Israel, allt utom demokrati


För en vecka sedan så talades det om möjligheten att Marwan Barghouti som sitter dömd till flera livstidsstraff i israeliskt fängelse skulle släppas för att kunna ställa upp i presidentvalet i Palestina.

Cordelia Edvardson, Svenska Dagbladets korrespondent i Jerusalem, skrev om det men jag kände mig föranlåten att ställa en följdfråga:

Min fråga:

”Jag tyckte att din artikel i SvD idag saknade en sak Cordelia: Vad har Barghouti gjort i praktiken som fått honom dömd till så mycket. Att de anser honom skyldig till terrorism förstår jag, men är han dömd för mord?”

Svaret från Cordelia:

”– Bra fråga, men inte helt enkelt att svara på. Han har dömts för fem mord, som han skulle ha legat bakom, eller organiserat, fastän inte utfört själv. Bevisningen i sådana fall är dock nästan alltid hemligstämplad.”

Att bevisningen i ett mål som gäller mord kan hemligstämplas i Israel är mycket tveksamt ur rättslig synpunkt. Hur ska då allmänheten kunna bilda sig en uppfattning om det är berättigat eller ej?

Nu har ju sådana petitesser som mänskliga rättigheter knappast besvärat israelerna (eller bombhögern) förut heller som vi sett, men ändå. Men att de ostraffat får kalla sig demokrati är ett mysterium för mig.. :-(


Ett svar till “Israel, allt utom demokrati”

  1. Vad är det som är så speciellt med Israel i det här sammanhanget? Det är likadant i Sverige, de sa på Ekot idag att delar av bevisningen i rättegången mot Thomas Martinsson var hemligstämplad. Inte ens försvarsadvokaten fick ta del av bevismaterialet. Rimligtvis är inte Sverige heller en demokrati.