Hur fungerar djurs tankevärld..?


Ofta funderar jag på hur djur tänker.

Hur ser ett rådjurs föreställningsvärld ut? Jo jag inser, låt vara motvilligt, att bocken här anser att jag är ett farligt rovdjur.

Han kan ju inte veta att det är mer troligt att ett träd blåser omkull och dödar honom än att jag skulle göra det.

Men jag kan inte undgå att fundera på hur han föreställer sig oss människor. Vi lever trots allt mycket nära varandra, och de allra flesta av oss tvåbenta stöter ofta på dessa vackra varelser.

Tycker de att vi är vackra..? Nähä.. :-)


4 svar till “Hur fungerar djurs tankevärld..?”

  1. Det finns ju djurpratarpsykon, snacka med en sån vettja så får vi besked.

    Jag har en granne som beställde ett djurpratningsförsök a´300 pistolero.

    Djurppsykot backa ur när hon förstod att kompisen inte trodde tillräckligt på hennes proffetionalitet. Synd det skulle vara kul att veta vad hennes hund tycker om att bo hos just min kompis. ? / GP

  2. Nej hur djur tänker kan man ju aldrig veta, men nog ”tänker de” eller associerar, vad man nu vill kalla det. Mina 35 år med olika djur, framför allt med hundarna, har verkligen fått mig att häpna många gånger, över sådant de listat ut och som det måste ligga viss tankeverksamhet bakom. Men jag tror inte jag kan lära hundar att logaritmera, och de grubblar nog aldrig över livets gåtor :-). Jag tror inte ens de tänker på hur de trivs med livet. Det bara tar det som det är, önskat många gånger att jag hade den förmågan också!

  3. Visst tänker djur. Det är lätt att se på framförallt sociala djur som hundar. Katter är svårare eftersom vi inte känner igen solitärers beteende lika lätt. Det man oftast slås av är deras bristande förmåga att tänka. Men alla större djur har ju en förmåga att minnas och lära sig saker.

    Men felet vi tvåbenta oftast gör är att vi ”förmänskligar” djurs beteende. Det är inte speciellt smart trots att vi ska anses som smartast..

    När min katt möter mig jamande med svansen i vädret när jag kommer hem så är det lätt att inbilla sig att hon blir ”glad”. Men glädje är en specifik mänsklig egenskap som vi ofta helt felaktigt applicerar på djur. Hundar, som är sociala, kan visa glädje och där kan man vara säker på beteendet.

    Katten KANSKE blir glad, men troligen mest därför att kattens ”mamma” kommer och det finns chans att få matskålen påfylld..

    Blir en ekorre glad när den hittar något ätbart?

    Götes tips är så gott som något. En djurpratare kan hitta på vad tok som helst om folk bara tror på eländet. Rådjuret på bilden tänker nog bara ”akta FARA!” när den såg den teleobjektivförsedda gubben i skogen..

    Nää hundar grubblar nog inte över livets gåtor, och jag tror inte något av våra dagliga husdjur tänker på begrepp som ”i morgon” utan de är klart fokuserade på här och nu.

    Men ÄMNET är mycket intressant.. :)

  4. ”Götes tips är så gott som något. En djurpratare kan hitta på vad tok som helst om folk bara tror på eländet. (Rådjuret på bilden tänker nog) bara ”akta FARA!” när den såg den teleobjektivförsedda gubben i skogen..”

    Du är så pass vågad så du gissar vad rådjuret tänker ändå, starkt jobbat tycker jag

    Kanske du har lite telepatisk förmåga ändock.

    GP