Israels krig betalas av amerikanska skattebetalare


Det hörs väldigt lite i svenska medier om vem som finansierar Israels mördande i Libanon och Gaza.

Man ska ha klart för sig att USA står för praktiskt taget alla kostnader Israel har för sin militärmakt. Det handlar således inte alls bara om själva bomberna som Israel släpper på libaneserna. Israel har en ekonomisk situation som innebär att massor av barn lever under fattigdomsgränsen i landet, och går man till en israelisk tidnings hemsida så får man se mängder av annonser som tigger pengar till israels fattiga.

Största bidragsgivaren är förstås USA som inte bara håller landets armé med flygplan och bomber, de stöder även landet pekuniärt på många andra områden. Lennart Frantzell på Det Progressiva USA skriver:

Lennart: ”Israel kan antagligen fortsätta kriget fram till november-valet men inte mycket längre. Det kommer också snart att stå klart att det blir de amerikanska skattebetalarna som kommer att få betala hela kalaset, och det kan lätt komma att kosta hundra miljarder eller mer.”

Det framkommer inte i nyhetsrapporteringen att kriget styrs av USA:s kristna höger, och när nu Condolessa Rice åker över för att tala med Olmert så är det knappast för att diskutera en eld upphör. Det handlar troligen mer om att överlämna de senaste önskemålen om vilka USA vill att Israel ska rikta kanoner och bomplan mot.

Den svenska bombhögern brukar anklaga vänstern för att man kritiserar USA och Israel jämt och ständigt. Men den situation som utspelas i världen nu, mitt framför våra ögon, borde rimligen få de mest USA-vänliga att vakna.

Som parentes kan jag berätta att Condolessa Rice bjöds på middag igår av Ehud Olmert, och det under ”gemytliga former” enligt media.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, Condolessa Rice, Ehud Olmert, Israel, usa, mellanösternkonflikten, libanon, bush, brott mot mänskligheten[/tags]


6 svar till “Israels krig betalas av amerikanska skattebetalare”

 1. ”Den svenska bombhögern brukar anklaga vänstern för att man kritiserar USA och Israel jämt och ständigt.”

  Det är USAs och Israels politik i Mellanöstern som är orsaken till i princip all så kallad ”terrorism” där i från. Både Hamas och Hizbollah är motståndsrörelser som bildats för att bekämpa Israels ockupation och förtryck. Den Iranska Islamska Revolutionen var en reaktion på USAs och Shaens förtryck där.

  Idag bekämpar USA och Israel de enda demokratiska länderna i regionen, dvs Palestina, Libanon och Iran (presidenten är vald av folket) och stöder diktaturerna i Egypten, Jordanien och Saud Arabien. De kallar Hamas, Hizbollah och Iran för terrorister, extremister, skurkstater, religösafascister, etc, ord som bättre beskriver USA och Israel själva.

  Det enda USAs och Israels politik i regionen har lyckats åstadkomma är död, lemlästning, missär, korruption och enormt förakt och hat för dem själva.

  USA ut ur Mellanöstern nu!

 2. Kommentarsregler.

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

  // Jinge

 3. USA:s subsidier till Israel är väl kända. Det Lennart Fransell skriver om hundra miljarder bör man påpeka att det handlar om dollar. Sedan har israel enorma lån dessutom, utöver detta. Plus att många av USA:s judiska befolkning skickar kopiöst med dollar varje månad.

  Israels egna småglin får svälta men bomber måste de fälla. Jag blir äcklad av det landet!

 4. Kan inte någon ange

  1) Storleken på Israels försvarsbudget (plus marginal för ev. utgifter vid sidan om offentliga budgeten)
  2) De direkta amerikanska statliga stöden
  3) Amerikanska statliga icke-direkta stöd (kostnadsfri utbildning av israeliska officerare, rabatterad militär utrustning* mm)
  samt
  4) En uppskattning av hur mycket frivilligorganisationer internationellt kan ge till Israel?

  Jag skulle aldrig våga göra några påståenden i stil med ”Man ska ha klart för sig att USA står för praktiskt taget alla kostnader Israel har för sin militärmakt.” utan att ha fakta på bordet.

  Helt bortsett från att arbetsinsatsen i form av 3 års värnplikt och återkommande tjänstgöring för nästan alla män i Israel antagligen är större än punkt 1-4.

  * De flesta försäljningar av militärmaterial är i och för sig rejält rabatterade.