Idag infaller Sommarsolståndet


Idag är det den ”riktiga” Midsommarafton, den dag då jordaxelns norra del pekar som mest mot solen.

Det betyder att vi nu har framför oss årets ljusaste natt och från och med i morgon så går vi mot mörkare tider. Midsommar är som bekant en mycket gammal sed hos oss här uppe i norden. Den har firats i Finland, Estland, Lettland och även på en del andra ställen i norra Europa. Men seden med en lövklädd fallossymbol kommer närmast från Mellan-
europa, antagligen Tyskland, någon gång runt 13-1400.

Vi behöver knappast tveka om att våra förfäder hade olika fruktbarhetsriter för sig långt innan dess. Hur mycket som finns kvar av dessa seder idag är väl osäkert, men olika ringdanser har nog förekommit tidigare också. Fast då inte runt en midsommarstång som nu utan andra symboler har använts. Vi kan utgå ifrån att Freja och Frej varit deltagare i festligheterna på ett eller annat sätt.

Innan kristendomen kom och förbjöd allt som var roligt så firade man absolut blot vid årets kortaste natt. Vad det egentligen innebar vet vi väl inte riktigt, men vi kan förstås utgå ifrån att man offrade till gudarna på ett eller annat sätt. Om man också offrade människor är väl oklart, även om det sägs att man ofta offrade en jungfru. Sant eller inte, men det passar väl in på omvärldens syn på oss nordbor vid den tiden. Det sägs att man såg oss som något slags barbarer, vilket antagligen inte var helt oriktigt.

Medan man i mellanöstern redan hade universitet (Kairo år 972) så kan vi utgå ifrån att det fortfarande rådde en viss kultur-
skymning här uppe i norden. Visst hade den perioden som av efterföljarna kallas ”Vikingatiden” börjat med vad det innebar av vidgade vyer, men på det stora hela så var våra förfäder fullblodshedningar.

En tradition som vi med säkerhet kan sluta oss till var att alkoholen då liksom idag hade en central roll i firandet. Inte olika sorters brännvin, troligen drack man mjöd. Såvitt jag förstår så är det närmaste man kan komma idag det som gotlänningarna kallar ”Dricku”. Själva ordet är väl någon slags rest från forn-




nordiska och betydelsen råder det knappast några tveksamheter kring.

Men i takt med att man blev duktigare på att öka koncentrationen av alkohol så har huvuddrycken bytts ut till brännvin, förstås i kombination med öl.

Själv tillhör jag gudsförnekarna vilket fått till följd att jag vid ett antal tillfällen har firat blot. I år blir det ingen ändring i den vanan varför jag och en kamrat ska bege oss till en plats där Haningeborna genom årtusenden ägnat sig åt diverse offerceremonier. Tyvärr har vi inget mjöd så vi får nöja oss med öl och brännvin. Men offra till gudarna ska vi, vad som ska offras vet vi inte än. Möjligen sill och potatis och ett par korvbitar, det problematiska inträder först efter blotet. Vi ska då bege oss hemåt och bil är uteslutet av lätt insedda skäl.

Så i morgon, när resten av befolkningen festar, så lider jag sannolikt av sviterna efter blotet vid sommarsolståndet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Midsommar, Sommarsolståndet, Blot, Traditioner, Fest, Offerfest, Mjöd, Dricku, Brännvin, Frej, Freja, Kultur, Barbarer, Vikingar[/tags]


11 svar till “Idag infaller Sommarsolståndet”

  1. En gudförnekare som ”offrar till gudarna”? Knasigt! Men lycka till i ditt religionsutövande! Hihi!

    Bäst att hålla sig till öl och brännvin i alla fall! Dricku – det kan bli riktigt farligt, om man inte är van.

    Jag ska absolut fira kväll jag med. Och för säkerhets skull även i morgon.

  2. Jag var på nån löjlig företaghelg för några år sedan, och där skulle vi äta ”Vikinga-middag”, eller vad tusan de kallade det. Där fanns naturligtvis ingen mjöd, men man blandade öl och must. faktiskt – det var inte helt oävet. Så det kan du prova på bloten.

  3. Tack tack!

    Det är BRA att vara bloggare. Nu har jag via mail fått löfte om att ett recept på Dricku ska ramla in förr eller senare.. :-)

  4. Hittat nånstans på nätet:

    Ingredienser:

    15 kg malt, varav hälften rökt.
    8 kg farinsocker eller vanligt socker.
    1 normalstor enbuske
    1 näve humle
    1 nypa bakjäst
    70 L vatten
    Gör så här:

    Koka upp vattnet, lägg i kvistarna från enbusken (spara lite ris till längre fram i receptet, samt ”stammen”).
    Låt det hela koka 15-20 min, lägg i humlen, låt koka ytterligare någon minut tills humlen har tagit smak.
    Tag nu upp enriset och skumma av humlen.

    Nu behöver du en 100 L trä eller plasttunna med tappkran eller liknande i botten att använda som ”lännu”,
    Lägg enris i botten (fungerar som en sil så att inte kranen ”gurglar” igen), häll försiktigt i malten.
    Se till att kranen är stängd!, ös över den heta enelagen på malten, låt det hela stå och ”dra” över natten.

    Tappa nu av ”mäsken” genom kranen till en annan tunna, koka upp på nytt och tillsätt 3 kg socker, rör om tills sockret löst sig,
    Låt blandningen svalna och häll över det i ett jäskärl, tillsätt jäst när temperaturen är ca 25 grader.

    Låt drickun jäsa svalt minst 5 dagar, provsmaka dagligen, tillsätt kontinuerligt lite socker då jäsningen börjar avta eller när det smakar ”surt”. När alkoholhalten har nått upp till 10-14% efter ca 3 veckor börjar drickun bli odrickbar (den klarnar precis som vin), den skall se ut som tunn nyponsoppa och vara något sötare än vanligt öl, då är den som bäst.

  5. Dricku utan honung saknar något, anser jag! Tror att några gutar brukar hållas på Skansen och brygga till jul, om du vill hänga på, Jinge!

  6. Jag är inte säker på att du vill veta, Jinge. Det är säkert nå’n äcklig ingrediens inblandad, fantiserar jag om.

  7. Det är ett mycket intressant inlägg, det syns att du vet mycket om midsommar. Själv tycker jag att det är en väldig fin fest och ett tillfälle för att ha lite roligt