Israels krigsförbrytelser fortsätter


Somliga försöker att medvetet och aktivt vilseleda i debatten om Israels urskillningslösa angrepp på Libanons civila. Man ljuger och säger att clusterbomber och fosforbomber är tillåtna, och att de inte alls fälls mot civila.

Att vissa tar parti för Israels krigsförbrytelser på ett helt oreflekterat sätt borde man kanske inte bry sig speciellt mycket om. Men när man ser satellitbilder som visar att Israel bombat bort en hel stadsdel i Libanon så förstår man att de värsta brottslingarna finns i Israels statsledning. Hizbollahs raketer är självklart ett brott mot krigets lagar, men att få höra samma erkännande från Israels förespråkare är helt otänkbart. Det kommer vi aldrig någonsin få.

Olika bedömare hävdar att det troliga dödstalet i Libanon ligger betydligt över 1000 döda varav de allra flesta är civilpersoner. Det är också ett mycket stort antal barn som drabbats.

HRW: (Beirut, August 3, 2006) – Israeli forces have systematically failed to distinguish between combatants and civilians in their military campaign against Hezbollah in Lebanon, Human Rights Watch said in report released today. The pattern of attacks in more than 20 cases investigated by Human Rights Watch researchers in Lebanon indicates that the failures cannot be dismissed as mere accidents and cannot be blamed on wrongful Hezbollah practices. In some cases, these attacks constitute war crimes.

HRW: The 50-page report, “Fatal Strikes: Israel’s Indiscriminate Attacks Against Civilians in Lebanon,” analyzes almost two dozen cases of Israeli air and artillery attacks on civilian homes and vehicles. Of the 153 dead civilians named in the report, 63 are children. More than 500 people have been killed in Lebanon by Israeli fire since fighting began on July 12, most of them civilians.

Idag på morgonen handlar nyheterna igen om olika israeliska attacker med mängder av dödsoffer. Vare sig EU eller FN har lyckats enas så att de kräver en omedelbar eld upphör. Bomberna fortsätter att falla, men Jan Eliasson är nöjd ändå. Det är signifikant för Sveriges nuvarande utrikespolitik.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, mellanöstern, israels krigsförbrytelser, jan eliasson, EU, FN, Human Rights Watch, Genevekonventionen, mänskliga rättigheter[/tags]


11 svar till “Israels krigsförbrytelser fortsätter”

 1. Israel menar att FN-resolution 1559 om Hizbollahs avväpning måste uppfyllas. Lika bra att ta de andra ouppfyllda resolutionerna kanske? Börja med 273, 242, 338, 3236, 3237, 252, 478, 446, 452, 465, 471 och 476. Då är det kanske inte så bråttom, för gissa vad de handlar om!

 2. Gör som jag skriv till Göran Persson och ställ frågor. Nu vet jag att han naturligtvis inte läser breven, men emellanåt så ber han att få besked om hur många det är som har skrivit till honom i en viss fråga och är summan brev avsevärd så vaknar realpolitikern i honom, och han agerar. För Göran Persson skiter i sakfrågorna – det är makten som gäller för honom! Ibland är han feminist och ibland vill ha bli vegetarian – han vänder och vrider kappan efter vinden! Just nu har han nog hoppat i galen tunna när han sympatier med ”det empatilösa landet” men det kan snabbt ändra sig! Skriv, skriv och ställ frågor. Skriv och säg att du alltid har röstat socialdemokratiskt men nu överväger att inte göra det i fortsättningen!

 3. Jag fick en fråga från Morgan, en felplacerad fråga men jag tar den här:

  Morgan: Raderar du alla texter från sionistlobbyn här? Det sägs så!

  Svar:

  Nejdå! Men en del av det gänget klarar inte kommentarsreglerna här vilket minimerar deltagandet. Men de allra flesta låter helt enkelt bli att kommentera. Jag argumenterar ju för min sak och det klarar de aldrig att göra själva. De kör bara med – Antisemit! så fort någon kritiserar Israel. Under en annan bloggpost skyllde en av dem på att Libanon inte levt upp till resolution 1559 (avväpna Hizbollah) Då jag frågade varför Israel inte uppfyller NÅGON av de tjogtals resolutioner som säkerhetsrådet lagt fast blev det tyst. De jag talar om är förstås 273, 242, 338, 3236, 3237, 252, 478, 446, 452, 465, 471 och 476.

  Argumenterar man på det sättet försvinner de och läser bara bloggen, de törs inte gå in och diskutera för det går inte så bra för dem då… :-)

  (Tack T Lindholm!)

 4. Nah Jinge, nu far du med lite osanning; detta skrev jag tidigare om kluster- och fosforbomber:

  ”Det arbetas inom Human Right Watch att förbjuda klusterbomber. Men nej, enl vad jag känner till de är inte förbjudna. Jag önskar de var.

  Vit fosfor kan användas som bomber för att lägga en rökridå. FN anser att vit fosforbomber som används offensivt är classifierad som ett kemiskt vapen och är förbjudet.

  Nu har Israel nekat till användning av vit fosfor.”

  Israel har nekat till användning av vit fosfor. Israel, Jinge INTE JAG! Jag skrev vad jag hörde och såg en IDF talesman säga på TV. Han kanske ljuger, men jag gör det inte!

 5. Clusterbomber och fosforbomber är förbjudna att användas mot civilbefolkningar. Det är sanningen och inget annat. Israel har använt båda typerna i insatser mot civila i Beirut, det är oxo sant.

  Att sprida Israelisk desinformation är avskyvärt!

 6. Jag kopierade en text som jag tycker bör läsas.

  ”Som ni vet strider vi inte mot den libanesiska regeringen och vi strider inte mot det libanesiska folket” sade Israels premiärminister Ehud Olmert till USA:s utrikesminister Condolezza Rice under deras samtal den 25 juli. Det lät som en ihålig bluff då. Efter att minst 600 libaneser har dödats, stora delar av Libanons civilbefolkning jagats på flykt, och fyra FN-soldater har bombats ihjäl av israelerna, blir uttalandet en tydlig lögn Men lögner är just vad krigshetsande stormakter legitimerar sin krigshets med.

 7. ”fosforbomber är förbjudna att användas mot civilbefolkningar. Det är sanningen och inget annat.”

  Jag har inte påstått något annat heller. Se ovan!

  ”…Israel så räcker inte orden till hos högern för att förklara att fosfor- och klusterbomber är lagliga”

  Läs vad jag skriver och lägg inte ord i min mun!

 8. Det här på Wege’s blog var ju väldigt intressant med anledning av vår diskussion om laglighten att använda klusterbomber.

  ”Belgien har förbjudit klusterbomber i sin armé, Norge har infört ett moratorium. Israel bombar friskt med klusterbomber över Libanon. Genom att Sverige har klusterbomber i sin arsenal legitimerar man Israels användning av samma vapentyp.”

  Jag påstod att Human Right Watch arbetar på ett förbud, om det är mot civilbefolkning eller trupper känner jag inte till. Du påstår de är förbjudna att använda mot civilbefolkning redan, och det kan ju vara sant. Jag tror däremot klusterbomber är fortfarande lagliga mot trupp. Annars hade väl inte Sverige bland andra länder haft dem i sin arsenal?

 9. Komplettering:

  UN Resolutions Against Israel, 1955-1992

  1. Resolution 106: ”…‘condemns’ Israel for Gaza raid”
  2. Resolution 111: ”…‘condemns’ Israel for raid on Syria that killed fifty-six people”
  3. Resolution 127: ”…‘recommends’ Israel suspend its ‘no-man’s zone’ in Jerusalem”
  4. Resolution 162: ”…‘urges’ Israel to comply with UN decisions”
  5. Resolution 171: ”…determines flagrant violations’ by Israel in its attack on Syria”
  6. Resolution 228: ”…‘censures’ Israel for its attack on Samu in the West Bank, then under Jordanian control”
  7. Resolution 237: ”…‘urges’ Israel to allow return of new 1967 Palestinian refugees”
  8. Resolution 248: ”…‘condemns’ Israel for its massive attack on Karameh in Jordan”
  9. Resolution 250: ”…‘calls’ on Israel to refrain from holding military parade in Jerusalem”
  10. Resolution 251: ”…‘deeply deplores’ Israeli military parade in Jerusalem in defiance of Resolution 250”
  11. Resolution 252: ”…‘declares invalid’ Israel’s acts to unify Jerusalem as Jewish capital”
  12. Resolution 256: ”…‘condemns’ Israeli raids on Jordan as ‘flagrant violation”
  13. Resolution 259: ”…‘deplores’ Israel’s refusal to accept UN mission to probe occupation”
  14. Resolution 262: ”…‘condemns’ Israel for attack on Beirut airport”
  15. Resolution 265: ”…‘condemns’ Israel for air attacks for Salt in Jordan”
  16. Resolution 267: ”…‘censures’ Israel for administrative acts to change the status of Jerusalem”
  17. Resolution 270: ”…‘condemns’ Israel for air attacks on villages in southern Lebanon”
  18. Resolution 271: ”…‘condemns’ Israel’s failure to obey UN resolutions on Jerusalem”
  19. Resolution 279: ”…‘demands’ withdrawal of Israeli forces from Lebanon”
  20. Resolution 280: ”….‘condemns’ Israeli’s attacks against Lebanon”
  21. Resolution 285: ”…‘demands’ immediate Israeli withdrawal form Lebanon”
  22. Resolution 298: ”…‘deplores’ Israel’s changing of the status of Jerusalem”
  23. Resolution 313: ”…‘demands’ that Israel stop attacks against Lebanon”
  24. Resolution 316: ”…‘condemns’ Israel for repeated attacks on Lebanon”
  25. Resolution 317: ”…‘deplores’ Israel’s refusal to release Arabs abducted in Lebanon”
  26. Resolution 332: ”…‘condemns’ Israel’s repeated attacks against Lebanon”
  27. Resolution 337: ”…‘condemns’ Israel for violating Lebanon’s sovereignty”
  28. Resolution 347: ”…‘condemns’ Israeli attacks on Lebanon”
  29. Resolution 425: ”…‘calls’ on Israel to withdraw its forces from Lebanon”
  30. Resolution 427: ”…‘calls’ on Israel to complete its withdrawal from Lebanon’
  31. Resolution 444: ”…‘deplores’ Israel’s lack of cooperation with UN peacekeeping forces”
  32. Resolution 446: ”…‘determines’ that Israeli settlements are a ‘serious obstruction’ to peace and calls on Israel to abide by the Fourth Geneva Convention”
  33. Resolution 450: ”…‘calls’ on Israel to stop attacking Lebanon”
  34. Resolution 452: ”…‘calls’ on Israel to cease building settlements in occupied territories”
  35. Resolution 465: ”…‘deplores’ Israel’s settlements and asks all member states not to assist Israel’s settlements program”
  36. Resolution 467: ”…‘strongly deplores’ Israel’s military intervention in Lebanon”
  37. Resolution 468: ”…‘calls’ on Israel to rescind illegal expulsions of two Palestinian mayors and a judge and to facilitate their return”
  38. Resolution 469: ”…‘strongly deplores’ Israel’s failure to observe the council’s order not to deport Palestinians”
  39. Resolution 471: ”…‘expresses deep concern’ at Israel’s failure to abide by the Fourth Geneva Convention”
  40. Resolution 476: ”…‘reiterates’ that Israel’s claims to Jerusalem are ‘null and void’
  41. Resolution 478: ”…‘censures (Israel) in the strongest terms’ for its claim to Jerusalem in its ‘Basic Law’
  42. Resolution 484: ”…‘declares it imperative’ that Israel re-admit two deported Palestinian mayors”
  43. Resolution 487: ”…‘strongly condemns’ Israel for its attack on Iraq’s nuclear facility”
  44. Resolution 497: ”…‘decides’ that Israel’s annexation of Syria’s Golan Heights is ‘null and void’ and demands that Israel rescind its decision forthwith”
  45. Resolution 498: ”…‘calls’ on Israel to withdraw from Lebanon”
  46. Resolution 501: ”…‘calls’ on Israel to stop attacks against Lebanon and withdraw its troops”
  47. Resolution 509: ”…‘demands’ that Israel withdraw its forces forthwith and unconditionally from Lebanon”
  48. Resolution 515: ”…‘demands’ that Israel lift its siege of Beirut and allow food supplies to be brought in”
  49. Resolution 517: ”…‘censures’ Israel for failing to obey UN resolutions and demands that Israel withdraw its forces from Lebanon”
  50. Resolution 518: ”…‘demands’ that Israel cooperate fully with UN forces in Lebanon”
  51. Resolution 520: ”…‘condemns’ Israel’s attack into West Beirut”
  52. Resolution 573: ”…‘condemns’ Israel ‘vigorously’ for bombing Tunisia in attack on PLO headquarters
  53. Resolution 587: ”…‘takes note’ of previous calls on Israel to withdraw its forces from Lebanon and urges all parties to withdraw”
  54. Resolution 592: ”…‘strongly deplores’ the killing of Palestinian students at Bir Zeit University by Israeli troops”
  55. Resolution 605: ”…‘strongly deplores’ Israel’s policies and practices denying the human rights of Palestinians
  56. Resolution 607: ”…‘calls’ on Israel not to deport Palestinians and strongly requests it to abide by the Fourth Geneva Convention
  57. Resolution 608: ”…‘deeply regrets’ that Israel has defied the United Nations and deported Palestinian civilians”
  58. Resolution 636: ”…‘deeply regrets’ Israeli deportation of Palestinian civilians
  59. Resolution 641: ”…‘deplores’ Israel’s continuing deportation of Palestinians
  60. Resolution 672: ”…‘condemns’ Israel for violence against Palestinians at the Haram al-Sharif/Temple Mount
  61. Resolution 673: ”…‘deplores’ Israel’s refusal to cooperate with the United Nations
  62. Resolution 681: ”…‘deplores’ Israel’s resumption of the deportation of Palestinians
  63. Resolution 694: ”…‘deplores’ Israel’s deportation of Palestinians and calls on it to ensure their safe and immediate return
  64. Resolution 726: ”…‘strongly condemns’ Israel’s deportation of Palestinians
  65. Resolution 799: ”…‘strongly condemns’ Israel’s deportation of 413 Palestinians and calls for their immediate return.