Israels fel om palestinierna slåss inbördes


Idag rapporterar Ekots Cecilia Uddén att det utbrutit oroligheter i Gaza och Ramallah. Men hon nämner inget om orsaken till dessa oroligheter.


Cecilia Uddén/Ekot:
”Risken för palestinskt inbördeskrig ökar. På fredagen utbröt skottlossning mellan Hamas och Fatah i både Gaza och Ramallah. Hamas beskyller Fatah för mordförsök på premiärminister Ismail Haniye som besköts på torsdagskvällen. Läget är mycket spänt, civilpersoner fick söka skydd när skottlossning utbröt mellan Hamas och Fatah i både Gaza och Ramallah på fredagsförmiddagen. ”Döden lurar i varje gathörn”, sade en människorättsaktivist i Gaza. . .

. . . Gårdagens oroligheter började när Israel stängde gränsen mellan Egypten och Gaza för att hindra premiärminister Ismail Haniyeh från att föra in flera miljoner dollar till Gaza. Haniyeh hade varit på tiggarresa i länder som inte deltar i den internationella bojkotten mot Hamasregeringen. Med sig i väskan hade han 35 miljoner dollar i kontanter till den utfattiga palestinska myndigheten.”

Visst berättar hon att Israel stängt gränsen mellan Egypten och Gaza, en gräns de inte har med att göra över huvud taget. Att Ismail Haniyeh försöker föra in pengar är självklart. Israel har stulit de pengar som skulle ha gått till den Palestinska myndigheten, de skatte- och tullinkomster som de enligt avtal ska redovisa till PA. Men i sin strävan att göra livet så svårt som möjligt för palestinierna agerar Israel så.

Att de dessutom sett till att göra Gaza till ett stort friluftsfängelse är också en taktisk åtgärd för att på det sättet göra livsvillkoren så outhärdliga som möjligt för palestinierna. Bombar man sönder elverk och vattenverk och stänger gränserna så mat inte kan komma in och sjuka inte kan komma till sjukhusen, ja förr eller senare börjar folk slåss med varandra.


Då kan Israel peka
med hela handen och säga:
”– Vad var det vi sa, palestinierna är bara en bunt mördare, kriminella och terrorister. Därför bygger vi en mur..”

R Ö S T A -I- H Ö G E R S P A L T E N ! – – – >

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanöstern, Palestina, Gaza, Västbanken, Cecilia Uddén, Ekot, Folkrätten, Mänskliga rättigheter, Genèvekonventionen, Politik[/tags]


13 svar till “Israels fel om palestinierna slåss inbördes”

 1. Israeler är smarta, ingen tvekan om den saken.
  De får palestinerna att kål på varandra
  utan att behöva bekosta de kulor som flyger.

 2. Jag lyssnade på inslaget i kvart i fem-ekot och jag tycker att hon gör en mycket blek insats som reporter. Det fanns inte mycket till analys i hennes reportage, dessutom irriteras jag enormt av hennes uttal. Hon använder det arabiska H-et i uttalet trots att hon talar till en svensk publik. Det var ett partiskt inslag, otroligt svagt!

 3. Nadia fran Dundee mailar har. Nar Israel talar om sin ratt att existera vad ar det for lands granser Israel talar om da? Ar det nagon som vet? Karat?

 4. Karat ar inte ett ord : ) som jag skrev fel

  Jag menade har nagon tillgang till en KARTA som Israels regering pekar pa och sager ”detta ar Israel vi vill att ni ska erkanna?”

 5. Hallå Nadia! Maila och berätta hur det går!!

  Nej det är omöjligt att veta. De utvidgas ju hela tiden.. Uppenbarligen går den på samma ställe som gazaremsans mot Egypten.. :-I

 6. Ja, och det är det som är grundproblematiken. Palestinierna måste ”sköta sig” – annars får de inga rättigheter. De sköter sig inte för att de inte har några rättigheter. Alltså aldrig några rättigheter.

  Som om ett folks rättigheter hade med dess uppförande och beteende att göra.

  Riv muren!

 7. Ia, sen är också viktigt att fråga hur man ’bör’ bete sig under en brutal militärisk ockupation. Ska man sätta sig ner och tyst se på när man trängs undan och dödas?

  Undra vad israelerna skulle ha ansett vara rimligt att bete sig på, om situationen var omvänd och det var de som led och dödades under en brutal olaglig militärisk ockupation.

 8. Vad tröttsamt med dett hackande på Israel hela tiden. Är det ingen som förstår att de kanske har tröttnat på att vara terroriserade av palestinierna i 60 år.
  Varför är det ingen som skriver om vad I gör för P? Enligt uppgift går det varje dag lastbilar med mat och sjukvårdsmateriel till P men det vågar inte de flesta svenska massmedia skriva om för det är inte politiskt korrekt.

 9. Less, är det inte snarare tvärtom, att det skrivs om Israels brutalitet och form av ockupation samt apartheid för att folk är extremt trötta på DERAS konstanta terroriserande av ett folk som kämpat i årtionden för sitt eget land och frihet från ockupation?

  Är du så less på det här, Less, ställ dig då framför den israeliska ambassaden och demonstrera och kräv att ockupationen hävs, för blodeländet lär fortsätta så länge ’I’ brutalt ockuperar ’P’. Det var väl inte så svårt att klura ut, ’L’?

 10. Så rätt så Ryan! ´L´har inte riktigt begripit det där, men jag iddes inte att svara ens. Den dagen ´L´slutar att hacka på ´P´ och inser att ´I´måste följa krigets lagar, Genevekonventionen och reglerna om mänskliga rättigheter så har hon/han vunnit insikt, inte förr..

 11. Ryan, det är det jag menar; det finns ingen väg ut för palestinierna om inte omvärlden solidariserar sig med dem. Kampmetoder kan inte vara avgörande för om kampen är rätt eller fel, kampen är ett svar på situationen, är situationen ”fel” (uttrycker mig barnsligt enkelt) blir kampen rätt – oavsett metoder. För dem kan vi inte påverka eller välja själva. Det enda vi kan påverka är politiken. Inte människors sätt att möta sina villkor.