Inga-Britt Ahlenius har skinn på näsan


Inga-Britt Ahlenius är en kvinna med mycket skinn på näsan har vi sett. Det var hon som blev rikskändis över en natt tack vara Bosse Ringholms supertjatande i TV..

För det är Ringholms agerande som finns kvar på allas näthinnor efter att han på en presskonferens upprepat samma svar 20 gånger utan att uppvisa någon synbarlig reaktion.

Somliga anser att det var Ringholms politiska självmord och att det bara tack vare Persson som han kunde sitta kvar.

Nu har Inga-Britt Ahlenius varit hemma i Sverige på ett besök och pratat på ett möte i Uppsala som citeras så här..

Sydsvenskan: ”– Regeringen är inte van att bli granskad och vill inte bli granskad men det är inte skäl att låta bli. I andra länder kan statsråd ställas till rättsligt ansvar och till och med hamna i fängelse om de missköter sitt arbete. I Sverige är de bara politiskt ansvariga, sade hon.”

Att hon anser att man ska kunna utkräva ansvar av ministrar tycker jag är självklart och riktigt. Minnesgoda läsare har hört mig prata om det förr..

Hade vi haft ett sådant system så hade redan ett antal socialdemokrater tvingats att rätta in sig i ledet, bokstavligen.

Senast idag har vi sett hur migrations-minister Holmberg varit den som gått ut i media för att kommentera att Sverige blivit prickat av FN:s tortyrkommitté.

Att de skickar fram henne när de ansvariga statsråden heter Persson, Bodström och Freivalds är typiskt.

Men man kan inte kalla det rakryggat hur man än bänder på det ordet.

Nu ska Inga-Britt tillträda som revisionschef i FN, och det är bara att gratulera FN till det kapet.

FN får en mycket klok kvinna till sin förvaltning, och en som har utom-ordentligt med både integritet och ambitioner att göra ett bra jobb.

Fast visst hoppas jag att hon inte kommer att ha någon telefonsvarare i FN.. :-)

Läs artikeln i Sydsvenskan!


3 svar till “Inga-Britt Ahlenius har skinn på näsan”

  1. Nu är bara att vänta på nästa utnämning. Att Carl Bildt, mannen med sillpruttarna, utnämns till FN:s särskillda sändebud i ubåts-jakt frågaor!