Hur många fönster krossade polisen?


Som läsarna här vet så faller jag inte in i hänförd beundran över glas-krossare och andra stenkastande medborgare.

Men det betyder inte heller att jag kommer att samla autografer bland de poliser, eller snarare polisbefäl, som var ansvariga för polisens totala genomklappning i samband med den Reclaim the City-fest som ett antal ungdomar samlat ihop.

SvD: ”När civilpoliser och aktivister från ”gatufesten” drabbade samman i centrala Stockholm i förrgår var det ett misslyckande för polisens nya taktik. I stället för att enligt planen snabbt gripa våldsverkare och låta festen fortsätta fick de civilklädda poliserna ägna all kraft åt att skydda varandra mot föremål som kastades mot dem.”

Det är rätt självklart att de ungdomar som var ute och ”reclaimade” skulle upptäcka att ett stort antal deltagare var huvudet längre, hade skyddsväst, fjäderbatonger och en spiralsladd in i ett öra. Att de ”civila” poliserna på platsen påminde om en paramilitär milis av anabola biffar kunde helt enkelt inte undgå att upptäckas.

Man kan med visst fog undra över hur polisbefälet tänkte, eller snarare varför de inte tycks ha använt huvudet alls. Därmed inte sagt att jag försvarar den lilla klick av huliganer som faktiskt stod för skade-görelsen, tvärtom. Men jag kan inte låta bli att fundera på i vad mån någon av dessa polisprovokatörer själva deltog i stenkastandet?

Den sortens agerande har vi sett förut, bland annat i Göteborg där till och med uniformerad polispersonal kastade sten.

SvD: ”Överraskningsmomentet när de ingrep var lika med noll och situationen urartade när de angreps av våldsamma aktivister. – I det läget gick det inte bra, konstaterar polismästare Mats Vangstad, som följde insatsen. Han, chef för


Poliser?

operativa avdelningen vid polisen i Stockholms län, menar att felet var en misskalkylering av läget.”

Det är självklart att polismästare Vangstad är en av de poliser som bör befrias från den typen av uppdrag framöver. Samma gäller de som stod för planerandet och de yttre befäl som var ansvariga för insatsen. De är inte med någon naturnödvändighet dåliga poliser men de har nu visat att deras intellektuella kvaliteter troligen lämpar sig bättre för att utreda stadens många cykelstölder.

Som gammal 68-vänster så har jag varit med om åtskilliga Vietnamdemonstrationer. Man har alltid gnällt på polisen men på den tiden så var polisen snabba som blixten att föra in småbarnsföräldrar och barnvagnar bakom sköldförsedda polismän när anarkisterna attackerade Vietnam-demonstrationerna.

Och inte hade de kamouflageuniform, öronsnäcka och fjäderbatonger heller. Visst kunde det väl hända att en eller annan demonstrant blev omilt hanterad, men läs på SvD:s artikel och titta på de bilder de visar så får du se.. Är det sådana poliser vi vill ha?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, relaim the city, paramilitär, polis, polisbefäl, huliganer, skadegörelse, demonstration[/tags]


12 svar till “Hur många fönster krossade polisen?”

 1. Dessvärre tror jag att det finns en mentalitet bland folket som säger att ungdomarna får ”skylla sig själva”. Inte heller jag kan försvara sådana handlingar. Det vore en sak om personalen på exempelvis 7-eleven organiserade sig och gjorde uppror men i det här fallet handlar det helt andra utgångspunkter. Bra inlägg!

 2. Inte allt för intelligent av dem, såg liknande saker i filmsnuttar från de första franska upploppen…typ en bil full med bultar i skinjackor dyker upp, vevar med pistol(!), spöar upp ett par personer och sedan försvinner.

  Hur spattigt är inte det?

 3. nej du jinge, jag vill inte ha civila paramilitära biffar med teleskopbatonger, inte som dom ser ut på bilderna på¨svd i alla fall. Jag hade för mig att stockholmspolisen skulle lära sig något av sina danska och tyska kollegor, som faktiskt är bra på ”crowd-control” utan att provocera.

 4. Polisen tycks löpa amok varje gång de får en anledning. Häromdagen hade Aftonbladet en stor bild under en rubrik om de våldsamma demonstranterna, där man såg 5-8 poliser, en uniformerad, resten civilklädda, som hade tryckt upp en grupp människor mot en vägg och stod och slog på dem med sina stålbattonger. Ingen av de slagna såg aggressiv eller våldsam ut, alla försökte bara freda sig från slag.

  Vad i all sin dar sysslar polisen med, och var ha de lärt sig hur de ska provocera fram våld, för att inte tala om varför har den lärt sig detta? Jag har mina aningar dock.

 5. Just den här typen av – de är ”offer” retorik gör att jag inte längre kan rösta på V. Har gjort det i 30 år , men nu är det stopp.

 6. Kolla på ”bildpecial” på SvD:s sida, och notera speciallt vilka bilder som har textkommentar och vilka som inte har det.

 7. Jinge, Jinge….

  1 % av inlägget består av : bla bla, jag försvarar inte den lilla klick…. Kunde du lägga bara några uns mer än den pliktskyldiga raden så skulle du få mer trovärdighet.

  Gäller både denna post o en massa andra med samma upplägg; 1 pliktskyldig rad om – jag är inte för att bomba israeliska skolbarn o sen resten galla över Israel. Det blir vekt o tamt. Tag lärdom. Du blir genomskinlig för de som inte är vänsterfrälsta. Balans utmärker de som inte havererat åt endera hållet vettu.

 8. Oj oj Jinge…passa dig för att överhuvudtaget antyda ngt om att polisen gjorde några fel i Göteborg. Det brukar vanligtvis leda till att det poppar upp motargument som ”nackskott på alla som demonstrerar” och andra trevliga åsikter.

 9. Bobbo, ser du verkligen ingen skillnad i hur allvarligt det är om ett bunt ungdomar löper amok och om polismakten gör det? Vi har gett polisen träning, utrustnig och speciella lagar för att den skall skydda oss, inte för att den skall bli ett gäng huliganer bland andra.

 10. Säg mig Thomas vad som ska göras när reclaimare oprovocerat krossar skyltfönster.

 11. Det börjar bli viktigare än någonsin att inte ”köpa” medierapporteringen. Men det är svårt för alla som inte såg ”med egna ögon”…
  En historia från Berlin dyker upp. Den är helt sann och dokumenterad.
  Den hårda kärnan av autonoma ”vålsverkare” fick nya medlemmar. Dessa var så våldsgalna att ”organisationen” själv fattade misstankar. Man spionerade och upptäckte att de nya medlemmarna alltför ofta uppsökte polishuset. Med fotografier kunde sedan fastställas att de nya medlemmarna var anställda poliser.
  Tyvärr kan jag inte länka till den tyska pressen som faktiskt redogjorde för denna obekväma och lite svårt att tro-verklighet. Det är minst fem år sedan min initierade ”källa” berättade. Men är det idag svårt att tro? Ens i Sverige?