Israel hindrar palestinier i Jerusalem att rösta


Skälet är att israelerna oroar sig för att Hamaz ska vinna valet och då ska Jerusalems palestinska innevånare straffas för det.

I själva verket så kanske hela valet blir inställt då enligt Palestinska myndigheten.

BBC: January’s Palestinian parliamentary elections have been plunged into crisis after Israel decided to prevent Palestinians in Jerusalem from voting. Israeli prime minister’s spokesman Raanan Gissin told the BBC it was concerned that the Palestinian militant group Hamas might gain power. The Palestinian Authority condemned the decision and said it would cancel the poll if voting in Jerusalem is barred.

Personligen inser jag att israelerna vill fortsätta att kalla sig för Mellanösterns enda demokrati trots de tveksamheter som finns kring ett sådant påstående.

Det som förvånar mig är att de inte själva inser vad det är som gör att palestinierna radikaliseras.

Det är knappast bara p.g.a. den korruption som sägs råda inom Fatah, mer sannolikt är att israelernas eget agerande är det som lägger grunden för en alltmer desperat och radikal palestinsk befolkning.

[i] BBC:s artikel


4 svar till “Israel hindrar palestinier i Jerusalem att rösta”

 1. EU hotar ju med att stoppa biståndet till Palestinska staten ifall Hamas vinner valet.

  Om Hamas kommer till makten så blir dom ju i princip tvugna att agera som politiker – man kan ju se det som ett första steg från att distansiera sig själva från stämpeln som terror-organisationen. För låt oss inte glömma att PLO en gång var klassad som en terrororganisation, och även ANC i Sydafrika.

 2. Vi kan också påminna oss de judiska terrororganisationer som opererade innan Israel kom till. Men i det fallet har de ju fortsatt sin terrorverksamhet (fast den är numer statlig)mot palestinierna istället för att söka en fredlig samlevnad. Självklart kommer Hamas och Jihad att ta ett större ansvar om de skulle involveras politiskt. Men allt beror på om de israeler, som önskar en rättvis fredlig lösning får något att säga till om. Såg förresten någonstans att 50% i Israel var för förhandlingar med Hamas.

 3. Att Israel inte vill låta palestinierna i östra Jerusalem rösta har inget att göra med vad de röstar på. Det handlar om att Israel ser hela Jerusalem som sin huvudstad och att de inte tänker acceptera att palestinierna genom att rösta där visar att de finns och också gör anspråk på staden.

  ”Personligen inser jag att israelerna vill fortsätta att kalla sig för Mellanösterns enda demokrati trots de tveksamheter som finns kring ett sådant påstående.

  Det som förvånar mig är att de inte själva inser vad det är som gör att palestinierna radikaliseras.”

  Ser du inte motsatsförhållandet mellan dessa paragrafer? Israels högerregering är inte intresserad av en demokratisk motpart med internationell trovärdighet. De vill ha ett radikaliserat och marginaliserat palestina som de kan fortsätta ignorera.

 4. Thomas Palm:
  Rätt i sak, bara ett tilllägg.

  Man ska inte tro att detta med ”höger” respektive ”vänster” i Israel per automatik innebär några större skillnader på synen och behandlingen av palestinierna.

  Israel har trots allt haft så kallade ”vänster” regeringar i decennier innan Likud kom till makten 1977…

  Rörande synen på en palestinsk motpart kan man lugnt notera att den kan sorteras in under avdelningen ”Pissdåliga-Israeliska-ursäkter-för-att-inte-följa-några-internationella-avtal-eller-lagar”.

  I dagarna är det ett år sedan Arafat dog, han som hade utnämnts till ”det största hindret för fred” av Israelerna.
  Ändå erkände han israels rätt till existens, inom de gränser som en enig omvärld kräver.
  Arafat var till och med en föregångare i denna frågan jämfört med andra arabstater och ledare…

  Ett år senare är föga oväntat, inte freden 1 mimlimeter närmare, och i vanlig ordning har israelerna jobbat på att stärkta extremisterna på bekostnad av de moderata rösterna.

  Arafat erkände Israels rätt till existens Abu Mazen gör det likaså, inte fan hjälper det ett dugg.

  Detta är inte speciellt konstigt, eftersom dom enda som kan skapa en varaktig fred är israelerna, och det är därför det inte blir någon!