Israeliska soldater berättar hur det är!


Hos Olydig upptäckte jag en länk till en artikel av Dagens Nyheters Lotta Schüllerqvist, DN:s korrespondent i Jerusalem.

Den handlar om ett antal soldater som tjänstgjort i IDF och berättelser som de gjort en utställning av. Det är en skakande skildring av de terrordåd som dagligen begås av den israeliska armén mot oskyldiga palestinier.
Gruppen kallar sig själva ”Breaking the silence” och de lyckades bli stoppade av israeliska myndigheter tämligen omedelbart då de öppnat sin utställning. Berättelsen blir extra intressant på grund av att det inte är några ”vänstermänniskor” som berättar utan representanter för de mer ortodoxa högersympatisörerna..
Nu kommer snart den stora bortförklaringsmaskinen komma igång igen, men passa på att läsa artikeln och sprid informationen vidare!


14 svar till “Israeliska soldater berättar hur det är!”

 1. Det är otroligt att det tagit så lång tid för en tidning som DN att uppmärksamma den här gruppen med tanke på vilket rabalder de väckt i Israel. Jag spinner för övrigt vidare på Mr Browns

 2. Jag har inte sett detta alls innan olydig tog upp det. Hoppas att många bloggar tar upp blänkare om det.

 3. Jag hörde talas om dom för cirka ett år sedan när dom gjorde sin första utställning vilken väckte ramaskri i Israel och en hel del uppmärksamhet i england där jag befann mig då. jag tror att jag läste om gruppen i the Guardian eller Independent eller nåt, det var knappast SvD eller Expressen i alla fall :)

 4. Med tanke på att IDF rekryterar samtliga unga israeler så vore det väl minst sagt underligt om ingen skulle visa sig vara kritisk mot militärmakten…
  Endast i kommunistiska länder tycker alla människor lika dant.

 5. Det är det som är skillnaden mellan Israel och dess grannar -israeler får kritisera sin egen stat och den politik som förs. Om du trodde att du kunde nita Israel så fick du fikon!

 6. ”Om du trodde att du kunde nita Israel så fick du fikon!”

  Med en ett år gammal ”nyhet” ?? Skämta inte. Och nita Israel? Nu skojar du… :-)

 7. ”Det är det som är skillnaden mellan Israel och dess grannar -israeler får kritisera sin egen stat och den politik som förs.”

  Var det därför som den israeliska militärpolisen stängde ned utställningen?

 8. ”Det är det som är skillnaden mellan Israel och dess grannar -israeler får kritisera sin egen stat och den politik som förs. Om du trodde att du kunde nita Israel så fick du fikon!”

  Kom på det.. Israeliska myndigheter s t o p p a d e den utställning som dessa soldater gjort. Så nej, de får inte kritisera sin egen stat och den politik som förs.

  Nu fick du allt fikon… :-)

 9. “Det är det som är skillnaden mellan Israel och dess grannar -israeler får kritisera sin egen stat och den politik som förs.”

  Ur DN artiklen:
  ”Amos, som i dag är tjugotvå år gammal, vill vara anonym för att undvika obehag och kanske åtal.”

  mm jag förstår hur du menar… Man får säga vad man vill så länge man är beredd på att bli åtalad o fängslad. Klassiskt demokratiskt :)

  Nu tar jag alla fikonen… för jag är hungrig.. frukost time

 10. Snozzer och Fredik L: varför inte försöka diskutera sakfrågan istället för att försöka mörklägga och vända debatten in på ett sidospår?

 11. ’Olydig’ har rätt. Ingen av de israeliska soldaterna har blivit arresterade, torterade eller hotade till livet för att de kritiserar sina landsmän.
  Medan tänk hur många palestinier som blivit torterade och mördade av sina egna för ’samarbete’ med israeler.
  Förr var det judar som individer som påtvingades en högre moralisk nivå än alla andra, nu det är det den judiska staten som måste vara bättre än någon annan stat ens kan tänkas bli.
  Förresten, varför finns det fredsaktivister bara bland israeler?
  Var är de palestinska fredsaktivisterna? Finns det några och om det finns, tillåts de överhuvudtaget tala om fred?