Idrottare tar mer kokain än andra


Börje Salming uttalar sig för en kvällstidning och säger att idrottare inte tar mer kokain än andra.

Vilka ”andra” han talar om vet jag inte, men på ett generellt plan kan man nog hävda att kändisar och folk som frekventerar innekrogarna i storstäderna – de tar mer kokain än andra. Och i den kategorin ingår idrottskändisar också. Börje Salming tillhör ju en av dem som har erfarenhet av saken vill jag minnas.

Kokain är en drog som för närvarande håller på att vinna terräng rent allmänt. Idag finns det ofta att tillgå på mindre orter där enbart hasch och amfetamin förekom tidigare. Bara för några dagar sedan hävdade tullkriminalen att det numer finns en stor amfetaminfabrik i ett ”bergrum eller skyddsrum” här i Sverige. Något de gjorde helt och enbart för att förklara frånvaron av större beslag. För det är klart att det inte blir några beslag nu när var och en har rätt att resa in över landets gränser utan att behöva besväras av stickkontroller från tullen.

Rikskriminalens narkotikaexperter hävdade att det inte finns något som tyder på en svensk amfetamintillverkning av större format. Orsaken är att de låter SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, testa all beslagtagen narkotika. Tillverkarna är de samma som tidigare, i första hand kommer amfetaminet från Polen och Holland.

Just nu, samtidigt som jag skriver det här, meddelar TT och tidningarna att man hittat en större mängd anabola steroider vid ett hotell i Göteborg där tävlande i EM har bott. Det är knappast någon tillfällighet. Dopning förekommer bland elitidrottare och har gjort så i massor av år. Likadant är det med alkohol och narkotikamissbruk.

Det finns dock metoder att få utvecklingskurvan att gå åt ett annat håll. Och det är att återinföra gränskontrollerna i hela landet, d.v.s. att anställa ett tusental tullkontrollörer.

Att narkotikan flödar in som den gör nu är ett pris för EU-medlemskapet, det är ett pris som på sikt kommer att bli väldigt dyrt att betala, både ekonomiskt och i form av mänskligt lidande.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]politik, narkotika, kokain, amfetamin, hasch, kändisar, idrottsmän, tullen, rikskriminalen, eu, knarkfabrik, anabola steroider[/tags]


7 svar till “Idrottare tar mer kokain än andra”

 1. Idrottare eller brats på Stureplan, spelar roll vem som använder vad. Kokain är olagligt. Mer koll på krogarna och ökade resurser för tullarna.

  Annica

 2. ”Att narkotikan flödar in som den gör nu är ett pris för EU-medlemskapet, det är ett pris som på sikt kommer att bli väldigt dyrt att betala”

  Vad beror alla tidigare narkotika-puckar (innan 1995) på? EES-avtal? FN-medlemskap?
  Det var inte direkt ett narkotikafritt samhälle i Sverige på 80-talet heller, fast då fanns ju EU såklart så det kanske var deras fel trots att vi inte var med?

 3. Det var inte ett narkotikafritt samhälle, det har du helt rätt i. Men pucklar har det aldrig varit direkt. I slutet av 70-talet gick amfetamin och hash upp rätt rejält men ökningen försvann i mitten på 80-talet. Sedan kan man nog säga att det varit sakta fallande till början på 90-talet. Idag är det närmare en fördubbling jämfört med t.ex. 70-talet.

  Det är tveklöst så att ökningen nu beror på frånvaron av gränskontroll. Det är bara att se på priserna på t.ex. amfetamin.

 4. Droger går aldrig att stoppa så länge det finns konsumenter. Att missbruket av kokain har ökat beror främst på att det blivit en innedrog på kändiskrogarna. Jetsetet har råd.

 5. Alkholen har ju funnits med som drog bland idrottare hur länge som helst. Jag har jobbat under några år bland ”idrottare” och det söps oerhört mycket bland dem, mer än bland ”normal-svensson”. Jag har personligen alltid haft en negativ intsällning till idrottsklubbar och ”värvning” av smågrabbar. Det är en bra inkörsport till att ”kröka i grupp” och det är fullt tillåtet. Flera av svenska elitidrottare i Landslaget super rejält. Men det är ju tillåtet att festa.
  Att kokain kanske nu tagit över är inget konstigt. Jag tycker Patrick Sjöberg gjorde rätt som erkände.