Israels övergrepp mot palestinierna måste stoppas!
Med glädje presenterar jag här ett gästblogginlägg av kirurgen och överläkaren Gunnar Olofsson från Borås. Han skrev gästblogginlägget ”Det stora bokrånet i Palestina” 31/3 förra året och jag rapporterade 12/8 att ”Överläkare anmäler Obama för brott mot mänskligheten. Han har i övrigt 35 år erfarenhet av Palestinafrågan, och har periodvis arbetat och bott i Mellanöstern.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M
Artikeln.
Kidnappningen av tre israeliska ungdomar på det ockuperade Västbanken har lett till en orgie av våld och straffåtgärder från den israeliska armén riktat mot hela den palestinska befolkningen. Israeliska soldater har stormat byar med skjutvapen och hundar, brutit sig in i palestinska hem nattetid, misshandlat invånarna och förstört privat egendom. Flera palestinier har dödats, bland annat Mohammed Jihad Mohammed Doudin (14) utanför Hebron, som sköts med en kula i bröstet. Många har skadats och flera befinner sig i kritiskt tillstånd. Över 320 palestinier, varav flera valda parlamentsledamöter, har arresterats.

Vilka som kidnappat de tre ungdomarna är oklart och ingen har tagit på sig ansvaret. Men Israels våld riktar sig mot alla palestinier, både på Västbanken och i Gaza. Såväl hälsocentra som skolor, universitet och affärer har stormats, egendom som datorer, bilar och annat beslagtagits, och i Gaza har minst 26 flygattacker genomförts och många civila skadats.
Netanyahu untitled

Våldet mot palestinierna är ett brott mot Fjärde Genèvekonventionen, artikel 33, som klart förbjuder kollektiv bestraffning av människor. Ändå har protesterna varit förvånansvärt få. ”Vi står med det israeliska folket under dessa svåra dagar och erbjuder vårt fulla stöd till Israel när sökandet efter de tre fortsätter” förklarar EU:s ambassadör till Israel, Lars Faaborg-Andersen, i ett uttalande. Röda Korset har också snabbt och tydligt fördömt kidnappningen, men inte sagt något om den israeliska arméns övergrepp. Från Amnesty International är det tyst.

Samtidigt med händelserna på ockuperat område har palestinska fångar i Israel, likaledes under medial tystnad och kompakt ointresse från människorättsorganisationer i väst, genomfört en hungerstrejk i protest mot orimliga förhållanden i Israels fängelser, där 5.000 palestinska fångar hålls inspärrade varav uppemot 200 utan rättegång eller dom. Den israeliska offensiven, som uppenbarligen mindre syftar till att söka efter några kidnappade ungdomar än att försöka så ny splittring mellan olika palestinska grupper och förstöra så mycket som möjligt för palestinierna, har också haft effekten att avleda uppmärksamheten från det som händer i israeliska fängelser. Ett bete som media i väst också villigt nappat på.

Det palestinska centret för mänskliga rättigheter kräver nu att det internationella samfundet tar sitt ansvar och stoppar våldet mot palestinierna. Är det en vädjan som, liksom så många gånger tidigare, kommer att klinga ohörd?
Palestina 8karta2

Tillägg Anders Romelsjö: Sedan jag för några dagar fick detta inlägg (vars publicering försenats av ISIS och aktuella debatt om skolan etc.) har Rolf Björnsson 27/6 på FIB:s hemsida under rubriken ”Rasistisk rapportering” påpekat att de tre pojkarnas försvinnande fick stor uppmärksamhet i all världens media och stämplades som ett terroristdåd. USA:s och Storbritanniens utrikesministrar krävde pojkarnas omedelbara frisläppande. Genom Israels aktioner mångdubbelt fler palestinska pojkar försvunnit. ”Varför reagerade omvärlden på så olika sätt? Jo, svarar Amena Saleem i nedanstående artikel, de tre sistnämnda pojkarna är israeler, de sjutton tidigare fallen gäller palestinier!”>/em> Läs vidare på http://electronicintifada.net/blogs/amena-saleem/international-media-ignore-israels-abduction-palestinian-teens

i Andra om: , ,, , , , , , ,

Göran Rosenberg, Expressen 8/7 Dagen 25/6 Expressen 15/6 Radio Sjuhärad DN 11/8 DN 20/3 DN 6/3 Palestinagrupperna SvD 25/3 Blogg 28/3 om Palestina och kristendom Bilderblogg Anders Svensson Anarkia 2/12 Knut Lindelöfs blogg AB 5/12 DN 5/12 Top Stories 2/12 Pål Steigan 2/12 UN vote on Palestine 1/12 Russsia Today 1/12 DN 2/12 Wikipedia
http://electronicintifada.net/blogs/amena-saleem/international-media-ignore-israels-abduction-palestinian-teens
http://www.fib.se/debatt/item/4323-rasistisk-rapportering
Globalresearch 20/11 DN 21/11 SvD 21/11 Aftonbladet 21/11 Expressen 21/11 SvT 21/11 DN 12/11 Globalresearch
Ship to Gaza 1 Ship to Gaza 2 Ship to Gaza 3 Globalresearch Läkartidningen
FIB-Kulturfront DN 13/11 DN 13/11 DN 2 13/11 SvD 13/11 Expressen SvT 13/11 SR AB 13/11 Globalresearch 16/11


22 svar till “Israels övergrepp mot palestinierna måste stoppas!”

 1. Jag börjar med att citera Avraham Burg en israelisk före detta politiker och talman för den israeliska parlamentet Knesset “ Vi är villiga att gå ut ur våra sinnen över tre kidnappningsoffer men vi är oförmögna att förstå lidandet för ett helt samhälle , dess rop och framtiden för en hel nation som har kidnappats av oss “ slut citat
  Kidnappningen började långt innan ockupationen och förverkligades 1948 , kidnappningen av tre israeliska tonåringar bleknar i jämförelse med alla de oskyldiga palestinska barnen och vuxna som kidnappades från sina hem av de israeliska säkerhetsstyrkorna sedan blir de slagna och torterade för att få nånting ur de .
  Israel påstår att kollektiva bestraffningar är nödvändiga för sitt sökande efter de kidnappade tonåringar , Det är inte rätt att fördöma de som kidnappade tre israeler utan att förstå konflikten som har producerat de och det är den israeliska ockupationen . Kidnappningarna ska bedömas ur sammanhanget och ur rätt perspektiv .

  Marwan Bhere , Palestinier född 1946 i det historiska Palestina och bosätt i Sverige sedan 40 år .

  • Kan du hänvisa till något dokumenterat uttalande från ”Israel” (en officiell talesman för staten Israel) där det sägs att KOLLEKTIVA BESTRAFFNINGAR är nödvändiga. Jag skulle gärna vilja veta vem i den israeliska administrationen eller ansvarig person i någon annan myndighet eller liknande som uttalat detta.

   • Först vill jag belysa att de tre israeler som kidnappades för tre veckor sedan hittades döda i staden Hebron på västbanken och att Israel har genomfört 20 flyganfall mot Gaza under natten och förbereder sig till en stor offensiv mot Hamas trots att ingen grupp har tagit på sig ansvarigt för kidnappningen .
    IDF har dagligen förklarat att kollektiva bestraffningar mot det palestinska folket är en säkerhetsåtgärd . Igår sprängde Israel två hus i luften i staden Hebron och de anhöriga till de misstänkta fick sova på gatan . Netanyahu och överbefälhavaren har flera gånger sagt att belägringen av städerna på västbanken kommer att fortsätta tills de hittar de kidnappade israeler .
    Den israeliska viceförsvarsminister sa att Israel bör stänga all elektricitet på västbanken och Gaza för att effekten av kollektiva bestraffningarna blir omfattande . Israel har redan arresterat 450 palestinier och mördat 6 ibland de en 6 årig pojke och repressalierna kommer att fortsätta .

    • Svensk polis brukar inte ha för vana att vänta på att någon skall ”ta på sig ansvaret” för ett brott innan de griper misstänkta. Tror att samma kan gälla för israelisk polis eller för IDF.

     Vad gäller om huset där Marwan Kawasmes familj bor sprängdes eller inte är nog en öppen fråga. Enligt bland annat svensk media så sprängde man ytterdörren för att kunna komma in för att genomsöka huset.

     Forfarande har jag samma fråga: Finns det något officiellt uttalande från israel att KOLLEKTIVA BESTRAFFNINGAR mot det palestinska folket är nödvändiga? Har man betecknat sina aktioner som KOLLEKTIVA BESTRAFFNINGAR? D.v.s. med exakt den ordalydelsen?

 2. Ja, har det inte hänt något på en mansålder så inte lär det hända något inom överskådlig tid när det gäller det sionistiska övervåldet mot palestinierna. De tre ungdomarna kan ju förhoppningsvis ha rymt från den rasistiska hjärntvätt de vuxit upp i. Och förresten, vad hade de på ockuperad mark att göra? Grips de i ett område där det finns något som påminner om ett fungerande rättssystem bör de väl åtalas för krigsförbrytelser? Sionismen är på väg att bli den fasta punkt som Arkimedes? efterlyste när han ville rubba jordklotet. Västvärlden är ju redan dresserad och någon Putin som kan binda besten finns inte i den nygamla brytpunkten Kiev. Palestina, Irak, Afghanistan Libyen,Syrien och nu Ukraina. Våra folkvalda förfasar sig nu i dagarna över våldet i Sverige och många hoppas på den globala förbrödringen I NWO. Jag har länge misstänkt att man inte under årtionden kan sitta och glo på hantering av det palestinska folket utan att själv ta skada av förbrytelserna. Numera liknar det mest en pandemi utan bromsmediciner.

 3. Mycket riktigt nämner Anders att Engands och Usas eliter hejar på hetsen. Det existerar en parallell mellan Israels nuvarande agerande och angloamerikanernas tidigare agerande. Usa och samväldesländernas europeiska befolkning har tidigare iscensatt folkmord på ursprungsbefolkningen och tagit dess plats. De tongivande Iraelerna är samma andas barn och väntar otåligt på att uppfylla samma folkfördrivnings/folkmordskvot som sina ’vänner’ i England och Usa.

 4. Jisses vilken rappakalja.. hur kan det komma sig att det finns så okunnigt folk som uttalar sig om Israel…..????????? Obegripligt. Ockuperat område???? Vardå? Inhämta kunskap och lär istället för hjärn tvätt.

  • Frågan kan nog returneras. Gunnar Olofsson har besökt Palestina många gånger och är en expert på området. Det är mycket väl belagt att det handlar om ockupation, vilket FN också slagit fast. Jag har nu lagt in en kartbild i inlägget.

  • Tyvärr Eva, ditt inlägg var väl ett av de mest okunniga i Palestinafrågan jag läst på länge. Det är nog dessvärre du som är helt hjärntvättad med Israel-propaganda. Ta nu och läs på hur Israel fördriver palestinier på ockuperat område i stället för den oinitierade smörja du skrev i ditt inlägg.

 5. Någon empati för de mördades anhöriga? Nä, på denna site är det snarare grattistelegram till Hamas som gäller.

  • Israel, en stat med apartheidpolitik, har dödat mångdubbelt fler oskyldiga palestinier. Det finns inga bevis att Hamas varit inblandade

   • Man behöver väl knappast veta vem som har gjort det för att visa empati med de anhöriga? Samma sak gäller ett kraftigt fördömande av dessa mord, vilket saknas både i inlägget och i kommentarerna. Eller brott kanske är försvarligt när ”rätt” sida drabbas?

    • ”Empati betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan.är en bra egenskap, ett bra förhållningssätt – men inte helt självklart.”
     Begreppet är alltså något diffust och alls inte självklart.

     Finns skäl att hysa större empati – i betydelsen medkänsla, vilket jag uppfattar att Åkerblad menar- med de miljontals drabbade irakierna till följd av USA:s och Storbritanniens anfallskrig mot Irak 2003 än mot 3 dödade ungdomar från Israel? En kvantitativ fråga, bland annat.
     Frågan handlar kanske också om politiska värderingar. Hur stor andel av de israelser – och andra- som känner empati med de dödade tre ungdomarna har motsvarande känslor för de mångdubbelt fler ungdomar som dödats av israelisk militär?
     Kan massmedia bidra till omfattning och intensitet i empati?

     • Med andra ord Anders, inget fördömande av morden på de tre israeliska tonåringarna från dig, vilket nog knappast förvånar någon.

      • Jo, jag känner empati för de dödade, liksom för andra i samma situation. Onödigt med en annan politik från Israel.
       Du undviker de frågor jag reser.

   • Så ingen empati när oskyldiga, civila dödas eftersom de är av ”fel sort”? Inte riktigt vad jag väntat mig av en f d läkare. Så du kanske t o m tycker att det var synd att Hamas inte dödade fler? Tycker mig känna igen attityden från 30- och 40-talet.

    • Jo, jag känner empati för de dödade, liksom för andra i samma situation. Onödigt med en annan politik från Israel.
     Du undviker de frågor jag reser.

  • Vore ju bättre om Israel letade efter de skyldiga i stället för kollektiv bestraffning, Thomas Åkerblad. Det återstår att bevisa att Hamas utfört dådet innan man kör igång hämnden och mördandet. Tyvärr är Israel ett primitivt samhälle där man hämnas helt enligt gamla testamentets principer. Israel använder alltså samma metoder som nazisterna under andra världskriget i tjeckien efter mordet på Heydrich. Etnisk rensning och folkfördrivning står också på programmet när Israel fortsätter med markstölderna och den olagliga ockupationen av västbanken. Har du någon empati för det palestinska folkets lidande under decennier?

 6. Det börjar låta som på den avsomnade sionistsajten Newsmill här på Jinge.se. När man på Newsmill försvararade fullblodssemiter som hanterades som boskap riskerade man att stämplas som antisemit. Vår tids i särklass mest antisemitiska statsbildning, Israel och dess väpnade styrkor, betraktar palestinierna som européerna betraktade nordamerikas indianer. Vem av parterna i konflikten är det mest synd om? Ja, svaret på den frågan är kanske inte så självklar som man kan tro.

  Sista stycket ur en viktig artikel om våldet i Libyen och folkrätten:
  ”Bruket av våld på ett sätt som strider mot existerande folkrätt är kanske den största skadan mot mänskligheten på lång sikt. I Parisfördraget 1928 och åter i FN-stadgan 1945 kom stater överens om att inte bruka våld mot varandra för att genomföra sina utrikespolitiska mål. Västvärlden synes under de senaste tio åren återkommande ha trotsat detta avtal, speciellt genom sin villighet att ta till militära åtgärder mot företrädesvis muslimska stater. Genom att göra så har de, genom sina åtgärder och trots en del av sina ord, sänt en otvetydig signal till det internationella samfundet att de inte bryr sig om folkrätten. Om denna signal inte besvaras av dem som försvarar folkrätten, då kan de framsteg vi har gjort för att säkerställa att det internationella samfundet respekterar reglernas efterlevnad vara ogjorda för framtida generationer.”

  http://www.tffr.org/articles/110523_anfalletpaLibyenochfolkratten.htm
  ”Om denna signal inte besvaras av dem som försvarar folkrätten, då kan de framsteg vi har gjort för att säkerställa att det internationella samfundet respekterar reglernas efterlevnad vara ogjorda för framtida generationer.”
  Framtida generationer ja. Som nu också bakbinds i obetalbara lån medan deras resurser överförs till okända adresser på andra kontinenter.

  • Jag tror att det kan vara på sin plats att påminna vad termen antisemitism står för, att den inte syftar på fientlighet mot hela folkgruppen semiter som till exempel araber.

   Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Det handlar dels om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp. Antisemitism kan ta sig olika uttryck och variera i styrka. Den kan uppträda som allt ifrån ganska milda fördomar till ett ursinnigt hat. Den kan framträda som attityder och tankemönster men också som teologi och ideologi. Den kan yttra sig som verbala påståenden, social och legal diskriminering och våld. Som historien visar kan antisemitism även utmynna i fördrivning och folkmord.

   Termen antisemitism lanserades 1873 av den antisemitiske journalisten Wilhelm Marr och blev synonymt med aversion mot judarna eller hat mot judar, som ”ras” i enlighet med tidens ”rasvetenskap” eller rasistiska föreställningar.

   Att påstå att Israel skulle vara antisemitisk är bara okunnigt.

   Det är självklart inte antisemitiskt att vara kritisk till exempelvis israelisk ockupation av palestinsk mark. Israel kan och ska kritiseras precis som andra länder men att hävda att Israel använder samma metoder som nazisterna under andra världskriget i tjeckien efter mordet på Heydrich är i högsta grad antisemitiskt. http://www.european-forum-on-antisemitism.org/working-definition-of-antisemitism/svenska-swedish/

   • Naturligtvis är ordet antisemitism ett beskrivande ord för judeförföljelse. Men varför inte låta ordet betyda vad det betyder? Om nu Israel förtrycker palestinier å det grövsta för att de är just palestinier bör väl förtrycket få ett namn. Palestinierna råkar ju vara just semiter så varför skulle inte Israels övergrepp kallas antisemitism. Ett lättbegripligt, inarbetat och väl beskrivande uttryck på det utdragna perenna folkmordet. Att mäta graden av lidande för att skapa acceptans för dagens folkmordspolitik bör också få ett namn. Frågan är vilket?

 7. Göran Rosenberg skriver idag i Expressen ”Jag tror att Israel är på väg att förvandlas till en apartheidstat med två vitt skilda rättssystem, om man nu kan kalla det som råder i de ockuperade områdena för rättssystem. Hursomhelst, ett rättssystem för laglösa bosättare och ett annat för fredlösa palestinier.

  När tre judiska ungdomar nyligen kidnappades och dödades av tills vidare osäkert identifierade palestinier inledde Israels armé en militär operation, arresterade hundratals palestinier och dödade fem. När en palestinsk pojke några dagar senare brändes levande inleddes en reguljär polisoperation. När den israeliska militären trodde sig ha identifierat några misstänkta palestinska gärningsmän sprängdes deras föräldrahem. När den israeliska polisen trodde sig ha identifierat några misstänkta judiska gärningsmän sprängdes ingenting. De palestinska gärningsmännen kommer att dömas av en israelisk militärdomstol i enlighet med militära ockupationslagar. De judiska gärningsmännen kommer att dömas i en civil domstol enligt civila israeliska lagar.”

  Artikeln är inte helt uppdaterad. Morgonekot rapporterar att 28 palestinier, v rav några barn, har dödats samt att Israel planerar en markinvasion.

  Apropå ”apartheid” kan jag inte undgå att erinra mig mina studier av Bibeln, främst före tonåren: Dels till följd av dåtidens kristendomsundervisning och dels influerad av min religiösa farfar i Småland, född 1868. Jag fick vid 7 års ålder läsa i Gamla Testamentet för farfar och hans vänner, och tyckte att detta var roligt och att innehållet var mycket intressant. Gamla testamentet genomsyras av uppfattningen att det är något särskilt med judarna, de var ”Guds egendomsfolk” som det står i dåtidens Bibel. Denna tanke verkar vara levande i dagens politik, och har de facto genomsyrat uppfattningen i närmare 2000 år i Sverige (1000 år). Hur märks den idag?