Igår Kristallnatten, i morgon..?


Igår var Vänsterpartiet medarrangör i en stilla manifestation till minne av kristallnatten. Den hölls på Sergels Torg, och det var många manifestationer runt hela landet.

Jamila al-Shanti heter en palestinsk parlamentsledamot som är invald i parlamentet för Hamas. Hon skrev en artikel i den engelska The Guardian som idag finns att läsa på Brännpunkt i Svenska Dagbladet. Den är läsvärd och nedan kommer ett kortare citat.

Jamila al-Shanti: ”Vid gryningen i förrgår bombade och förstörde det israeliska flygvapnet mitt hem. Jag var målet, men i stället dödade de min svägerska Nahla, änka med ansvar för åtta barn. I samma räd attackerade det israeliska artilleriet ett bostadsområde i staden Beit Hanoun på Gazaremsan och dödade 19 människor medan 40 skadades. Många dödades i sina sängar. Familjen Athamna förlorade 16 medlemmar i massakern. Den äldsta som omkom, Fatima, var 70 år, den yngsta, Dima, var ett. Sju var barn. Antalet dödade i Beit Hanoun har passerat 90 på en vecka.”

Kristallnatten inträffade för 68 år sedan när Goebbels hade uppmuntrat medborgarna att bege sig ut och visa vad de ansåg om judarna vilket ledde till våldsamma och blodiga angrepp. Det var inledningen till en rasistisk explosion som inte avslutades förrän andra världskriget var slut många år senare.

Idag år 2006 så är judar i Israel inblandade i förföljelser av palestinier på västbanken och i Gaza och det går sällan ett helt dygn utan att de på ett eller annat sätt skadar och dödar oskyldiga kvinnor och barn. För många är det ett mysterium att en grupp människor som själva varit utsatta för sådan förföljelse kan behandla sina medmänniskor så illa. Det är till och med så galet att den israeliska regeringen tar in

medlemmar som Avigdor Lieberman, en man som förespråkat mord på arabiska knessetmedlemmar och att arabiska medborgare i Israel bör slängas ut.

En av den judiska församlingens medlemmar i Göteborg, den ökända bloggaren ”Simulev” blev till och med avstängd från Carl Bildts blogg efter att han förespråkat folkmord på palestinier. En annan judisk bloggare, den lika ökända tortyrförespråkaren ”Alicio Hernandez” är numera anställd av stiftelsen Svenskt Näringsliv och Timbro för att ägna sig åt mediekritik.

När vi nu minns nazisternas förföljelse och folkmord på judar låt oss då också skänka en tanke åt deras moderna efterföljare i nutid oavsett om dessa bor och verkar i Sverige eller i Israel. Jag tänker ofta på dem – och alltid med förundran.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Kristallnatten, Israel, Folkrättsbrott, Mänskliga rättigheter, Förföljelse, Folkmord, Politik[/tags]


Ett svar till “Igår Kristallnatten, i morgon..?”