I Ivar Lo Johanssons fotspår


För ett tag sedan läste jag en av Ivar Lo Johanssons memoarböcker och fastnade rejält för honom som författare.

Han har gjort sig känd som arbetar- och proletärförfattare men jag har bara läst enstaka böcker från hans penna. Själv drabbades jag extra mycket denna gång eftersom jag kände några av de personer som beskrivs i boken jag läste, trots att de numer är döda sedan många år. Detta beror givetvis på att jag bott i Tungelsta mellan 1960 till 1988 och kommit i kontakt med gamla original som t.ex. ”Cykel-Pelle” och andra figurer han beskriver från tidigt 1900-tal.

Jag har också hittat beskrivningar som leder till rent fysiska spår efter denna författare. Inom de närmaste dagarna kommer jag att ge mig ut för att dokumentera några av de mest intressanta miljöerna han skildrar samt de mer påtagliga spår som troligen finns kvar. Idag vet jag inte om huset han bodde i finns kvar, det finns i alla fall på kartan vilket är ett gott tecken.

Är du intresserad av Ivar Lo så kan du räkna med att det kommer en eller flera bloggningar om honom inom de närmaste dagarna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, tungelsta, ivar lo johansson, litteratur, böcker, historia, författare[/tags]


Ett svar till “I Ivar Lo Johanssons fotspår”

  1. Kul att du hittat Ivar Lo – en av mina absoluta svenskspråkiga favoritförfattare som verkligen hade (i någon mening förstås fortfarande har) något att säga med sitt författarskap. Tror att det betydde mycket för att synliggöra underklassen (främst den lantliga).

    Läste själv i stort sett allt han skrivit under min relativa ungdom och har senare fyllt på i bokhyllan där de pryder sin plats:-)