Ingen annan än Persson är ansvarig


Igår skrev jag ”Nu har social-demokratiska spindoctors hjälpt till att flytta fokus från annandag jul till bloggosfären..”

Enligt mitt sätt att se saken så är det exakt så det förhåller sig. I grunden bottnar denna fråga i Perssons vägran att lämna ut in- och utpasseringsdata för Danielsson i Rosenbad, och en lista över de samtal Danielsson hade med UD under annandagen. Hänvisningen till faran för rikets säkerhet är så substanslös att samtliga bedömare helt avvisar den.

Ibland funderar jag på hur mycket detta drev egentligen handlar om kritik mot Persson. Statsministern har under de år han varit aktiv i rikspolitiken fått en hel del öknamn, HSB, (Han som bestämmer), Storpotäten, Påven vid Båven och liknande. I sak handlar det en hel del om hans utnämnande av ja-sägare till posterna i regeringen samt frånvaron av kritik mot kriget i Irak.

Jag tror att de flesta journalister tycker att det är svårt att komma åt Persson. Han är en skicklig retoriker och det verkar som om han styr regeringen med järnhand. Med andra ord tror jag att drevet mot Danielsson förstärks av en omfattande och delvis outtalad kritik mot statsministern. Och mot bakgrund av det så blir hans korta uttalande igår kväll lite märkligt.

Göran Persson: ”Jag förstår Lars Danielssons beslut. Han har utsatts för en enorm press och behöver distans till det som hänt. Hans arbetssituation blev omöjlig och han behöver tid för att vila och reflektera.”

Visst är det ett underligt yttrande från den som faktiskt kan lösa denna situation bara genom att knäppa med fingrarna?

Avhemliga in- och utpasseringslistan, redigera bort ovidkommande telefonsamtal från telefonlistan och saken är klar.

Varför det inte sker är obegripligt. Lars Danielsson lär behövas under valrörelsen men Persson offrar honom i stället? Vad är det som riskerar att avslöjas?

Eller är det hela så enkelt att det gått prestige i detta och att han anser att medierna inte ska styra utlämnandet av dessa uppgifter?

I så fall är det illa..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, persson, danielsson, drevet, tsunamikatastrofen, time out[/tags]


4 svar till “Ingen annan än Persson är ansvarig”

 1. Självklart borde regeringskansliet lämna ut inpasseringslistor och de telefonloggar som är relevanta i Danielssonärendet. Det är sånt vi har offentlighetsprincipen till. Men Göran Persson och hans konsulter bryr sig inte. Varför skulle de? Det går ju så bra att skylla på bloggarna istället.

  /Jan Garefelt

 2. Telias basstationer registerar på vilken plats ett visst mobilnummer har använts. På så sätt kan man se var en person har varit när han använt sin mobiltelefon. Hos Telia finns alltså uppgifter om exakt var Danielsson befunnit sig när han ringde sina mobilsamtal denna dag.

  (Denna typ av information brukar polisen använda för att bevisa att en misstänkt person har befunnit sig vid en viss plats vid ett visst tillfälle.)

  Stefan

 3. Telias basstationer registerar på vilken plats ett visst mobilnummer har använts. På så sätt kan man se var en person har varit när han använt sin mobiltelefon. Hos Telia finns alltså uppgifter om exakt var Danielsson befunnit sig när han ringde sina mobilsamtal denna dag.

  (Denna typ av information brukar polisen använda för att bevisa att en misstänkt person har befunnit sig vid en viss plats vid ett visst tillfälle.)

  Ja men hur ska vi ha det nu?
  Så får det ju inte gå till så länge man ”inte är misstängt för brått,och som leder till minst 4 års fängelse”.
  Eller är vi kompissar med Bodström nu helt plötsligt?

 4. Stefan – det finns väl en gräns för hur länge sådana uppgifter får sparas (vilket väl kanske inte efterlevs men dock)

  Till saken: Lyssnade på Johan Ehrenberg tidigare idag. Han reflekterade över hur Göpran Persson hanteras i våra av några få kontrollerade medier. Under en period under herr Perssons nu ganska långa tid som statsminister omhuldades han varmt och framställdes som landsfaderlig – inför EMU-omröstningen! Nu görs allt (tyvärr dessutom med benäget bistånd från många håll) för att utmåla honom som maktfullkomlig, som prestigefylld etc. Kanske borde man lite till mans fundera över i vems intresse det ligger att direkt och/eller indirekt (som i fallet Danielsson) att ge oss en negativt präglad bild av vår statsminister?

  För den som undrar – jag gillar Persson men har mycket kritiska synpunkter på flera områden där jag tycker att hans regering är ute och cyklar – det har t.ex. gällt integritetsfrågorna och mellanösternpolitiken.