Israel det mest föraktade landet


Sverige brukar beskyllas för att vara ett av de länder vars befolkning är mest negativ till Israel. Troligen får alla människor i alla länder höra samma sak om sitt land.


Jag har tidigare berättat
om den undersökning som gjordes inom EU där det visade sig att EU:s medborgare upplevde Israel och USA som de största hoten mot världsfreden. Nu har BBC i England gjort en liknande undersökning och tagit reda på vilka länder som väcker flest negativa känslor runt om i världen. Och – vinnare är Israel, USA och Iran. (Vinnare = ironi)

Haaretz: “LONDON – Israel, Iran and the United States are the countries with the most negative image in a globe-spanning survey of attitudes toward 12 major nations. The survey for the British Broadcasting Corp.’s World Service asked more than 28,000 people to rate 12 countries – Britain, Canada, China, France, India, Iran, Israel, Japan, North Korea, Russia, the U.S. and Venezuela – as having a positive or negative influence on the world.”

Hur det kan kännas för israeler att vara medborgare i världens minst populära land vet jag inte, möjligen kan Anna eller någon av de andra 5-6 Sverige – Israeler som regelbundet läser denna hemsida berätta det i kommentarer, men å andra sidan behöver man inte ha särskilt mycket fantasi för att förstå.

En absurd detalj är att jag läste i Jerusalem Post i veckan att Ehud Olmert bara har två procents stöd av den egna befolkningen så är Israel avskytt så kan man lugnt gissa på att Olmert får klä skott även för detta. F.ö. är det många i den israeliska regeringen som från och till delgetts misstanke om brott, att Sharon nu ligger i koma räddade honom från att bli avsatt och dömd under sin ämbetsperiod.

Idag i radioprogrammet Godmorgon Världen berättade korrespondenten Cecilia Uddén hur allt fler tvivlar på en tvåstatslösning utifrån det faktum att Israel blockerat förhandlingar under en lång följd av år. Dagens Nyheter har just nu en grafik som visar lite av livet på västbanken och du kan nå den genom någon av de två länkarna nedan.

SvD berättar idag att FN:s kommitté mot rasdiskriminering (UNCERD) säger att Israel bör låta landsflyktiga palestinier återvända hem till sitt land och sin egendom. Landet måste också se till att organ som fördelar egendom inte diskriminerar den arabiska befolkning, berättar tidningen Haaretz. Som exempel på sådana myndigheter nämner FN Jewish National Fund.

Personligen undrar jag hur länge Israel och dess medborgare orkar utsätta sig för denna ständiga kritik. Oavsett om man känner till och förstår judarnas behov av en egen stat så förr eller senare så måste de förhandla om fred.

Frågan om förakt från resten av världen är inget nollsummespel.

DN * DN2 * SvD * Haaretz * Sveriges Radio

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Förakt, Missaktning, Mänskliga Rättigheter, Rasism, Genevekonventionen, Osloavtalet, 1967 års gräns, Politik[/tags]


24 svar till “Israel det mest föraktade landet”

 1. Tyvärr har staten Israel för länge sedan börjat bli den stat som tvingade fram staten Israel i långa loppet – tredje riket.

  Jag tycker hemskt synd om gemene israel som behöver vara livrädd för att plötsligt sprängas i bitar av någon som desperat försöker ta hämnd på den fasciststat som pressat honom/henne fram till det.

 2. Israel är snarare en produkt av dåligt samvete och bakom det döljer sig Frankrike, England, USA och Sovjet. Utan dessa nationers direkta och indirekta stöd skulle aldrig staten Israel haft kraft och resurser att uppstå.

 3. Israel är ett land som får mig att skämmas å deras vägnar. De gör ingenting rätt, allt blir bara fel. jag tror inte heller att de vill göra något rätt. Apartheid verkar vara deras melodi.

 4. Läste BBC-undersökningen och det handlade inte om ”förakt”. Det handlade om vilka länder som de utfrågade ansåg hade en negativ eller positiv inverkan. Förakt är inte ett objektivt omdöme utan en känsla och den förekom inte i undersökningen.

  De flesta israeler bryr sig inte om sådana här undersökningar, och jag tror att om en sådan här undersökning överhuvudtaget får några konsekvenser för Iran och för Israel så är det att förstärka känslan av att ”alla är emot oss”. Är det den effekten som man vill uppnå så är det naturligtvis en utmärkt strategi. Jag tror inte heller att det är roligare att vara iranier idag än israel i så fall (Jinge tog inte upp hur iranierna känner sig). Dessutom så tycker jag inte om generaliseringen – det är inte ett land som har ett negativt eller positivt inflytande, det är landets politik som man kan beteckna som sådant. Jag tänker inte skyffla alla iranier i samma säck som Ahmadinejad. De är värda mer än så.

  Vi behöver mindre demonisering, mer konstruktiv kritik och mer samarbete med både Israel och Iran.

 5. Anna! Jag läste bara Haaretz och det är en i normala fall tillförlitlig publikation. Och Israel, USA och Iran ligger i botten när det gäller de länder man undersökte folks inställning till.

  De låg samtliga sämre till än Nord-Korea…

  Tacka sjutton för att israeler inte bryr sig om den sortens undersökningar. Varenda gång det görs en så hamnar Israel i botten av undersökningarna. Det slår man givetvis ifrån sig, hur skulle man annars göra? Revolution?

  Sedan vet jag inte vilken strategi som BBC och Haaretz har. Skulle strategin vara att förtiga vad världsopinionen tycker så vore det i alla händelser fel strategi. Jag anser att media ska berätta hur verkligheten ser ut oavsett om några ogillar budskapet eller ej.

  ”…det är inte ett land som har ett negativt eller positivt inflytande, det är landets politik som man kan beteckna som sådant.”

  Nej det var det inte alls. Man frågade inte alls om ländernas politik man frågade folk om vad de ansåg om LANDET, inte politiken. Vad världen tycker om Israels politik behöver man knappast undersöka, här undersökte man konsekvenserna av landets politik i världsopinionens ögon.

  ” Jag tänker inte skyffla alla iranier i samma säck som Ahmadinejad.”

  Här skyfflas inget, Haaretz redovisade en undersökning. Punkt.

  ”Vi behöver mindre demonisering, mer konstruktiv kritik och mer samarbete med både Israel och Iran.”

  Menar du verkligen att Israel inte fått konstruktiv kritik? Man har gett landet konstruktiv kritik nu under en himla massa år. Kan vi se NÅGOT resultat av den kritiken? Behandlas palestinier inne i Israel rättvist? Behandlas de som bor på västbanken och i Gaza korrekt?

  Vill du att jag ska räkna upp alla synder som staten Israel begått mot palestinierna? Du får gärna försvara Israel, och det räknar jag med att du gör. Men att komma dragandes med argumentet att israeler är som gäss, det tror inte jag på.

 6. ”Vi behöver mindre demonisering, mer konstruktiv kritik och mer samarbete med både Israel och Iran.”

  Nja, jag tror inte Sydafrika eller Tyskland skulle förbättrat sina fasoner om de ”demoniserades mindre”, fick mer ”konstruktiv kritik” och ”mer samarbete”. Hur ger man konstruktiv kritik till stater som verkar ha en nationell sport i att konstant bryta mänskliga rättigheter och andra internationella lagar?

  ”Det är jätte duktig av dig herr Israel att du säger att du bryr dig om mänskliga rättigheter. Vi (Världssamfundet) vill inte pressa dig herr Israel, på något sätt, men vi skulle mycket uppskatta om du slutade bomba skiten ur ditt grannland och diskriminera en tjugondel av din egen befolkning och dessutom ockuperade grannen och lite då och då invaderar andra grannländer. Men ta din tid herr Israel, vi vill ju inte stressa dig eller något. En sak till, skulle du vara så god och sluta använda små flickor som sköldar för din militär då du invaderar städer? Du behöver inte svara nu, ta din tid vettja. Förlåt om vi låter strikta, det är inte vår mening, herr Israel.”

  Nej, samarbete, främst ekonomisk sådan med Israel bör omedelbart avbrytas. Jag skäms å Sveriges vägnar då jag ser Volvoproducerade maskiner krossa palestinska hem. Vi köper redan nog som det är IT produkter och andra varor från Israel, och det är med någorlunda bitterhet jag läser i tidningar om svenskar som turistar i Israel. Avbryt kontakten tills staten lever upp till internationella standarder och tills staten ger palestinierna sina ultimata och fullständiga rättigheter. Det ska inte diskuteras, det ska banne mig implementeras omedelbart. Det glädjer mig att rapporten fick det resultat som den fick, det visar åtminstone att det finns lite vett på jorden kvar.

 7. Om bara israel följde hälften av FNs resolutioner så skulle landet behandlas på ett helt annat sätt. Nu följer man inte en enda och då reagerar folk. Att man gör det om man bor där är självklart. Jag tror inte att världens fördömanden rinner av som på en gås.

 8. Några små tillägg. En ”underbar” kommentar från radioprogrammet:”Tvåstatslösning? Ja, det har vi ju redan. En stat för israelerna i Israel, en stat för bosättarna här på västbanken. Palestinierna finns inte med i ekvationen.”

  Och sen en artikel från LA Times angående det här med att erkänna Israels ”rätt att existera”: Israel wants the Palestinians, half of whom were driven from their homeland so that a Jewish state could be created in 1948, to recognize not merely that it exists (which is undeniable) but that it is ”right” that it exists — that it was right for them to have been dispossessed of their homes, their property and their livelihoods so that a Jewish state could be created on their land. The Palestinians are not the world’s first dispossessed people, but they are the first to be asked to legitimize what happened to them.”

 9. Ja israelerna är skämmiga i kubik. Jag fattar inte hur det kan komma sig att inte FN tvingar på dem fredstrupper!?

 10. Zionist och nazist är i förlängningen samma sak … det finns zionister som resonerar i banor väldigt likt hur Hitler resonerade kring den ”ariska rasen. Detta är ett faktum, extremism finns på båda sidor om betongmuren!

  Jag förstår mycket väl de libaneser som kallade israelerna rasister efter att de konsekvent mördat 1300 civila och pepprat klusterbomber över hela södra Libanon. Det finns bara ett mål för zionisterna, att krossa palestinierna och libaneserna söder om Litani-floden eller fördriva dem – en kompromiss vore kanske att få dem konvertera till judendomen, vilket borde vara enkelt för omskurna är de ju redan…

  Alla tre alternativen har inte lett någonvart under Israels ockupation och det är dags att pragmatiker, på båda sidor, får lite inflytande och begränsar extremisternas, zionisternas och islamisternas, inflytande och att Israel erkänner sig skyldigt och tar ansvar för de brott staten rutinmässigt begår!

  Hur man kan se på Israel och säga sig se en demokrati undgår mig, det är ju ren verklighetsflykt! Är ni israler i Sverige så förbannat blinda? Tacka vet jag Anita Goldman, hon är ju iaf realist, liksom merparten israeler jag bland annat brevväxlat med.

 11. Constantine
  Araberna anser att sionismen är en form av rasism.
  Jaha, och…

  Som den tillämpas i Israel är det väl inte svårt att tycka att det finns substans i det påståendet.

 12. Så typiskt israelaktivisterna på Wikipedia att ladda upp röstkartor för resolution 3379, som om resolutionen skulle vara mindre värd för att den stöddes av arabländer (och andra i tredje världen).

  Finns det några sådana här kartor uppladdade på Wikipedia för någon annan resolution? Nej, trodde väl inte det. Israelofili kallas det.

 13. Hur i hela helsefyr kan man nämna Israel som en av ”12 major nations”?!? Landet har 7,1 miljoner invånare varav 5,4 miljoner är judar!
  En lilleputtnation som knappt är större än Finland. Kontrasten mellan dess storlek och uppmärksamheten det får är ofattbar.

  Likväl, bakom halvsanningen att Israel och USA är de mest avskydda döljer sig den andra halvan av sanningen. Nämligen att de samtidigt är de mest omtyckta och respekterade länderna. Vilket all debatt bevisar.

 14. Jo ser du alandalus, kråksången går så här.

  Eftersom arabstaterna i allmänhet inte är demokratier, ska därmed inte deras röster räknas lika mycket, särskilt i FN.

  Den inte helt oväsentliga detaljen som ”glöms bort” är att FN inte på något sätt är demokratiernas förbund, och har aldrig haft som syfte att vara det.

 15. ”Likväl, bakom halvsanningen att Israel och USA är de mest avskydda”

  Halvsanning? Knäppgök!

 16. Jag undrar också varför Israel väljs ut i undersökningen. Hur definerade BBC ”major” egentligen?

 17. Men Natalie!

  Varför tror du att EU gjort en sådan undersökning? Och nu världens mest välrenommerade nyhetsbolag?

  Är du bara ett offer?

  Tänk om det beror på att det finns MÄNGDER med andra offer, samma sak som orsakar Israels dåliga anseende…?

 18. Med ”Major” tror jag dom definierar mängden inflytande och dylikt Israel har inte enbart i USA och FN men även i världen. Sedan har de ju ett av världens starkaste militärmakter, tack vare vapenleveranser och pengadonatoner från Farbror Sam i väst.

  Angående den som sa att Israel är lika stort som Finland, kolla på en karta igen, såvida du inte räknar med Västbanken, Gazaremsan, golanhöjderna och Libanon söder om litanifloden, så är du helt ute och cyklar.

 19. Läs igenom kommentarsreglerna Natalie! / Jinge  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok. Det är ok att länka till etablerade tidningar/radio och TV-kanaler. Spamfiltret är satt så att två länkar är max.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Meta-kommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

  Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida…

  // Jinge

   

 20. Natalie! Din mailadress fungerar inte. Du kommer fortsättningsvis inte få kommentera utan fungerande mailadress, läs kommentarsreglerna // Jinge

 21. I och med denna kommentar så läggs Natalie in i spamfiltret. Totalt oförmögen att läsa innantill uppenbarligen… / Jinge

 22. Christer W har rätt: Israel är produkt av europeernas dåliga samvete.
  6 miljoner människor betalade med sina liv, vilket är tragiskt.
  Men, jag kan inte förstå att just det här folket, som gick genom enorm tragedi, plötsligt fick brytta mot mänskliga rättigheter och alla möjliga lagar och regler: FN, Geneve, EU, Human Rights, Amnesty, och även USA-s avtal gällande splitterbomber i Libanon..!
  Man trodde att det här folket ska visa omtanke, respekt och ödmjukhet efter egna tragiska erfarenheter vilket är naturligt instinkt. MEN, tvärtom, det som gör man mot palestinier är långt borta i universums ljusa år från alla mänskliga tankar, känslor och samvetet..!!!
  Därför slutade jag handla varor från Israel. Det är enda som jag kan göra i det här fallet, för att kunna ha ren samvete..!
  MVH / Ida D.