Inför republik NU!


Nu har kungen fyllt 60 år och fått mycket utrymme i medierna i samband med firandet.

Att kungafamiljen numer har professionella rådgivare och experter på Public Relations är uppenbart för alla som med eller mot sin vilja följer familjens göranden och låtanden. Jag är övertygad om att t.ex. ”Estoniatalet” var en produkt av en mycket driven och likaledes professionell talskrivare, och dessutom mycket välrepeterat..

Men att vi skattebetalare ska finansiera en familj som håller sig med ett extremt lyxliv och flera slott berör mig illa. Den vanligaste invändningen från rojalister brukar vara att en president kostar lika mycket. Det är inte sant. En president behöver bara en statusbostad och dessutom väljs en president i demokratiska val och det sker inte med kungahuset.

Kungahuset kostar oss skattebetalare många många miljoner varje år. Dessutom klagar nu kungen på att han inte får tillräckliga informationer längre från regeringen. Uppenbarligen vill han ha mer makt vilket är illavarslande.

Vi bör givetvis förhålla oss till kungahuset på samma sätt som vi gör till kyrkan. Om vi ger folk möjlighet att utträda ur konungariket Sverige med ett kryss på deklarationsblanketten så får de som vill behålla familjen själva stå för familjens utgifter för slott, innekrogar, Gucciaffärer, Ferraris och annat.

Så även om vi inte avsätter dem så bör den enskilda individen få välja om en andel av dennes skattepengar ska gå till kungafamlijen eller till den egna plånboken. En marknadsanpassning i sann liberal anda..

Den som vill kan ladda hem det tjusiga utträdesintyget från http://republik.nu genom att klicka på länken nedan.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, kungahuset, republik-nu, skattepengar, lyxsliv, kungen[/tags]


13 svar till “Inför republik NU!”

 1. Det här måste jag säga är I-landsproblem när det är som bäst! Jag ser den svenska monarkin som bland de mest harmlösa statsskicken som finns ute i världen. Den har ingen reell makt, den gör absolut ingenting som surar livet för vardagssvensken. Den ekonomiska aspekten är också diskutabel, då en president faktiskt kostar lite mer än en statusbostad. I sitt yrkesutövande skulle då en kartongpresident göra samma sak som en president, med samma kostnader, samma resor, samma gästvänlighet för utländska besökare. Det är underligt för mig att man vill ta bort en maktlös statschef för att införa en annan – maktlös statschef. Är det bara för valets skull, stampandes som en 5 åring ”Jag vill välja själv!!!”. Hur mycket kostar inte ett val, och hur engagerande skulle ett sådant val vara? Det är för många som det är nu som inte röstar i de val som faktiskt betyder något…

 2. Snick-Snack! :-)

  Hämta hem PDF-en du med och gör slag i saken!

  Du kan t.o.m. uppdatera din blogg med bilden.. :)

 3. Håller med the banana.

  Var glödande republikan när jag var yngre, men nu orkar jag knappt bry mig om eländet. Till att börja med kan väl inte ens den mest inbitna republikan ha undgått att kungahuset har ett överväldigande stöd av det svenska folket. Skulle en folkomröstning hållas (för det förutsätter jag, om sådana omvälvningar ska till) så är utgången given. De slott vars underhåll är en del av det kungliga apanaget måste underhållas även när en president sitter vid makten, eller vill du göra hyresrätter av det svenska kulturarvet?

  Snacket om att begära utträde ur kungahuset är ett skämt. Men för all del låt oss bygga vidare på det konceptet….. jag vill inte att minna skattepengar ska gå åt till att försörja folk som kan men inte vill arbeta (och sådana finns det gott om i vårt avlånga land), kan jag begära utträde ur socialförsäkringssystemet? Inte heller vill jag att mina skattepengar ska gå åt till att köpa in konst (vilket alla landsting gör) eller försörja teatersällskap, konstnärer och en uppsjö författare vilka inte kan få in brödfödan genom eget arbete. Vill helst begära utträde ur riksdagen också, ledamöterna har alldeles för mycket betalt.

 4. Mattias! Begär utträde ur Sverige vettja. Vilket land på vår jord har det så som du vill?

 5. Jinge: haha! Jag visste att jag en vacker dag (26+, solig som attans) skulle få äta upp frånvaron av uppdatering av min hemsida…..:(

 6. Japp! Jag kan fixa till en sån där bild åt dig med texten THE banana så du kan klistra dit den.. :-)

 7. Viktigt att minnas är att den svenska monarkin är i grundlagen, vilket fordrar 2 ömröstningar med val i mellan och med majoritets vinst. Jag skulle inte kalla mig själv för rojalist. Dock finner jag det vara ytterst onödigt med vattenglas-stora stormar som denna. Det finns större stormar som sliter itu hus och håll som vi borde satsa på…

 8. Suck, poängen jag försökte få fram var att enskilda medborgare inte kan begära utträde ur institutioner/funktioner som finansieras av staten bara för att de inte gillar dessa, det gäller såväl som för kungahuset som för socialförsäkringar och allt annat som bekostas av staten. Hur skulle det då se ut? Vi kanske kan skicka ut långa listor till folk där de kan välja vad deras skattepengar ska användas till. Låter bra, men nackdelen är att det skulle bli totalt kaos. Det är lika absurt att säga att republikaner ska begära utträde ur kungahuset (och få tillbaka de futtiga kronor som kungahuset kostar, jamen kom igen för helsike! 50 miljoner av en statsbudget på 1000 miljarder! känns som det finns andra poster som man borde kunna attackera och få in bra mycket mer pengar av) som att säga att pacifister inte ska betala skatt till försvaret eller att rika personer ska slippa betala skattepengar som går till socialkassa (för de kommer de ju aldrig att använda sig av ändå!) så kan vi inte ha det! håller du med? Och om du nu tycker att du ska få gå ur kungahuset och inte betala skatt till dem, varför skulle inte jag kunna dra mig ur någonting annat som staten bekostar och som jag tycker är fullständigt onödigt?

 9. Deklarationsblanketten blir då en fyridig lista på vad man vill pröjsa för. Default är att inget är ikryssat och då går all inbetald skatt tillbaka till den skattskyldige.. :-)

  Fast konungahuset är inget som vi behöver typ skola, vård och omsorg. Det är en fullständigt urmodig kvarleva från feodalsamhället och dessutom kan vi inte påverka vem som ska vara kung.

  När det gäller ALLT annat så kan vi rösta med fötterna vart fjärde år..

 10. Tycker verkligen att Kungahuset skall slopas, och att en förödande majoritet älskar dom beror nog mestpå att vi inte har haft en debatt(ordentlig)om det. Nä bara väck med skiten, den är odemokratisk och otidsenlig.

 11. ”Fast konungahuset är inget som vi behöver typ skola, vård och omsorg”

  27% av statens skatteinkomster går till vård, skola och omsorg..

 12. Skulle verkligen Göran Persson bli dyrare i drift bara för att man sparkade kungen? I annat fall kan ju rojalisterna sluta klaga på hur dyr en president (eller vad man nu känner för att kalla ämbetet) skulle bli.

 13. Fast nu skulle ju inte Göran Persson bli statschef om man avskaffade monarkin. Dessutom skulle det nya ämbetet också kosta skattepengar. Därmed inte sagt att jag är för monarkin.