Att Ukrainas ekonomi är katastrofal, och mycket sämre än under de väststödda protesterna på Maidan för närmare 2 år sedan är väl känt. Varför protesterar folk inte nu kan man undra? Inget öppet stöd från väst för sådant?
BNP per invånare i Ukraina var 4024 dollar år 2013 och väntas ha minskat med närmare 50 % år 2015. Ukraina ligger därmed på samma nivå som fattiga Papua Nya-Guinea, som Pål Steigan påpekar. Ukraina har efter statskuppen i februari förra året varit beroende av allt mer lån från IMF och EU. Samtidigt som BNP halverats och statsskulden skjutit i höjden. Nu får inte IMF låna pengar till länder som inte förväntas kunna betala tillbaka lånen. Dessa regler tillämpades stenhårt då det gäller Grekland med kända resultat. Och våra ekonomer och många människor tror att vi har ett tämligen bra ekonomiskt system ändå!
Missnöjet är stort. Till och med den utpräglat ryskkritiska Maria Persson Lövgren säger i Sveriges radio 16/12 på morgonen att ”I Ukrainsk politik pågår en maktkamp, som flera gånger urartat till handgemäng. I ett videoklipp, som slagit rekord på sociala medier lyfts premiärministern fysiskt bort från talarstolen. Samtidigt pågår en rad missnöjesdemonstrationer ute på gator och torg hela tiden. Men pensionärer och studenter blir omedvetna brickor i det större maktspelet.” http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=19664&artikel=6327018
Hennes bild på SR:s hemsida har texten ”Maidan för vanligt folk”
Nästa bild som föreställer våld mot premiärminister Yatsenuk i parlamentet har delats 5 miljoner gånger.
I IMF har USA som enda land veto med c:a 17 % av rösterna (Det fordras 15 % för veto, tidigare var det 20 %, men då USA fick mindre än 20 % av rösterna så ändrades reglerna. (Så demokratiskt, eller hur?) I veckan som gick, i tisdags, har IMF ändrat lånereglerna så att Ukraina kan få låna 17,5 miljarder dollar, men ändå slippa att betala sin skuld till Ryssland på 3 miljarder dollar för gasleveranser, vilken förfaller 20/12. Ryssland som har 2,5 % av rösterna har protesterat – förstås.
Nyhetsbanken rapporterar: ”Beslutet är i första hand riktat mot Ryssland för att ge Kiev fria händer i att strunta i sina skulder”, säger Rysslands finansminister Anton Siluanov, som menar att man nu undergräver normerna för IMF:s arbete. Ryssland har tidigare uttryckt beredskap att låta Ukraina återbetala skulden i flera omgångar under åren 2016-2018 förutsatt att USA, EU eller någon av de internationella finansinstitutionerna ställer garantier.
Ett tidigare lån gick dels till att betala oligarken Igor Kolomoiski, och dels till det av USA starkt stödda kriget. Är det en överdrift att kalla tidigare självständiga Ukraina för en vasallstat till USA? Om inte, så varför?
IMF kunde fordrar och Ukraina skulle må bättre om landet:
* Strikt iakttar Minsk 2-avtalet
* Återupptar ekonomiskt samarbete med Ryssland, som varit förmånligt tidigare
* Bestämt säger nej till NATO-medlemskap
* Ger regioner ökat självbestämmande
* Avskedar/flyttar fascister från poster i statsförvaltningen
* Utreder dödsskjutningen på Maidan
* Tar itu med korruptionen.
För politiker och människor med sinne för anständighet och demokrati är väl detta oacceptabelt får man hoppas.
Vill åter påminna om att Kina har etablerat Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), med 57 medlemsländer, däribland västeuropeiska stater. Trots USA:s protester, som ogillar denna konkurrent till IMF. Vidare har BRICS inrättat New Development Bank med 100 miljarder dollar som bas. På det viktiga, i västmedia ihjältigna mötet i Ufa i somras beslöt medlemsländerna att företrädesvis handla i egen valuta, vilket försvagar dollarns ställning. USA är trängt, och även genom IMF:s bra (och nödvändiga) beslut 30/11 att ta med kinesiska yuan i den internationella valutakorgen.
Hur länge ska Sverige och andra länder stödja denna USA:s politik för att ge skattepengar till en inkompetent vasallstat till USA? USA söker här nödvändig motivering och detta genom att demonisera, beljuga och försvaga Ryssland genom olagliga sanktioner. Dessa drabbar också västländer kännbart? Varför protesterar inte ledande västpolitiker? Är de blinda, köpta eller har USA någon hållhake på flera av dem är en cynisk men berättigad fråga? När dessa sakernas förhållanden blir alltmer uppenbara kan man räkna med att tilltron till etablerade partier ytterligare försvagas i Frankrike, Sverige och många andra länder i Europa – och kanske än mer i Ukraina! Bra vore väl det.
I boken och i den nya, uppdaterade (november 2015) skriften ”USA som världspolis” ges en kort beskrivning av IMF och Världsbanken, vilket återges nedan.
6.1 Världsbanken och Internationella Valutafonden
I samband med Bretton Woods-avtalet 1944 tillkom Världsbanken (World Bank) och Internationella Valutafonden*. Världsbanksgruppen är ansvarig för att finansiellt bistå och ge råd åt länder med målet att främja ekonomisk utveckling och utrota fattigdomen i världen.
IMF är en överstatlig organisation som i samarbete med Världsbanken ska verka för att främja ekonomisk utveckling i medlemsländerna genom stabilitet och samarbete i det internationella valutasystemet. IMF och Världsbanken är underorgan till FN men är i praktiken självständiga.
Det är väl känt att det förekommer ett nära samarbete mellan USA:s finansdepartement (beläget på 15:e gatan i Washington), IMF (19:e gatan) och Världsbanken (18:e gatan) i utformningen av den ekonomiska politiken ”Washington consensus”*. Det är belagt hur USA och ibland andra länder i detta samarbete bidragit till flera av de stora kriserna eller haft fördel av kriser (Klein, 2008; Stiglitz, 2003, 2007; Toussaint & Millet, 2010). Det finns exempel på att länder som fört en politik som varit särskilt värdefull för USA och dess allierade fått en särskilt gynnsam behandling av långivare (Toussaint & Millet, 2010: sid 131-35). Varje medlem i Världsbanken respektive i IMF har en viss andel av rösterna. Därutöver varierar inflytandet med storleken på bidragen. USA har drygt 16 % procent och i praktiken vetorätt eftersom 85 % av rösterna behövs för de flesta beslut. Detta gäller också i IMF. Tidigare behövdes 80 % av rösterna för de flesta beslut. USA innehar även rätt att nominera ordförande till Världsbanken (som alltid varit från USA). Bara Europa har rätt att välja ordförande till IMF. G8-länderna har tillsammans 47 % av rösterna.
6.1.1 Världsbankens och IMF:s lånepolicy
Världsbanken och IMF har fört en lånepolicy som visat sig innebära nackdelar för främst fattigare låneländer. I krissituationer tvingas dessa att prioritera återbetalning av skuld till utländska banker samt anta ”Structural Adjustment Programs” (SAP*), vilka innebär avreglering, snabb liberalisering och privatisering samt minskning av budget för social välfärd och en krympning av statsapparaten och låga löner (2007). Enligt IMF:s policy måste statliga företag avstå från konkurrensinriktad produktion, även om detta har strategisk betydelse (vatten, telekom, transporter, hälsa, utbildning etc.) och begränsa verksamheten till polis, rättsväsende och försvar. I de privatiseringar som IMF ofta krävt säljs nationella tillgångar ofta till transnationella företag. Lånevillkoren innebar att låntagarländerna som tvingats acceptera SAP fick ta nackdelarna medan IMF slapp ansvar. Det kommer ibland signaler om omprövning av IMF:s policy, men ingen ny policy har presenterats (Blanchard 2013).
Med risk att vara tjatig – litet historik
Hösten 2013 avböjde den demokratiskt valde presidenten Janukovitj (efter föredömliga val enligt OSSE) och hans regering ett ekonomiskt förslag från EU. Rysslands förslag var 25 gånger större än EU:s bud och innebar bland annat att Ryssland erbjöd sig att betala en del av Ukrainas statsskuld på motsvarande 15 miljarder dollar. Därtill erbjöds gasleveranser till rabatterat pris.
Utan statskuppen mot den folkvalde presidenten Janukovitj 22/2 2014, dagen efter en av EU och USA i ord lovordad överenskommelse med oppositionen hade:
* Det ekonomiska läget och framför allt framtidsutsikterna varit betydligt bättre
* Den demokratiska legitimiteten har betydligt högre hos demokratiskt sinnade runtom i världen
* Krim hade tillhört Ukraina
* Inget krig eller separatism hade sett i östra Ukraina
* Risken för krig mot Ryssland varit mindre.
* USA-imperialismen hade fått en näsbränna
* Ekonomin varit bättre i flera EU-länder, som Tyskland, som drabbas av USA-påtvingade sanktioner. Tysklands maskinexport till Ryssland föll med 28 % första kvartalet i år jämfört med 2014. Ryssland har halkat ned från 4:e till 10:e plats bland Tysklands exportnationer.
* Det ukrainska folket haft det klart bättre.
* Fascismen i Europa varit svagare.
Eller hur?
intressant.se Ukraina, Ryssland, Brzesinski
Kissinger, politik, USA, statskupp krig, desinformation ekonomi imperialism, kapitalism NATO EU,
IMF:s lånevillkor Pål Steigan Nyhetsbanken Deutsche Wirtschafts Nachrichten off-Guardian Gazeta WSWS Pål Steigan 3/7 Kiev Post
PC Roberts Nyhetsbanken 26/8 Sputnik News The Nation Interest Pål Steigan Der Spiegel Forbes DN Kolumnen 7/4 Pål Steigan 6/4 Information från Ukrainas försvarsdepartement Namnuppropet Krypskyttarnas massaker på Majdan Peter Wolodarskis ledare 8/2 DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2
Rozoff i Globalresearch
18 svar till “IMF ändrar reglerna – räddar Ukraina från statsbankrutt.”
Youtube om våldet mot premiärminister Yatsenjuk i parlamentet
Här har ni ett exempel på den harmoniska ledningen av den nya Ukrainska nationen. Bråket mellan den kände landstjuven (tidigare efterlyst av interpol) Avakov, och den av väst planterade Saakashvili (efterlyst för maktmissbruk sedan sin tid som Georgiens president) visar att det inte finns någon heder bland tjuvar. Vad de diskuterar är privatiseringar och försvunna miljarder.
Privatiseringsivern är själva anledningen till den ihållande ekonomiska krisen, det är viktigt att landet fungerar så dåligt som möjligt så att den allmänna egendomen kan säljas ut så billigt som möjligt. Detta är en mycket vanlig strategi i business, det finns åtskilliga exempel på detta förfarande i Sverige, exempelvis spelet kring Northland som kostade Pajalaborna sina besparingar, medan någon slutligen kommer kunna köpa ut värdesakerna ur konkursboet.
För öppen ridå ser vi tjuvhedern manifestera sig.
https://youtu.be/seoenj5v00s
Det är svårt att skapa en kapitalistklass…
Ukrainian International Airlines har vädjat till Ryssland om att inte utsättas för samma sak som Ukraina nu utsätter ryska flygbolag. Från och med 25 oktober förbjuds Aeroflot och ett annat ryskt flygbolag att flyga till Ukraina. Vädjan om att inte ukrainska flygbolag skulle utsättas för samma sak hörsammades inte och samma dag som det ukrainska förbudet mot ryska flygbolag träder i kraft så förbjuds också ukrainska bolag att flyga till Ryssland. De ryska bolagen torde ha betydligt större marknader än de ukrainska så det ukrainska förbudet drabbar särskilt starkt de egna bolagen.
Från ”Anti-euromaidan” (Tord Björk)
”Motsättningarna mellan de två ledande politiska grupperna i Ukraina tar sig alltmer våldsamma utryck. För några dagar sedan gick parlamentsledamoten Oleh Barna från Porosjenkoblocket fram med en bukett blommor för att lura premiärminister Jatsenjuk från Patriotiska fronten som stod i talarstolen. När Jatsenjuk tog emot blommorna tog Barna ett rejält tag om premiärministern och drog honom ut ur talarstolen varpå storbråk satte igång. Jatsenjuk hade kallat parlamentsledamöter för dumhuhuvuden samtidigt som anklagelserna haglar om vem som är ansvarig för korruptionen. Samtidigt med bråket demonstrerade 100 personer utanför från fackföreningar, fascistpartiet Svoboda och andra för att kräva Jatsenjuks avgång.
Nu har motsättningarna spridit sig ända in på regeringssammanträdena. Inrikesministern Avakov som tillhör Jatsenjuk parti kastade ett glas med vatten på guvernören Saakasjvili, fd georgisk president som blivit utsedd till guvernör i Odessa. Bråket handlar om en privatisering av ett stort kemibolag i Odessa med ömsesidiga beskyllningar för korruption och bristande patriotism. Sammanträdet fick avbrytas och någon presskonferensen kunde inte hållas.
Tendensen från förra gången när Eu vänliga krafter tog över styret tycks upprepa sig. Den gången började ekonomin sacka något medan de två ledande oppositionspolitikern som kommit till makten blev varandras fiender för att på så sätt bereda maken för demokratiskt val av Janukovitsj. Nu tycks de två pro-EU partierna alltmer komma i luven på varandra, bråk i parlamentet har varit vanligt förekommande men då mellan oppositionsgrupper och regeringskoalitionens ledamöter, nu var det bråk mellan ledamöter från de två främsta partierna som bär upp regeringen. Att detta bråk till och med fortsätter inne på regeringssammanträden tyder på allvarliga problem. ”
Det är som jag ser det en överföring, Ryssland får sina fodringar till Ukraina godkänd som statsskuld av IMF, Ryssland minskar sina affärer med Ukraina. Det ser mer ut som ansvaret för Ukraina överförs mer och mer till väst, detta är bara ett steg emot att permanenta delningen av Ukraina. Detta ökar västerländskt anspråk på(och ansvar för) Ukraina samtidigt som det minskar Rysslands anspråk på(och ansvar för) Ukraina.
Ytterligare ett steg längs planen ur manualen i hur man delar ett land. Det följer landsdelningsstrategi steg för steg exakt, vi minns alla detta, från förra gången världen behärskades av två stora imperier.
Redan 2009 (!!):Tyska militära kretsar diskuterar Natos fortsatta expansion österut och uppdelningen av Ukraina.
”German military circles are debating NATO’s continued eastward expansion and the partitioning of the Ukraine. As a former advisor in the Amt für Studien und Übungen (Bureau for Research and Training) of the German Bundeswehr writes, the question of expanding the western war alliance to the territory of the Ukraine is still on the table. If this step is taken, ”probably only the western Ukraine” will join NATO. The ”eastern Ukraine” would ”in this case, become independent or a de facto nation like Abkhazia.” The author, a lieutenant colonel of the reserves, presented his ideas in a military magazine, embedding them in a retrospective on the entire past twenty years of NATO’s eastward expansion. According to the author, a ”cordon sanitaire” separating this war alliance from Russia, conceded by the allies of World War II to the Soviet Union, has, for the most part, been absorbed into NATO, essentially crossing every ”red line” drawn by Moscow. According to the author, Russia finds itself on a historical defensive. Only Moscow’s 1989 project of winning security for itself through an axis with Berlin, has a chance of succeeding, says the author.”
http://www.german-foreign-policy.com/en/fulltext/56303
Värt att tillägga är att Putin har nu undertecknat ett dekret som avbryter frihandelsavtalet med Ukraina vilket uppskattningsvis kommer kosta Ukraina, enligt olika bedömningar, upp till 35 miljarder dollar. Detta i och med att 1. januari 2016 träder frihandelsavtalet i kraft mellan Ukrainas och EU. Ukraina har väldigt lite produkter som är konkurrenskraftiga i EU, däremot kommer EU varor flöda över i Ukraina och förstöra en stor del av den industri som existerar idag.
Så under 2016 kommer Ukraina drabbas både av förlusten av den ryska marknaden för en stor mängd varor samtidigt som dess produktion kommer decimeras av tullfria varor från EU. Det är värt att nämna att rätt så stor del av tekniskt avancerad civil och militär produktion i Ukraina var beroende av Ryssland som nu antingen går och har gått över till att producera komponenterna själva eller hitta andra samarbetspartners för dessa. Det gäller motorer till olika bepansrade fordon, helikoptrar, delar till flygplan, rymdindustri, uppgraderingar av äldre militär utrustning som ganska stor del av Rysslands militära export består av osv. Ryssland har i början av krisen medvetet avstått från att värva experterna inom olika områden från Ukraina men jag tror inte att detta gäller längre utan Ryssland söker nu aktivt olika typer av bristkompetenser vilket kommer tillföra ytterligare en dimension till Ukrainas ekonomins snabba förfall.
Det verkar som EU-ledarna inte är nöjda med Rysslands motåtgärder:
”European leaders asked Russia not to strip Ukraine of trade preferences and to keep in place the free trade zone, Russian President Vladimir Putin said Thursday.
”EU leaders suggested and asked not to exclude Ukraine from the free trade zone and not to strip it of trade preferences with Russia, hoping to negotiate in a trilateral EU-Russia-Ukraine format throughout the year and make various adjustments,” Putin told reporters at an annual press conference.”
http://sputniknews.com/europe/20151217/1031894987/russia-eu-ukraine-free-trade-zone.html
Utfallet:
Medvedev har nu skrivit på ett dekret där inte bara frihandelsavtalet med Ukraina avbryts (enligt Putins dekret) f.o.m. 1. januari utan Ryssland inför sanktioner mot livsmedelsprodukter från Ukraina (i och med att Ukrainas associationsavtalet med EU träder i kraft).
Så utfallet blev ännu värre för Ukrainas del. Ser ut som att EU:s vädjan inte hade någon effekt i synnerhet i och med EU:s nyligen förlängda sanktioner mot Ryssland.
” men ändå slippa att betala sin skuld till Ryssland på 3 miljarder dollar för gasleveranser”
(Skulden för gasleveranser avgörs av Stockholms ”Skiljedomstol”)
Skulden till Rysslands på 3 miljarder avser inte gasleveranser, utan är ett sk mellan statligt lån och det räknas som ”officiell skuld”.
Enligt tidigare IMF regler, vid utebliven betalning av en sådan skuld innebar att IMF-stödet upphörde.
Med den införda regeln (som USA avvisade så sent som 2013!) kommer IMF att fortsätta betala stödet till Ukraina, oavsett om Ukraina betalar eller inte!
http://russia-insider.com/en/imf-says-russia-right-about-ukraine-3-billion-loan/ri11877
Ryssland har föreslagit en ”avbetalningsplan” på tre år, 2016-2018 under förutsättning att USA, EU eller andra internationella finansinstitutionerna ställer upp med garanti:
”Ryssland har tidigare uttryckt beredskap att låta Ukraina återbetalaskulden i flera omgångar under åren 2016-2018 förutsatt att USA, EU eller någon av de internationella finansinstitutionerna kommer med garanti.
USA vägrade komma med sådana garantier medan IMF:s senaste reform går ut på att fortsätta stödja Ukraina även om det struntar i sin riksgäld.”
http://se.sputniknews.com/naringsliv/20151209/911365/imf-ukraina-skuld.html
”IMF:s styrelse har erkänt en officiell status av Ukrainas skuld inför Ryssland.
Det handlar om tre miljarder dollar Ukraina fått från Ryssland år 2013.
IMF-styrelsens beslut trädde automatiskt i kraft efter arbetsdagens slut i Washington, där IMF:s huvudkontor är beläget.
Frågan togs upp på Moskvas begäran. Ingen protesterade mot att erkänna skulden.”
http://se.sputniknews.com/naringsliv/20151217/930255/imf-ukraina-skuld.html
Det är inte säker, inte ens med den nya IMF-regeln att Ukraina klarar sig, enligt IMF sändebud i Ukraina:
”IMF:s sändebud i Ukraina Jerome Vacher uppgav i dag att det finns en allvarlig risk att IMF:s bistånd till Ukraina kommer att strypas.
Svåra tider och en allvarlig situation håller på att nalkas. Det finns ett behov av en ansvarsfull politik. Vi ser påtagliga risker för IMF:s program.
Vacher påpekade även att Ukrainas budgetutkast för det kommande året inte helt motsvarar IMF:s krav.”
http://se.sputniknews.com/naringsliv/20151204/898413/ukraina-imf-japan.html
Så kom äntligen sanningen fram, det som så många redan visste, Putin erkände idag att det finns ryska militära trupper i Ukraina. Det tog tid men mönstret känns igen efter den illegala ockupationen av Krim.
Det Putin däremot gör bra är att han vill utrota IS, nu får vi bara hoppas att han drar bort sina trupper ifrån Ukraina.
Det var precis det han inte sa.
Slå ned islamister måste ju svida lite hos delar av det moderata samlingspartiet…
Nej, han sa att det fanns militära experter från Ryssland på plats lika väl som det finns militära rådgivare från EU och USA i Ukraina. Dessutom så har vi ju flera gånger upplyst Thomas att Krim olagligen blev en del av Ukraina på 50-talet fast befolkningen där inte alls ville vara en del av Ukraina. Det har senare grundligen bevisats i TRE folkomröstningar med liknande resultat. En lögn blir inte sanning bara för att den upprepas! Ryska militärer har funnits på flottbasen i Krim sedan 1700-talet så det här med rysk militär på Krim är inget nytt om du nu tror det.
Tomas, så här sa Putin enligt SvD:
– Vi har aldrig sagt att det inte finns folk som löser militära frågor i Ukraina. Men det betyder inte att där finns reguljära ryska trupper.
Så du har nog lyssnat dåligt eller på någon icke-tillförlitlig källa (M P Löfgren kanske).
http://www.svd.se/putins-show-proffsig–men-lamare-an-forr
Inte bara vänsterfolk är kritiska mot Ukrainas regering. Ex-premiärminister Julia Timoshenko ”Ex-Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko says she’s “scared” of current PM Arseny Yatsenyuk, as he produces “the impression” of being “a bit inadequate” for the post.
“Honestly, the prime minister [Arseny Yatsenyuk] scares me. I have this impression that this person is a bit inadequate. I have the figures. Can you imagine: he had planned for inflation in 2015 to reach 26.7 percent. In reality, he got 45.8 percent,” Tymoshenko said.
That means the budget is artificially bloated by inflation and the revenues aren’t revenues in fact, but losses, the ex-Ukrainian PM added.
“They aren’t achieved thanks to the economic growth, but due to inflation, which turned every citizen into a beggar and caused prices to skyrocket in such a way that people can’t buy things,” she said.
“Because the way the country is being destroyed now [is unprecedented]”. The premier should face consequences for his actions, and “not administrative, but criminal,” Tymoshenko emphasized.
On Wednesday, Tymoshenko stated at a conference that the 2016 budget “will ruin the Ukrainian economy completely, destroying every branch and sector,” as quoted by TASS.
“Ukrainians are being threatened with not just poverty, but absolute poverty, and the 2016 draft budget is going to codify this.
(https://www.rt.com/news/326322-ukraine-tymoshenko-scared-pm/)
Ytterligare en varning från IMF, den här gången från IMF vice vd:
”Internationella valutafonden IMF har varnat Ukraina att stödprogrammet eventuellt kan komma att strypas. Varningen kom från IMF:s vice vd David Lipton.
IMF kräver att Ukrainas budget för 2016 antas i strikt överensstämmelse med IMF:s krav. I motsatt fall kommer Kievstödet komma att strypas. IMF anger det som nyckelvillkor för fortsatt stöd att Ukrainas parlament godkänner det ”IMF-vänliga” budgetutkastet.
Ukrainas finansminister Natalja Jaresko presenterade i går ett lagförslag om skattereformen för parlamentet. Parlamentarikerna kom med besk kritik mot dokumentet utan att framlägga konkreta anmärkningar. Lagförslaget kom ens aldrig till omröstning.”
http://se.sputniknews.com/naringsliv/20151218/934147/imf-ukraina-stod.html
Om Biden besöket:
”Joe Biden will likely express heavy criticism in Ukraine’s capital. The United States is losing its patience with regard to Ukraine’s judiciary reforms and its battle against corruption.”
http://www.dw.com/en/joe-biden-likely-to-bring-harsh-criticism-to-ukraine/a-18898363
I Counterpunch har Michael Hudson en bra artikel
The IMF Changes its Rules to Isolate China and Russia
http://www.counterpunch.org/2015/12/18/the-imf-changes-its-rules-to-isolate-china-and-russia/