Israels osmakliga politik mot palestinierna


Israel ska lämna Gaza har de lovat. Men det blir den brända jordens taktik för de lämnar inte bosättningarna och husen till palestinierna, utan de river dem..

Samtidigt som de berättar för media, TT: ”Samtidigt tillkännagav den israeliska regeringen att den vill ha in anbud på byggen av 700 nya bostäder i två bosättningar på den ockuperade Västbanken. 300 bostäder ska byggas i bosättningen Maale Adumim och 400 i Beitar Eilit, sade en talesman för bostadsdepartementet till AFP. Båda bosättningarna ligger nära det av Israel annekterade östra Jerusalem.”

Och nu förväntar sig israelerna att världen ska applådera antagligen. Maken till cynism får man antagligen leta väldigt länge för att finna.

Men det börjar jäsa mer och mer inne i Israel. DN skriver idag angående en ny TV-dokumentär:

”En recensent i Ye¬dioth Ahronot, Israels största dagstidning, uppmanade ”varje rättänkande och mänsklig israel” att gå till närmaste bosättning och ”dra dess invånare, skrikande och sparkande, över till vettets sida av vägen”.”

Det är nog en inställning som kommer att växa sig starkare och starkare.

Men för min egen del känns det bara väldigt obehagligt att inse hur otroligt arrogant politik som man för mot palestinierna.

De hävdar att rivningarna sker i samråd med den palestinska myndigheten, men hur har det samrådet gått till?

För inte skulle palestinierna vilja att man rev en massa hus i onödan, framförallt inte med tanke på hur många israelerna redan förstört för Gazas rättmätiga innevånare..


14 svar till “Israels osmakliga politik mot palestinierna”

 1. Nej den överenskommelsen var det knappast någon enighet kring. Och att de planerar att bygga ut andra bosättningar visar bara på det enorma förakt israelerna har för resten av världen. Judar tycks vara nummer ett sedan kommer ingenting och efter det kommer ingenting…… :-(

  Sedan gnäller de över att antisemitismen ökar. Vilka djävla idioter!

 2. Ja inte verkar det som om israelerna har klart för sig vad detas agerande leder till precis..

 3. Att Israel aldrig tänker ge upp Västbanken blir ju allt mer klart. Och här har ju även Bush regimen visat att de inte tänker tvinga Israel att lyda internationell lag.

 4. Husen rivs i samråd med palestinierna eftersom de planerar att bygga större hyreshus med fler lägenheter för att utnyttja markytan bättre.

 5. Tomas! Du måste lägga in en länk som styrker ditt påstående! Jag hävdar att du har fel eftersom jag läst både vad Ekot, SvD och DN hävdar.

  ”Samrådet” har nog mest bestått i diktat, allt annat måste bevisas..

 6. Påpekas bör: Bara länkar är inget svar, länk med utdragen kontext. Enligt kommentarsreglerna dock max två länkar. Länkar till organisationer typ desinformatörssiten memri tas bort direkt..

 7. Micke har rätt. Jag har länge undrat hur fasen judarna tänker. De ojjar sig över en alltmer ökande antisemitism samtidigt som de behandlar palestinierna med sådant otroligt förakt. När praktiskt taget ett enat FN står emot dem plus internationella domstolen i Haag, förstår de då inte att de måste ändra sig? De har ju dessutom ödelagt mängder av hus för palestinierna genom åren så nu är det väl dags att betala krigsskadestånd och sätta igång att bygga upp infrastrukturen igen med palestinierna? Nejdå. Inne i israel är det mängder av människor som protesterar mot att bosättningarna inte bara överlämnas till palestinierna medans israelerna i regeringen ljuger och pratar om samförstånd. Kniven på strupen brukar det heta. Folk tycker sämre och sämre om judar, och det har jag verkligen förståelse för!

 8. Tomas Tyvärr, det finns bara blod och död kring israel idag.

  Det är nog mer så att Judarna river bostäderna även där det bor bara vanliga Palestinska familjer.

  Var är Blair å Bush nudå? de som lovade så stort att efter
  Den Irakiska okupationen, så ska vi ta itu med Israel-Palestina frågan. / GP

 9. ”I samråd” .. lika mycket som de s.k. ”demokratiska republikerna” i forna Sovjet’s sfär av influens var fria nationer.

  Hela ”fredsprocessen” är på Israels och USAs villkor, om palestinierna vägrar göra göra vad Israel säger så läggs hela skiten på is.

  Nej, vad som behövs är en ordentlig de-militariserad zon mellan Israel och palestina som patrulleras av internationella trupper (inte amerikanare). För ingen av sidorna i den här konflikten är kapabla att se utanför sitt hat.

 10. ”Hela “fredsprocessen” är på Israels och USAs villkor, om palestinierna vägrar göra göra vad Israel säger så läggs hela skiten på is.”

  Jepp. Precis så förhåller det sig. Samråd med kniven på strupen.. Och varför skulle C Rice berätta det för media..?

  Trovärdigheten anses väl öka, men det tror inte jag..

 11. Det krävs rejält med indoktrinering för att tro på vad som sägs från Bush regimens sida.

 12. Anders och GötePöte!

  Anders sa ”Jag har länge undrat hur fasen judarna tänker” och GötePöte sa ”Det är nog mer så att Judarna river bostäderna även där det bor bara vanliga Palestinska familjer”.

  Jag tycker ni gör fel då ni resonerar som ni gör här. Ni talar om att ”judarna tycker” och ”judarna gör” fast än judar är en oerhört hetrogen grupp av människor spridda över hela världen med massor av olika åsikter, de flesta är helt emot den politik som den israeliska ledningen för och en majoritet av det israeliska folket är emot bosättningspolitiken.

  Jag anser att den israeliska staten förtrycker palestinierna och i strid med internationell rätt ockuperar de palestinska områdena. Israel måste omedelbart lämna både Gaza och Västbanken.

  Jag tror inte att ni, Anders och GötePöte, absolut menade det ni skrev, antagligen (förhoppningsvis) var ni bara slarviga med hur ni uttryckte er. Hur som helst så är det viktigt att man inte blandar ihop begreppen. Om inte annat så är det viktigt att man inte är slarvig med begreppen eftersom det annars kan utnyttjas av motståndarna (krigshetsare som Per Ahlmark, de på Stockholm Spectator och Mikael Nussdorf mfl), även om det var så att man bara råkade säga fel så kan detta uttnyttjas emot en.

 13. Medhåll Tobias. Men det är lite klurigt och dubbelt. Israel förklarar sig vara en judisk stat, på samma sätt som Iran säger sig vara en muslimsk stat. Bägge verkar lite lustigt för oss sekulariserade typer. Men det är en korrekt iakttagelse att judar inte alls är en homogen grupp.

  F.ö. är en stor del av dem oxo sekulariserade..

  Samtidigt så inbillar jag mig att israels politik visavi palestinierna är en bidragande orsak till att antisemitismen ökar. Men som sagt, ”judar” är ett oprecist uttryck på samma sätt som ”muslimer” är det när det gäller palestinierna..