Israel skapar medvetet en humanitär katastrofIsraeliska soldater poserar och tar bilder framför sin trofé, en palestinsk liten pojke..

Man kan undra vad vi ska ha FN och EU till när länder i EU påhejat av USA medvetet bidrar till att skapa en katastrof i stället för att motverka den.

Man kan dessutom undra hur vi ska bete oss med de politiska ledare som är direkt ansvariga för att inte ha satt ner foten i tid. När nu Världsbanken ser vad som är på väg att hända, hur kommer det sig att stater som Sverige inte ser det? Hur kommer det sig att Socialdemokratiska Arbetarpartiet kan acceptera att ledas av människor som är helt utan integritet visavi USA?

SvD: ”Världsbanken varnar nu för den ekonomiska krisen som drivit Palestinska myndigheten mot konkursens brant. Förstörelse hotar institutioner och strukturer som skapats med internationella bidrag – Gaza och Västbanken kan bli omöjliga att regera. ”Det påverkar troligen också säkerheten vilket försvårar arbetet för regeringen, den privata sektorn och humanitära biståndsgivare”, säger Världsbanken i ett memorandum som gått runt bland bidragsgivare. Världsbanken befarar att skadorna blir oreparerbara… …Palestiniernas samhälle håller på att rasa ihop i brist på pengar. 165 000 offentliganställda får inte betalt sedan ett par månader.”

I förlängningen kan man förstås se vilka möjliga konsekvenser som kan komma av detta. Ett totalt sammanbrott av det palestinska samhället leder givetvis till en omedelbar och mycket blodig konflikt. Palestinier vänds mot varandra och givetvis kommer mängder av angrepp mot israeliska mål.

Idag på morgonen meddelar Ekot att tre palestinier dött i någon slags uppgörelse mellan Hamas och PLO. Hur kommer historien att utvärdera Israels agerande om det värsta inträffar?


Palestinska offer för IDF, nu i kylförvaring

Hur kommer Sverige att minnas Göran Persson om han genom sin passivitet bidragit till folkmord?

Ingen kan idag med någon slags säkerhet sia om utvecklingen av mellanöstern-konflikten. Samtidigt ökar problemen dag för dag utan att världssamfundet ingriper. Detta trots att man vet att den israeliska politiken leder till blodbad.

Nej jag har inget svar, jag har bara frågor.

Men jag konstaterar att våra politiska ledare spelar de utomparlamentariska krafterna i händerna när de inte använder sin demokratiskt valda plattform till något gott..

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, mellanösternkonflikten, folkmord, persson, israel, världsbanken, EU, USA[/tags]


29 svar till “Israel skapar medvetet en humanitär katastrof”

 1. om palestina faller och anarki råder så kan Israel, med bättre stöd än kriget 1967 stjäla landet permanent och hävda att det är för att upprätthålla ordningen.

  Det är klart som fan att detta är en medveten taktik.

 2. Yabosid:
  Naturligtvis!
  Det är därför som alltid de palestinska myndigheterna har varit i den israeliska skottgluggen…

  Under det israeliska offensiven 2002 ”Defensive(!!) shield” så riktades mycket av attackerna på den struktur som de palestinska myndigheterna hade lyckats bygga upp sedan Osloavtalet 1993, då de tilläts att få existera av israelerna….

 3. Jag såg just på Insight i CNN och någon kännare som menade att vad som låg bakom utsvältningen av palestinierna var att man är livrädd för att Hamas ska lyckas och därmed vår omhuldade demokrati skulle leda till framgång för islamska partier på andra håll i arabvärlden.
  Jävla hyckleri om fredsprocess, tvåstatslösning och utplåning av Israel till oss i väst, medan man fullföljer sitt blodiga utnötningskrig mot palestinierna.
  Bra bilder förresten, Jinge

 4. Israel får akta sig för att få vad de ber om bara. Vad gör de den dagen palestinska myndigheten ger upp, slår igen kontoret och säger åt Israel att om de skall ockupera Palestina får de banne mig sköta om staten också?

 5. Thomas: det är ju också en sak dom inte direkt vill. Om Israel tvingas ta över Gaza och Västbanken permanent, så skulle nog världen (läs: EU & USA) inte acceptera att människorna i dessa områden blir laglösa. Nej, EU iaf skulle nog kräva att de blir fullvärdiga medborgare – vilket skulle leda till en demografisk revolution i Israel. Det finns helt enkelt mer araber än det finns israeler. I en undersökning som nyligen genomfördes av Israeliska Centrum mot Rasism kom fram till att 63% av Israeler ansåg att araberna utgjorde ett direkt demografiskt hot mot Israels existens.

 6. 1/ Yabosid och andra – ni är på helt fel spår. 5/Yabosid, gratulerar till en sådan insiktsförmåga. Precis den här situationen är orsaken till både Gazautrymningen och den nya regeringens program: att plocka ner de utspridda bosättningarna på Västbanken och att därmed sluta styra över områden där den palestinska befolkningen är i majoritet, dvs på hela Västbanken utom vissa stora bosättningar och runt Jerusalem. Frågan är vad som händer med Jerusalems över 200 000 araber, som sedan 1967 har vägrat anta israeliskt medborgarskap och idag i praktiken inte skulle få det om de gjorde en massansökan. Israel har alltså inte alls (i motsats till vad föregående kommentatorer anser) något intresse av att hålla fast vid de ockuperade områdena. Tvärtom, majoriteten av israeler vill ut därifrån.

 7. Thomas P & Yabosid

  Det finns naturligtvis många sätt att flå en katt på….
  Ett annat scenario som inte heller är otroligt är att palestinierna i dagsläget lägger ner tanken på tvåstatslösningen och en egen stat, Palestina, eftersom funktionaliteten ändå bara saboteras av Israel.

  Istället kräver man att Israel annekterar resterande Västbanken & Gaza, och sedan i helt demokratisk ordning har val i hela territoriet enligt principen, 1 person – en röst.

  Detta skulle vara en tillbakagång till den ursprungliga ståndpunkten bland araberna i Palestina, när sionistinvasionen startade.

  Israelerna får ta och bestämma sig hur man vill ha det, antingen har man två fungerande stater sida vid sida, eller så har man en stat för både israeler och palestinier.

  På detta finns inga mellanlägen om man är seriöst intresserad av fred, men israels position på den punkten är synnerligen tveksam.

 8. Intressant vinkel – Thomas Palm och Yabosid!
  Tänk om den till synes olösliga konflikten KAN lösa sej på det mest oväntade sätt?
  Och jag känner sorg för alla människoliv som står på spel… och allt lidande som förevarit och är…

 9. Anna, Israel vill visst vara kvar på betydande delar av de ockuperade områdena, bara de lyckas köra bort palestinierna först. Eftersom man inte klarar att köra dem utomlands har man dock tvingats tränga ihop dem i ghetton, och de ghettona vill man för allt i världen slippa ansvara för.

 10. Anna är nog bara partiskt för att hon bor i Israel. Svårt att vara objektiv då. Det är vad jag tror. Jag kan ha fel.

 11. Nej men det är klart. Hon är judinna och Israel är hennes nya hemland. Så visst är hon partisk, därtill tillåten dessutom.

  Men du kan ju knalla vidare i den tråden och fråga dig om hon till alla delar är för landets politik visavi palestinierna..

 12. Självklart tror jag inte att hon står bakom den extrema politik som Israels regering står för. Jag har läst flera inlägg av Anna och hon försöker vara objektiv. Men det märks klart och väl att det är extremt svårt för henne att vara det. Flera inlägg är vinklade.

  Svårt att ta det seriöst då.

 13. Visst James. Det är det fler än du som märkt. Men jag tar det seriöst ändå eftersom det är en mer sansad bild än de som Likudnickarna försöker tuta i folk. Sedan är det intressant att läsa synpunkter från en svensk kvinna boende i Israel..

  Skriver bra gör hon oxo..

 14. Bara en försynt fråga till James: tycker du att det är svårt att ta palestiniers åsikter om den palestinska regeringens avsikter seriöst? De bor ju i Palestina och har svårt att vara objektiva gentemot det som händer i deras eget samhälle.

  Vet du James, jag kanske inte är objektiv, men jag uttalade mig i ovanstående kommentar om ett samhälle som jag lever i och vars mediarapporter jag lyssnar till dagligen på orginalspråket. Om jag hade uttalat mig om vad palestinierna gör och tänker vore det något annat. Så jag gör inte det. Om jag skriver om palestinier så talar jag först med några av mina palestinska bekanta och frågar vad de tycker och hur de tolkar händelserna, eftersom de vet det mycket bättre än jag.

  Sen är det ju gulligt när folk dömer bort ens åsikter för vem man är istället för att diskutera själva åsikterna. Det är ju svårt att ta det seriöst då.

 15. PS eller så kan man ju komma med Råargumentet Råargument: ”det är alltid svårt att höra Sanningen” (funkar alltid och i alla sammanhang, man bör bara se till att säga det först). Tyder på ett visst mått av arrogans och självsäkerhet näst intill inbilskhet.

  Förtydligande: jag har faktiskt aldrig använt det argumentet i en debatt. Men så har jag alltid haft svårt för att höra Sanningen.

 16. Anna:
  Du är en verklig tillgång här. Du balanserar upp så att debatten inte får slagsida… Jag förstår fullkomligt att din verklighet är din verklighet – och inte någon annans, och jag upplever att du har ett uppriktigt medkännande med de som lider på båda sidor.

 17. Tack Petra. Men har du gungat gungbräda med någon som väger tvåhundra kilo någon gång? Ibland har man ingen chans.

 18. Anna:
  Vilken tur att den här bloggen inte är en gungbräda! :-)
  Dina ord går igenom för den som vill förstå dej – dina ord är viktiga!

 19. Ptja Anna.. Anser du att du kommer till korta i diskussionen så kan det möjligen bero på att många svenskar tar helt avstånd från den israeliska politiken. På goda grunder dessutom.. Och de som gillar israelernas sätt mot palestinier skriver lite underliga mail och kommentarer, funderar på att blogga separat om det fenomenet. :)

 20. PS angående ”vinklat”: jag undrar om någon anser att jag skrivit ”vinklat” om jag hade trashat den israeliska staten a la Jinge? Synnerligen tveksamt. Då hade jag nog snarare hyllats till skyarna på det här forumet som ”modig” och ”en som vågar säga sanningen”, oavsett religion och medborgarskap. Då hade ingen undrat om man vara objektiv som ”judinna i sitt nya hemland”. Eller?

  ”Objektiv” betyder nämligen ”tycker likadant som jag” i de allra flesta fall.

  19/Jag anser inte att jag kommer till korta, men jag anser att diskussionen här speglar ungefär 99% en enda åsikt, hur välgrundad den nu må vara. Därav gungbrädemetaforen. 18/ Petra, jag skriver på Sourze ibland (varning reklaminslag :-).

 21. Jinge:
  I mina ögon är du många gånger en mästare på att balansera på det här gungflyet (oavsett vad andra tycker). Och jag är glad att du välkomnat Anna som gästbloggare – hon är inte en representant för den israeliska politiken, som en del kanske spetsar det till – hon är bara en representant för sej själv och hon är boende i Israel. Så ser jag det.

 22. Anna:
  Självklart har du mer korrekt info om vad som händer därnere i Israel. Men om du vet mer om vad som händer på de ockuperade områdena vet jag inte. Jag tycker självklart som Jinge att det är bättre med en debattör som inte är så extrem som Lickudnickarna. Men jag kan fortfarande tyvärr inte se dig som en opartiskt debattör.

  En hel del av dina inlägg ursäktar faktiskt det Israel sysslar med.

 23. James! Anna har väl aldrig gjort gällande att hon skulle vara opartisk? Alla som läser hennes inlägg vet att hon är partisk -och- betydligt klokare än de Likudnickar som härjar runt i olika sammanhang. Hade hon tyckt precis som jag hade det inte funnits ngn större mening med att låta henne gästblogga, annat än standarden på texterna iaf..

  Och därmed är just detta ämne färdigdiskuterat!

  Kommentarerna ska inte handla om hur olika de som kommenterar är. De som släpps fram från nu är bara sådana som direkt berör bloggposten.

 24. “Israel will give the Palestinians until the end of the year to prove they are willing to negotiate a final peace deal, and will unilaterally set its final borders by 2008 if they don’t, Israel’s Justice Minister Haim Ramon said Wednesday.”

  “…but a top aide [till Olmert] said last month that Israel planned to conclude the withdrawals by the end of President Bush’s second term in office at the end of 2008.”

  “The borders, he [Ramon] said, ”will first and foremost include the settlement blocs and the regions that are necessary for our security.””
  ”Israel Gives Palestinians Peace Deadline” Från Tidningen Guardian i dag

  Detta var ju intressant att läsa, den stora frågan i sammanhanget blir naturligtvis utifrån vilka premisser det ska förhandlas.

  Om situationen blir att det är amerikansk/israeliska diktat a lá Camp David som gäller, så är det oerhört lätt att vara pessimistisk. Att det sammanfaller med Bush avslutning tyder på att han vill bli ihågkommen för något annat den grandiosa blundern med Irak.

  Utgångsläget är att Israel borde ha lämnat Västbanken för nästan 40 år sedan, men istället spenderat astronomiska summor på att försöka integrera så mycket värdefull mark som möjligt via sina olagliga bosättningar och en lika olaglig barriär. Sedan har vi flyktingarna….
  Det är sålunda israelerna som ska kompensera palestinierna.

  Men om Kadima/Labour tar upp det konstruktiva och pragmatiska spåret så kan det naturligtvis hända saker.
  Jag har skrivit det tidigare att det kanske blir Olmert/Peretz som går till historien istället för Ariel Sharon.
  Om man lyckas förhandla fram ett resultat som möjliggör en fullt fungerande stat för palestinierna, vilket är grundbulten för en existerande fred, så är det inte oförtjänt trots/tack vara avsaknad av militära erfarenheter.

 25. Jag hade tänkt att skriva om den där grejen. Det ligger ”i tuben” sas.. Men jag kände mig lite för less på att skriva om Israel..

 26. Jag kanske i stället borde blogga om allt som jag till och från är trött på att blogga om.. :) Ofta känns det som att jag sagt allt jag tycker och att det bara handlar om upprepning. ( Den som NU håller med mig om det åker in i spamfiltret!! :)

  Men visst, jag hoppas mycket på nya kul fågelbilder nu i stället till min http://bilderblogg.se Tyvärr är folk ointresserade av fotobloggar men det ska inte få hindra mig.. :)