om jag inte hittar hans namn på berghällen.


Ladugården faller sakta ihop.

To Be Continued..


Ivar Lo Johansson bodde i sina tonär här på föräldrarnas småbruk Djurgårdsgrind, Tungelsta.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, författare, kultur, ivar lo johansson, tungelsta, djurgårdsgrind[/tags]


3 svar till “Ivar Lo Johansson och Tungelsta”

  1. Visst är det dystert med gamla lagårdar som faller ihop, men att reparera ett halvt inrasat lagårdstak är ett stort projekt. Vad som tycks mig värre är att taket på den fina lilla stugan lider av eftersatt underhåll. Takpannor som fattas och trasiga vindskivor kan snart leda till både höga kostnader för takreparationer och ännu högre kostnader för reparationer av fuktskador inne i huset.

  2. Jag fick dessutom intrycke av att det är helt obebott. Stället håller på att växa igen. Det blir extra trist eftersom det är en bit kulturhistoria.

  3. Hej!
    Vad roligt att du är intresserad av Ivar Lo och historien kring Tungelsta. Jag är själv uppvuxen granne med Djurgårdsgrind och är sedan några är med i Ivar Lo-sällskapet se http://www.ivarlo.nu
    Vi är också bekymrade över förfallet på Djurgårdsgrind som enligt uppgift ska ha samma standard som när familjen Johansson sålde i slutet på 20-talet. Kommunen är visst också intresserade av att bevara det. Vi hoppas det kan bli så.