Idag behöver jag inte kritisera Israel II


Med stor sannolikhet så är det Israel ägnar sig åt just nu inget annat än draksådd. Man följer helt enkelt USA:s vana att själva skapa terrorister.

I CNN framträder samtidigt inflytelserika amerikanska senatorer och hävdar att George W Bush nu behöver hjälp. Frågan är helt enkelt för svår för den amerikanska presidenten.

Ekot: ”Enligt ledande amerikanska politiker är allvaret i situationen av historiska mått med tanke på alla lättantändliga ingredienser. – Det är kanske den farligaste situationen i Mellanöstern hittills, säger den republikanske senatorn Chuck Hagel till CNN. Hans politiska motståndare i senaten, demokraten Barbara Boxer, stämde in i det djupa allvaret. – Det är en avgörande stund för världen, sa hon…

…De båda senatorer som framträdde i amerikansk tv natten till fredagen vill att någon eller några får ansvar för frågan. Namn som nämns är de tidigare utrikesministrarna Colin Powell och Madeleine Albright.”

Nu har den svenska regeringen klart tagit avstånd från den vansinniga reaktion som Israel uppvisar, men det räcker inte. Vi har cirka 2000 Libanon-svenskar nere i Beirut just nu och dessa måste utrikes-departementet göra allt de kan för att försöka få hem. UD säger sig ha förstärkt ambassaderna både i Beirut och Damaskus men det räcker givetvis inte. Man måste aktivt se till att alla får hjälp att återvända och det är bråttom.

Samtidigt som amerikanska kongressledamöter öppet funderar på vilken hjälp som den amerikanska presidenten behöver kanske EU bör fråga sig hur vi kan hjälpa israelerna.

De har en regering som uppenbarligen inte är kapabel att klara av kriser vilket i sin tur kan få ytterst dramatiska konsekvenser för alla innevånare i regionen, inte bara israelerna själva.

Det är skrämmande att konstatera att en så labil regering förfogar över kärnvapen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, israel, mellanöstern, krig, statsterrorism, olmert, libanon[/tags]


7 svar till “Idag behöver jag inte kritisera Israel II”

 1. Tänk vad konstigt. Republikanerna sätter sig i tv-sofforna och säger att presidenten behöver hjälp, hans krig i Irak har snart kostat 400 000 000 000 dollar. Israels terrorism är nog ett bra tillfälle att skaka fram lite mer stålar till korståget.

 2. Det drar ihop sig ordentligt i MÖ nu och det är skrämmande. Bush verkar få sitt flerfrontskrig som PNAC föreskrev redan år 2000, vilken tillfällighet?!

  Och att USA blockerar FN-resolutionen mot Israel visar ju bara på att man mer än väl välkomnar det ostabila läget som nu råder.

  WWIII på uppsegling?

 3. ”De har en regering som uppenbarligen inte är kapabel att klara av kriser vilket i sin tur kan få ytterst dramatiska konsekvenser för alla innevånare i regionen, inte bara israelerna själva.”

  Intressant tankegång. Israelerna verkar alltid förlita sig på att kriser bara kan lösas med ”överväldigande militär” kraft på ett sätt som nästan är parodiskt statiskt och okreativt (inte så parodiskt för de som får bomberna i skallen). Det verkar verkligen finnas en lablilitet, men också en paradoxal stabilitet i handlingarnas förutsägbarhet i alla fall.

 4. Yep, en ytterst skrammande situation i mellanostern som latt kan explodera till ett totalt krig. Instammer att Bush behover hjalp, tillsammans med Israel och Lebanon. FN’s resolution 1559 sager att Hezbollah’s militanta fraktion i sodra Lebanon maste avvapnas, detta har inte skett. Det ar Lebanon’s ansvar att ta kontroll over sitt eget territorum i sodra Lebanon som gransar mot Israel. Istallet har Lebanon gjort valdigt lite pa detta omrade, men det ar inte direkt den demokratiska Lebanesiska regeringens fel, utan Syrien och Iran haller Lebanon gisslan i sitt eget land med Syrien’s och iran’s stod, vapning, och financiering av Hezbollah. Lebanaon har tillatit terroristerna skaffat sig upp mot 10,000 raketer fran Iran. Varfor? Darfor att de ar maktlosa mot Iran, Syrien och Hezbollah!

  Bush maste komma upp med en fredsplan for mellanostern! Den herre jag rekommenderar ar Baker, forre utrikesministern, som kanske har den storsta kredibiliteten bland Araberna. Lebanon maste ha mojlighet att leva i fred fran Hezbollah, Syrien och Iran’s inflytande, dar hjalper Israel till med att omintetgora Hezbollah i Lebanon. Det ar troligtvis den enda vagen att ta, det gar inte att fora samtal med Syrien och Iran. Hezbollah och Hamas star inte en chans mot Israel om de valjer att fora totalt krig.

  Oavsett vad vanstergubarna sager, Bush och Israel vill ha fred och en tvastatslosning: Israel och Palestina. Israel har redan visat detta med tillbakadragandet fran Lebanon ar 2000? och tillbakadragandet fran Gaza. Som tack for detta sa avfyrar terroristerna raketer mot Israel fran Gaza och Lebanon, kidnappar soldater. Det finns inget land som INTE skulle reagera varldsamt om terrorister eller frammande makt gick over gransen och kidnappade soldater, det ar landets forbannade plikt att skydda sina medborgare. Om Hezbollah tror sig kunna astadkomma fred med sina handlingar sa ar de galnare an jag hade forestallt mig, men som jag skrev igar hos Jinge, det ar Syrien och Iran som ligger bakom. Drommen om Fundamentala Islamiska Sharia stater a la Iran ar for stor att hindra dessa fundamentalister att tanka pa fred. Demokratin ar ett for stort hinder for dem, darfor ar de aktiva i Lebanon, Israel och Palestina.

 5. Tacken, de avfyrade raketerna, var nog för att Israel isolerade Gaza från Västbanken och snodde den palestinska myndighetens pengar. Detta i kombination med att de byggde muren på andra ställen än 67 års gräns fick det nog att rinna över.

  Att Israel vill ha fred, ptja det är ju möjligt. Men det är ett himla bakvänt sätt de visar det på i så fall.

  Den israeliska statsledningen är inkompetent, liksom den amerikanska. Ngn sade på Ekot att detta skulle inte ha hänt om Sharon varit frisk. Jag tror det eftersom han inte har något att bevisa. Alla vet att det är en jädra stridstupp… Men Olmert och Perets måste visa Cohones.

  Jag tror att den enda möjligheten är att FN samlar ihop en stor styrka och går in och säkrar israels gräns och låter palestinierna utropa sin stat. Nu går allt bara bakåt och det enda som är på G är försämringar.

  Nu spekuleras det hit och dit men situationen är ytterst farlig. Och när Iran säger att de ska försvara Syrien så tror jag att de menar allvar. Vad som händer då kan vi bara spekulera i men Bush har vid ett antal tillfällen hotat med en bombmatta över Iran och tom kärnvapen.

  Att Bush oxo är galen vet vi alla så…

 6. Jag är orolig över utvecklingen. De mål Israel tydligen har satt på sin agende kommer de inte att kunna nå, utan ett långt krig på flera fronter. Jag minns hur Beirut såg ut förut när det begav sig. Ska de bomba staden i ruiner igen? Det kommer inte komma något gott ur denna situation. Tvärtom.

  Annica