Israel ljuger om kriget


Israels ambassadör i Sverige, Eviatar Manor, blev intervjuad i radions P1-morgon idag. Han hävdade att beskjutningen av FN-posteringen var en olyckshändelse.

Det är en alldeles uppenbar lögn eftersom den låg ensam på en höjd i ett ökenområde. Dessutom var den vitmålad och pryddes med den ljusblå FN-flaggan. IDF fick in fyra direktträffar med artilleri vilket visar att de hade folk som rapporterade hur granaterna slog ner. Dessutom fick de in en direktträff med en laserguidad flygbomb.

Eviatar Manor hävdade att kravet på att Israel ska upphöra med sin aggression måste vara att FN:s resolution 1559 uppfylls, dvs. att Hizbollah ska avväpnas. Han sade ingenting om alla resolutioner som Israel vägrar att uppfylla, och P1-morgons reporter Nathalie Besèr frågade inte heller. En annan fråga som jag hade förväntat mig att få svar på var varför Israel nu angripit en Libanesisk militärförläggning.

Allt visar tydligt och klart att Israel inte har den minsta avsikt att upphöra med dödandet. FN:s säkerhetsråd har dessutom arbetat hela natten med att försöka att enas om en resolution, men USA har hela tiden stoppat alla förslag. Slutsatsen måste givetvis bli att detta inte alls handlar om någon kidnappad soldat utan är helt och hållet ett krig som stöds av, och kanske också initierats av
– Vita Huset.

Lennart Frantzell på DPU skriver: ”Israels sak är oerhört populär i USA om något populärare än inom det svenska Folkpartiet, och Bushs agerande i

Libanon håller honom på förstasidorna som en vis och resolut krigsledare. De amerikanska inrikespolitiska kalkylerna kommer att spela en mycket stor roll i hur länge kriget varar.”

Tankeväckande, eller hur?

[ Lennart Frantzells bloggning ]

[ Lyssna på P1-morgons intervju ]

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, israel, lögner, unifil, fn, mellamöstern, palestina, libanon, sionism, Eviatar Manor[/tags]


8 svar till “Israel ljuger om kriget”

 1. Första offret i krig är sanningen säger man. Det gäller nog Israel precis lika mycket som andra stridande parter. Det är naivt att tro att ALLA Israeliska rapporter är falska och ALLA libanesiska är sanna.

  Att skjuta ner FN-basen bör rimligen ha varit:
  a) ett misstag under ett stort bombardemang i övrigt

  b) en trigger-happy general med hat mot FN

  c) baserat på dåliga underrättelser (att det fanns Hizbollah i FN:s lokaler, de har ju gömt sig där förr)

  d) med flit.

  A och C verkar troligast. Men om uppgifterna att man skickat en laserstyrd bomb MOT lokalen är korrekta, då är det uppenbarligen inte ett misstag, åtminstone av den som riktat laserstrålen. I så fall bör C vara det troligaste alternativet, att man helt enkelt fått information om att Hizbollahtrupper använder FN som skydd för sina attacker.

  Varför är D det minst troliga? Helt enkelt därför att Israel är där för att vinna ett krig, pure and simple. Och ett modernt krig vinner man på slagfältet, det militära och det mediala. Det är helt enkelt så dålig PR att det är dålig taktik att bomba UNIFIL.

  Antydningen att en reguljärt tränad armé, dessutom en av de mest stridserfarna i världen, skulle bli blodtörstiga bärsärkar som inte har någon koll på vad de gör köper jag inte. Den hör hemma i sagornas värld och är baserad på ett hat mot Israel, inte på militärt tänkande och taktiska fördelar.

  Mina pengar ligger på alternativ C. Och lita på att det är någon Israelisk hög officer som idag får sig en rejäl blåsning av sina överordnade på styrelsen för psykologiskt försvar eller motsvarande.

 2. Att det var med flit är fullständigt klarlagt. Det var inget Hizbollafäste oc det låg isolerat uppe på en höjd. Israel mördar med andra ord inte bara palestinier och libaneser, de agerar på samma sätt mot FN. Egentligen borde FN ha egna bombplan!

 3. Och här finns det mer som gör att det är välligt,välligt svårt att med övertygelse påstå att det skulle ha varit ett misstag!!

  Att så skickliga yrkesmän skulle begå en sådan dundertabbe verkar väldigt långsökt. Var FN har sina posteringar är väl känt och att det skulle vara fel på vapensystemet verkar inte heller sannolikt, säger Stefan Ring.

  Han får medhåll av Per-Erik Korström, FN-anställd i Libanon under 80-talet och numera konsult i konflikthantering:
  – Jag blev förbaskad och besviken när jag fick höra talas om det som hänt. FN-styrkorna i regionen har länge haft problem i sina relationer med Israel. Under min tid blev vi ofta provocerade och beskjutna, säger han.
  Per-Erik Korström betraktar det som osannolikt att bombningen ska ha varit ett misstag:
  – Israel har sofistikerade tekniska hjälpmedel och
  posteringen har höga vita murar som det står ”FN” på. En möjlighet är att en lokal befälhavare har tappat tålamodet, säger han.

 4. Som sk Israelvän tycker jag det är en dålig ursäkt att ev Hizbollah fanns i närheten. Man kan inte bomba FN oavsett!!!!! Att Hizbollah gärna drar sig till FN-områden är känt sedan länge och iom det och det faktum att FN personalen var i kontakt med Israel under hela dagen stinker detta ännu mer.

  Sen tycker jag det iofs är beklagligt att 4 FN personal är värda mer än alla de civila offer på bägge sidor.

 5. Ja att fyra FN-personal är det visar på krigs absurditet. Jämför med vad du vill. I Irak dog det fler människor igår än i Libanon, men nu är det passé, om inte helt så delvis. Dessutom nämns inte Afrika i medierna längre. Tänk om alla konflikter fick utrymme beroende på hur många dagliga offer det var. Och Libanon normen? Då skulle en ordinär kvällstidning väga 15-20 kilo…

 6. Nej jag menar att den skulle skildras som nu, men ALLA skulle skrildras med lika många spaltmeter beroende på antalet offer. Därav TUNG tidning..