Hyllar Sveriges utrikesminister en stor statsman, en misstänkt krigsförbrytare, brutal slaktare eller vem då då?Israels lagligt valde förre primiärminister Ariel Sharon har nyligen avlidit. Washington Post menade att han ”försökte bli en arkitekt för en fredlig framtid”. På Twitter skrev Carl Bildt ”briljant militär befälhavare, men också en vis statsman som insåg vikten av fred”. New York Times beskriver honom som ”en israelisk hök som sökte fred på sina egna villkor”. Professor Henry Ascher, Aktiv i Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) skriver i Proletären ”Det som karakteriserar Sharons hela liv är nämligen inte, som Sveriges utrikesminister påstår ”stort statsmannaskap” utan stavas våld, förtryck, blod och krig. USA:s utrikesminister John Kerry sa ”Ariel Sharon’s resa var Israel’s resa.”.
Sharon och Bildt 2 untitled

Låt oss något granska Sharons livsverk.

* Sharon gick tidigt med i organisationen Haganah, som bland annat mördade den svenske fredsmäklaren Folke Bernadotte (vars begravningståg genom centrala Stockholm jag åsåg med mina föräldrar. Den dova stämningen bland alla människor är ett av mina tidigaste begravningsminnen).
Haganahs angrepp på byn Deir Yassin är ökänt. Fredagen den 9 april l948 öppnade judiska kombattanter eld mot den sovande byn Deir Yassin. Enligt Haganah bestod den anfallande styrkan av 120 man, 80 från Irgun och 40 från Sternligan. Omkring 100 personer dödades. Femtiofem barn vars föräldrar hade dödats dumpades vid Jaffaporten i Jerusalem.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M
* Sharon blev redan 1952, vid 24 års ålder en ledare för Enhet 101, vars uppdrag gick ut på att utföra vedergällningsaktioner mot palestinier och de arabiska grannländerna. Enheten blev känd för att attackera civila såväl som arabiska militärer. I oktober 1953 attackerades byn Qibya i Jordanien. Sharons order var att ta sig in i byn, spränga husen och orsaka förluster bland de förmodade terroristerna. Morgonen efter hade flertalet hus sprängts sönder och omkring 70 civila dödats, flera ihjälbrända i sina hem. Enhet 101 hade inga dödsfall. Sharons brutalitet fördömdes av Israels dåvarande premiärminister.

* Sharon var en framgångsrik general både vid kriget 1967 och 1973, och sågs som en krigshjälte efter 1973.

* 1970 arbetade han för att Israel skulle starta bosättningar på ockuperade Gaza. 1973 var han med och bildade konservativa Likud, och var partiledare 1999-2005.
Sharon var Jordbruksminister 1977–1981 och försvarsminister 1981–1983.

* Han är kanske mest känd för att som försvarminister planerat och genomfört Israels anfall på Libanon 1982, med fullt stöd av USA. Kriget startade efter 10 månaders vapenstillestånd mellan Israel och palestinska befirielserörelser. Möjligen förde han delvis den övriga regeringen bakom ljuset. Sharons krig resulterade i 20 000 dödade och 100 000 hemlösa.Under tre månader bombade israeliskt flyg Beirut och andra städer i Libanen, som saknade luftvärndsförsvar. Han släppte också in högerextrema falangiststyrkor i flyktinglägren Sabra och Shantila, vilket medförde att omkring 800 palestinska män, kvinnor och barn slaktades på 36 timmar och totalt närmare 2000 personer. Falangiststyrkorna tog sitt namn efter den spanske diktatorn Francos namn på sina styrkor, och var Israels närmaste allierade i Beirut.
Efter 3 månades bombningar gick PLO:s ledning med på att lämna Libanon, och de kvarvarande palestinierna placerades under internationell övervakning.

En undersökningskommission fastställde att Sharon var indirekt ansvarig för falangisternas övergrepp och han tvingades avgå som försvarsminister, men fick stanna kvar i regeringen, vilket säger något om värderingarna där.

* År 2000, 28 september, genomförde Sharon en provokativ vandring tillsammans med 1500 poliser, till den viktiga muslimska helgedomen ”Al-Aqsa-moskén, i Jerusalem vid en känslig tidpunkt. Promenaden väckte motstånd hos palestinier och inledde den andra itifadan, som kom att pågå i flera år. I en intervju i Jerusalem Post i juli samma år menade Sharon att Israel borde behålla hela stor-Jerusalem. Han sa vidare att ”Israel accepterar på inga villkor det palestinska kravet på att få rätt att återvända och har inget moraliskt ansvar för flyktingarnas situation”.

* Han valdes till premiärminister 2001 och ockuperade två år senare åter Västbanken, genomförde en blodig attack mot flyktinglägret i Jenin. Därmed omintegjordes det sista som återstod efter flera års mödosamt arbete på att närma parterna till en fredsförhandling. Ascher menar att Sharon inte bara var en katastrof för palestinierna och befolkningen i t.ex. Libanon. Han var också en inspiratör och företrädare för bosättarrörelsen. Bosättningarna står i strid med bland annat Genevekonventionen som Sharon (liksom en del ökända diktatorer och USA) inte ansåg gälla för Israel.
Arafat images

* Misstankar finns att den förre palestinske ledaren Yasser Arafat förgiftades år 2004 på Sharons initiativ. Schweiziska forskare radioaktivt polonium 18 gånger över den normala nivån i hans kvarlevor.

* Strax före sin stroke i januari 2006 lämnade han Likud och bildade Kadima-partiet vars främsta mål sades vara att uppnå ett slutligt fredsavtal med palestinierna. Jag hittar inga belägg för verkliga fredssträvanden av Sharon.

Den palestinska ”stat” som Sharon föreslog skulle vara unik. Den skulle inte kontrollera sina egna resurser, inklusive vatten, sitt luftrum eller ens sina egna gränser vara försvarslöst mot Israel, en av världens mest uppmärksam militariserade stater. Det är för detta som Sharon har kallats för ”fredsmäklare” i västlig press och av statsmän sådana som Carl Bildt.

Enligt professor Ascher var Sharons linje att ”bygga fred och säkerhet för Israels befolkning med våld, och med ännu mera våld då detta inte gällde. På det sätter har den trygghet som Israel erbjuder sin ungdom en framtid som brutala ockupationssoldater som våldför sig mot civilbefolkningen i strid med internationell lag. Otaliga vittnesmål om detta finns samlade i soldatorganisationen ”Breaking the silence””. (http://breakingthesilence.org.il).

Nå Carl Bildt var Sharon ”en vis statsman som insåg vikten av fred”.


i Andra om: , ,, , , , , , ,

Counterpunch Counterpunch Nyhetsbanken Breaking the silence Sharon beordrade mordet på Arafat? DN 30/7Nasser Globalresearch 14/6 DN 29/7 fredssamtal Bilderblogg 29/7 Jan Paimos blogg 4/8 Kerrys oseriösa förslag DN 20/3 DN 6/3 Palestinagrupperna SvD 25/3 Blogg 28/3 om Palestina och kristendom Bilderblogg Anders Svensson Anarkia 2/12 Knut Lindelöfs blogg AB 5/12 DN 5/12 Top Stories 2/12 Pål Steigan 2/12 UN vote on Palestine 1/12 Russsia Today 1/12 DN 2/12 Wikipedia Globalresearch 20/11 DN 21/11 SvD 21/11 Aftonbladet 21/11 Expressen 21/11 SvT 21/11 DN 12/11 Globalresearch
Ship to Gaza 1 Ship to Gaza 2 Ship to Gaza 3 Globalresearch Läkartidningen
FIB-Kulturfront DN 13/11 DN 13/11 DN 2 13/11 SvD 13/11 Expressen SvT 13/11 SR AB 13/11 Globalresearch 16/11


5 svar till “Hyllar Sveriges utrikesminister en stor statsman, en misstänkt krigsförbrytare, brutal slaktare eller vem då då?”

 1. Har inget att invända mot din översikt.
  Men jag lade märke till att Sharon kort före sin stroke som försatte honom i koma gjorde ett utspel som tycktes var mer inriktat på att gå palestinierna till mötes.
  Vid i ett annat tillfälle gjorde Dick Cheney ett uttalande som också lät i samma riktning varefter Cheney dagen efter fick en hjärtattack(osäkert om det var före i tiden). Vet inte om detta orsakssammanhang är relevant. Men kom ihåg hur det gick för Rabin.

 2. Förtydligande jag menade med det jag skrev ovan att jag inte minns om historien med Cheney hände före eller efter Sharons stroke.
  Nej jag har inget annat än samvariationen i tiden när det gäller dessa två. Vad beträffar Rabin har Barry Shamish skrivit mycket om det. Han hävdar efter vad jag minns att det fanns en lönndörr i bilen där mördaren var dold och att det alltså inte var rätt person som dömdes.
  Vad beträffar Sharon och övriga Israeliska dignitärer så kan det ha funnits flera än israeliska nationalister som ville tysta dem för att de visste för mycket. 9/11 och det som föregick är ett getingbo av konspirationer som det för för långt att gå in på här och där konsekvent icke existerande muslimska terrorister skuldbeläggs.

 3. Nu har du rört till det hela. Haganah var de självförsvarsstyrkor som bildades på 1930-talet och blev den israeliska armén efter 1948, Folke Bernadotte mördades av Lehi-gruppen som inte tillhörde Haganah. Inte heller Irgun och Stern som anföll Deir Jassin.

  • Tack för informationen. Kanske var det så.
   I veckan var det ett bra reportage på public service TV om Folke Bernadotte och mordet på honom. Den mycket högtidliga och mycket stämningsfulla begravningen skildrades också. Jag var med bland årskådarna. Jag var bara 4 år, men kände och minns än tystnaden, dovheten, gråtande människor och sorg.