Humanitärt erbjudande av Ryssland och Syrien om amnesti för terrorister i östra Ghouta


Syrien 180221 ghouta_kvinnor_0Kvinnor i terroristkontrollerat område

Liksom så många gånger tidigare erbjuder Ryssland och Syrien rebellerna fri lejd ut från östra Ghouta tillsammans med familj och personliga vapen.
Syriens regerings humana inställning till Amnesti ;

Reuters
Reuters skriver (och använder genomgående termen ”rebeller”, som helt domineras av terroristklassade organisationer.) Något nedkortat.
Ryska försvarsdepartementet uppger att rebellerna kunde lämna med sina familjer och personliga vapen genom en säker korridor från östra Ghouta, där regeringsstyrkor gör snabba framsteg i ett våldsamt angrepp.

Det ryska erbjudandet angav inte vart rebellerna skulle åka, men villkoren motsvarar tidigare uppgörelser genom vilka rebeller som har givit upp till Assad fått säker passage till andra oppositionella territorier nära den turkiska gränsen. Talesmannen för en av de viktigaste rebellgrupperna i östra Ghouta, Failaq al-Rahman, sa att Ryssland ”insisterade på militär eskalering, och tvångsförflyttning” av befolkningen i östra Ghouta, där FN har sagt att cirka 400 000 människor lever.

Den syriska armén har intagit över en tredjedel av östra Ghouta de senaste dagarna och hotar att dela upp den i två delar.
Ryssland garanterar att fordon ska finnas för transport bort av rebeller/terrorister.
Syrien Ghouta 180306Östra Ghouta
”Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter” (SOHR) som har sitt säte i london uppger att regeringens bombardemang i östra Ghouta har dödat 780 personer sedan 18 februari, vilket gör detta till en av de dödligaste insatserna i ett krig som går in på sitt åttonde år.

Assad sa på söndag att den syriska armén skulle fortsätta in i östra Ghouta, ett område med jordbruksmark och städer strax utanför Damaskus, som intogs av rebeller 2013.

Striderna i östra Ghouta följer ett mönster som används i andra områden som återtagits av regeringen sedan Ryssland gick in i kriget på Assads sida 2015, med belägring, bombardemang och markoffensiver som så småningom tvingar rebellerna att ge sig av.

För rebellerna som kämpar för att störta Assad, skulle förlusten av östra Ghouta markera dess tyngsta nederlag sedan slaget om Aleppo i slutet av 2016 och stoppa dess förmåga att angripa huvudstaden. Rebellernas beskjutning av Damaskus har dödat dussintals människor under de senaste två veckorna enigt statliga medier.

Kriget i Syrien – några artiklar

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,


10 svar till “Humanitärt erbjudande av Ryssland och Syrien om amnesti för terrorister i östra Ghouta”

 1. Om jag har förstått saken rätt vill inte terroristerna kapitulera, lika lite som Hitler ville det. De håller folket gisslan. Det bästa man således kan göra är att meddela dem att om de inte ovillkorligen kapitulerar så kommer man att utrota dem.

  Det meddelandet kan skapa myteri inuti terror-organisationen och göra att gisslan agerar, vilket skulle kunna avhjälpa problemet.

  Att ge terrorister fri lejd till Turkiet, EU och Sverige är en tveksam strategi. Särskilt Sverige och Tyskland har redan stora bekymmer med män som indoktrinerats med extrema islamism. Detta kan naturligtvis skapa exakt samma problem som Syrien just nu genomlider.

  Den extrema islamismen bör inte få fri lejd mot Turkiet och Europa, snarare i riktning mot dess ursprung, nämligen Saudiarabien och Qatar, där Wahhabismen hör hemma. Det borde egentligen ligga i europeiska judars, israelers, ryssars och amerikanares intresse att extrem islamism inte vandrar i motsatt riktning.

  Varför USA och Ryssland verkar i motsatt riktning är visserligen förklarligt genom det militärindustriella komplexets kortsiktiga intresse av konflikt, men även om man betänker elitens vilja att ev. reducera världspopulationen till en halv miljard, men annars verkar det extremt ologiskt att importera extrem islamism i riktning EU. DEy kommer enbart skapa bekymmer på sikt enligt exponentialfunktionens logik.

 2. Hoppas ryssarna likviderar ”rebellerna”, i gammal pålitlig och trovärdig tradition. Särskilt tjetjenerna, deras egen islamist-produktion.

 3. Det vi ser är ju en upprepning av vad som hände i Östra Allepo. Samma hysteriska överdrivna rapporter då som nu i Östra Ghouta. Varför har inte FN eller de media/journalister som skrev om situationen i Allepo återvänt och kollat upp vad som blev resultatet av att Östra Allepo befriades och mött civilbefolkningen? Någon sådan rapportering har vi ej fått från ”väst media”, utan istället fortsätter de att skriva som tidigare. ( De hade ju fått en bild som ej hade stämt med deras tidigare bild och därför har den uteblivit) Väst media rapporterar ej från kriget där det alltid finns två sidor, utan DN mm skriver endast från ena sidan och släpper fram krigshetsaren Bernard-Henri Lévy i sin också helt ensidiga artikel. Vi måste nu förstå att DN ej rapportera från kriget utan de deltar i kriget på ena sidan journalister har då förvandlas till propagandister. Att ”viss vänster” inte kan förstå hur rätt Myrdal har i sin beskrivning av DN bör väl gå upp nu.

  • Herr Torgny missuppfattar, det är kanske inte så ovanligt? Det är bra om ryssarna krossar islamisterna, och de värsta islamisterna kommer från tjetjenien. Av någon anledning.

 4. Sverige och andra NATO/USA vasaller befinner sig i en mycket prekär situation. Man har investerat allt i att USA skall styra utvecklingen i mellanöstern. Man har skitat ner sig genom att stödja terrorister som skapat den största flyktingströmmen till Europa i modern tid. Nu befinner man sig i en hopplös situation. Förlorar terroristerna man bistått och allierat sig med finns risken att man hamnar i samma sits som Milosevic. Vid ett kraftfullt militärt stöd till dessa terrorister riskerar man en ny flyktingström till Europa, vilket inte Bryssel klarar av. Nyss föll Italien, det som återstår är Frankrike och Tyskland och bägge dessa länder kommer att explodera vid nästa flyktinginvation. Skeendet kommer att påminna om när östblocket raserades. När man börjar begränsa yttrandefrihet och via politiska domstolar försöker skrämma folket till självcensur och lydnad och drillat propaganda apparaten att likt papegojor upprepa maktens budskap, när man ser stora delar av folket som fiender och uppmanar till angiveri tror man inte längre på sin egen politik utan försöker bara hålla sig kvar vid makten.

  • Dom har sex månader till att regera på om det nu inte sker något under tror jag. Det verkar som ett nytt och mer radikalt systemkritiskt parti är under uppsegling och det måste inte konkurrera med det som redan finns utan kan istället bli ett komplement för de med radikalare åsikter. Det verkar som den svenska regimen och etablissemanget får kalla fötter ju närmare valet vi kommer därför dess handlande blir alltmer panikartat. Det offentliga Trumphatet blev som bortblåst när USA aviserade tullavgifter på stål och aluminium och just nu är vår statsminister på ett tidigare planerat statsbesök i USA för att träffa Donald Trump. Har mycket svårt att föreställa mig det skulle bli något liknande Caesars triumftåg för vår återvändande statsminister som resultat efter en sådan negativ kampanj som man givit USA:a nya och nuvarande administration. Men den som lever får se. Spännande val i höst. Ett nytt Macron eller ett nytt Italien M5S och Lega?

 5. Hur, vad och när vaknade ditt intresse för Syrien, Anders? Hade du något intresse av landet före starten av kriget, vilket jag om jag inte minns fel startade runt 2011?
  Mitt intresse för Irland och Nordirland går så långt tillbaka till slutet av 1960-talet. Så jag är nyfiken över vad det var något särskilt som gjorde att ditt engagemang i Syrien vaknade.

  • När landet blev angripet. Ditt (och mitt) intresse för Irland och Nordirland) går tillbaka till 1960-talet då detta blev en stor fråga. Liksom för Vietnam. Det viktiga är att stå upp mot imperialism var det än dyker upp, och då fokusera på den dominerande, krigiska imperialismen.

 6. […] I september och december 2017 försökte de inleda två allvarliga angrepp mot de syriska väpnade styrkorna från tunnelsystemet, med gott över 100 dödsoffer. Den syriska ministern med ansvar för försoning, Ali Haidar, som deltog i förhandlingarna om de-eskalering av området och vapenvilor, sa efter angreppen att kampgrupperna tydligen inte var intresserade av en vapenvila. Man är öppna för, men ser liten chans för seriösa avtal. Humanitärt erbjudande av Ryssland och Syrien om amnesti för terrorister i östra Ghouta […]