Islamofobin på nätet..


Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Jag läste förut en text i ABC-klubbens konferenssystem som i orerande, men korrekta, ordalag hävdade att jag kallat ett beteende för islamofobi. Det är intressant samtidigt som det är 100 % sanning. Jag har kallat vissa åsikter för islamofobi, och jag kan utan att hesitera kalla vissa personer för islamofobiker.

För att reda ut begreppen så citerar jag här in från Nationalencyklopedin: ”NE: fobi, intensiv, irrationell rädsla för bestämda företeelser, t.ex. ormar eller trånga rum. Rädslan är irrationell på så sätt att dess styrka är överdriven i förhållande till situationens verkliga farlighet. Den låter sig inte påverkas av övertalning, den kan inte kontrolleras viljemässigt och den leder till att situationen undviks. Benämningen fobi bör förbehållas rädslor som får negativa följder för individens livsföring.”

Kontentan i ovanstående är givetvis: ”Rädslan är irrationell på så sätt att dess styrka är överdriven i förhållande till situationens verkliga farlighet.”

När det gäller islamofobi så föreställer sig vissa människor att muslimer är skäggiga fanatiker som ägnar sitt liv åt att på ett eller annat sätt komma över sprängmedel och/eller flygplan för att med hjälp av dessa saker kunna mörda så många ickemuslimer som möjligt. Möjligen jagar de oxo kvinnor med käppar för att slå dem gula och blå.

För egen del så inser jag givetvis att det är kvalificerat trams. Så fungerar inte vare sig islam eller muslimer. Att enskilda missledda dårar i Afghanistans bergstrakter beter sig så kan inte tas som intäkt för att generalisera över en miljard människors sätt att tänka och agera.

Jag misstänker på goda grunder att det finns andra intressen som agerar bakom kulisserna för att förmedla dessa vanföreställningar till folk.

I samband med attacken mot World Trade Center så väcktes min egen nyfikenhet på islam. Jag hade tidigare kommit i kontakt med en hel del muslimer men nu kände jag att jag oxo ville lära mig en del om islam. Jag vet inte exakt hur många böcker jag läst fram till nu, men det är någonstans mellan 15 och 20 böcker. Det som förvånat mig mest är att islam framställs som en mjuk och liberal religion. Inte bara då av muslimer, många av böckerna är skrivna av ateister, katoliker eller andra trosriktningar. Bara en mindre del av författarna är muslimer.

Det är väl på sin plats att påpeka att det finns religiösa fundamentalister inom alla religioner. Kristna fundamentalister förföljer och mördar läkare vid abortkliniker i USA. Bombar skiiten ur folk i Irak och Afghanistan.. För att ta ett näraliggande exempel så uppmanar jag läsarna att tänka på de judiska extremister som idag har minst sagt blodiga händer. Själv kan jag inte komma på en enda trosriktning som inte har utmärkt sig med mord eller folkmord. Inte en enda..

Inom islam finns det ett flertal mindre grupper som har våld på sin agenda trots att de saknar stöd för detta i koranen. Små grupper av jihadister, som ofta finansieras av saudiska wahabbister, är troligen de som idag står för merparten av de terrordåd vi idag kan se i världen. Oavsett om det är Turkiet, Spanien eller USA som utsätts för dessa.

Rapporten Islamophobia: A Challenge For Us All är lanserad av det brittiska inrikesministeriet.

(www.sverigemotrasism.nu/templates/svNormal____2551.asp)

Avsikten var dels att motbevisa den islamofobiska föreställningen om islam som ett enhetligt system utan inre utveckling, mångfald och dialog. Dels var avsikten att visa på den fara som islamofobi representerar, inte bara för den muslimska befolkningen i Storbritannien utan även för hela det brittiska samhället.

Rapporten förklarar islamofobin i detalj och den ger också rekommendationer för åtgärder som måste tas på olika samhällsnivåer.

Det som ofta slår mig när jag ser olika uttryck för islamofobi är de starka paralleller som finns när det gäller antisemitismen i världen, och då i första hand i Europa under 1930-talet. Det som utgjorde grunden för nazismens uppgång var det starka judehat som florerade, och till viss del finns kvar idag.

Men idag är det inte längre judarna som står högst på dagordningen när det gäller mobbade och hatade religioner. Nu är det muslimerna.

Men likheten är slående och väldigt otäck.

Dessvärre så förefaller det som att hatet som riktas mot islam har politiska förtecken precis som judehatet hade det i början av 1900-talet. Idag kan vi tydligt se hur världens nu mäktigaste nationer agerar mot den muslimska världen.

Personligen tänker jag vare sig bli medlöpare och jasägare. Att vissa individer tack vare en väl utvecklad islamofobi gör sig själva till anpasslingar och samarbetsmän kan jag inte göra så mycket åt.

Antiintellektualismen kan man bara rå på genom att använda hjärnan.

Och det enda JAG kan göra är att berätta vad jag ser.. Att gamla ärevördiga ABCKLUBBEN inte kan hindra extrema åsikter att komma till tals är kanske inte mycket att bråka om.. Jag och andra har begärt urträde..

Se även: http://www.jinge.se/index.php?p=35


8 svar till “Islamofobin på nätet..”

 1. Jag har tänkt som du – men för att verkligen veta skaffade jag koranen och läste. Och det skrämmer mig. Jag har ingenting emot människor som muslimer,men jag är övertygad motståndare till religionen islam, precis som jag är emot scientologernas lära. Och emot nazismen. Fast av olika skäl förstås. En kommentar är ett alldeles för litet utrymme för att förklara mer detaljerat.Hur stor del av koranen har du läst,som gör att du säger att den inte ger stöd för kvinnoförtryck och våld mot oliktänkande?

 2. Jag har inte läst koranen, och kommer troligen aldrig att göra det.. :-) man kan säkerligen läsa koranen som fan läser bibeln, men det jag HAR läst är olika beskrivningar av islam. I Sverige har vi en författare/forskare som heter Jan Samuelsson som har satt sig in i religionen. Han skriver och berättar mycket intressanta detaljer.

  Kvinnoförtryck? Säkerligen har du rätt i det, men det är knappast något som bara hör islam till. I vår lilla kulturkrets fick kvinnor rösträtt för inte så länge sedan.. Men jag tror att de som betraktar Talibaner som representanter för islam är verkligt illa ute..

 3. Jag har läst en drös böcker nu om islam ur ett kvinnoperspektiv. Det går inte att jamföra med att vi i Sverige fick rösträtt först för cirkus 80 år sedan. Deras kvinnosyn speglas i Koranen och de tolkar dessutom Koranen fel till kvinnornas nackdel i vissa fall.

  Annica

 4. Absolut! Men lyssnar man på olika imamer så hävdas ofta kvinnans rätt. Men kanske utan större allvar. Men min point är att det inte ser ut som hos talibaner eller i Saudiarabien överallt. Sen tycker jag nog att det går att jämföra utvecklingen så. Många delar av den islamska världen ligger efter i utvecklingen av fri och rättigheter, ordentligt efter. Och det sker saker där oxo. Men man kan inte förändra genom bomber som USA gör.

 5. Många drar en parallell med talibaner och muslimer generellt. Det är däremot fel. Det är som i kristna länder, det finns rika och fattiga, det finns elaka och snälla, det finns galningar och det finns extremister – det finns även kristna terrorister. Man kan inte dra alla över en kam. Dock kvarstår mitt intryck att just i frågan om kvinnans ställning så verkar den vara svag i vilket muslimskt land man än väljer. Visst får en kvinna kör bil i en del muslimska länder, men i andra får hon inte köra bil eller ens åka ensam med en okänd man.

  Annica

 6. Nej jag är övertygad om att kvinnans ställning i sekulariserade länder är extremt mycket bättre än i religiöst fundamentalistiska dito, sen må det vara vilken religion som helst. Hinduism, katolicism, eller islam. Men skälet till att jag reagerar är att jag ser starka likheter med judehatet på 30-talet och dagens inställning till muslimerna. Det finns all anledning att se upp med det.

  Men muslimska kvinnor hävdar ofta att deras västerländska systrar inte begriper att en chardor inte upplevs som kvinnoförtryck. Vi bör ha sådana saker klara för oss när vi sätter oss till doms över kulturer vi knappast vet något om. DET är min point..

  I veckan såg jag en muslimsk tjej käka hamburgare på MacD :-)

 7. Jag vill bara säga att det är lätt att missförstå koranen om man bara läser översättningen rakt av.Om man vill förstå den bättre så är det bättre att läsa en koran med även tolkningen och inte enbart översättningen av den. Det är inte heller alla som kan tolka den på ett bra sätt.Det arabiska språket är inte ett lätt språk.Även de arabiskt talande koran tolkarna kan ha delade meningar om tolkningen av olika saker.I religonen finns det utrymme att göra olika bedömingar av saker och ting från fall till fall.Det plus utrymme för olika tolkningar gör inte det lättare att på en gång förstå hur saker och ting är i religonen. Jag har fått uppfattningen att man inte alltid kan bedömma i religonen något helt strikt och rakt av säga att så här är det. Det krävs att man har ordentligt med kunskaper för att kunna göra olika tolkningar och bedömingar och det är verkligen inte en lätt uppgift.