HSN1, eller populariserat ”fågelinfluensan”


Ja om det är frågan om ett reellt hot eller inte kan jag inte riktigt bedöma. Men när morgontidningarna och Ekot pratar om det så..


– Vi é inte förkylda..

När kvällstidningarna tar upp saken blir jag givetvis omedelbart misstänksam. Visst kan det förekomma att de skriver något som är sant, men ofta nog har de vinklat saker för att höja upplagan och då finns det all anledning att passa sig.

Nu tycks det ändå som att myndigheterna har reagerat, enligt SvD idag så har man lagt stora beställningar på antivirala läkemedel.

SvD: ”Idag smittar fågelinfluensan från fåglar till människor men det finns en oro för att viruset byter genetisk information med ett för människor vanligt influensavirus. Därmed skulle en dödlig epidemi kunna vara ett faktum.”

Ekot hävdade att en Pandemi skulle kunna döda 100 miljoner människor, kanske mångfalt fler. Och de tidigaste signalerna om inköp av antivirala mediciner talade om att skydda central statsledning och viktiga funktioner enbart.

D.v.s. Kungen, Persson, Ringholm, Nuder och ett antal poliser och militärer.. Hur sjukt låter inte det? Hjälper medicin mot sådana dumheter?

SvD: ”- Om vi hittar de första fallen snabbt – det kan vara under 50 fall- kan vi begränsa spridningen till ett par hundra fall. Men vi har bara en chans att få kontroll på epidemin, så vi måste agera fort, säger Neil Ferguson, Imperial College London.”

Socialstyrelsen berättar att man köpt in medicinen Tamiflu för 100 miljoner. Men det framgår inte hur många människor det ska räcka till. Det är en extremt dyr produkt vars effekt är omstridd.

Givetvis måste en målsättning för myndigheterna vara att rädda varje medborgare.

Därför måste vi förvissa oss om att Sverige har en egen kapacitet att framställa vaccin och den kapaciteten måste vara färdigutbyggd den dagen en pandemi bryter ut, oavsett typ och sort.


5 svar till “HSN1, eller populariserat ”fågelinfluensan””

 1. Problemet är ju att fågelinfluensan om den korsas med en vanlig mänsklig influensa kan bli lika smittsamt som en vanlig influensa men mycket farligare och väldigt dödligt. Hur beredd man än är så kan man aldrig begränsa spridningen eller få kontroll på en influensa, den är på tok för smittsam. Inte heller skulle mediciner som Tamiflu fungera för att skydda folk.

  Enda lösningen är, precis som Jinge säger, ett vaccin som är verksamt just mot fågelinfluensan. Har man inte vaccin så kommer folk att dö, antalet beror av hur dödligt viruset är. Enda sättet att skydda sig om inte vaccin finns är att så mycket man kan undvika kontakt med människor, alltså isolera sig.

  För snart ett halvår sedan skrev jag inlägget ”Några klargöranden om fågelinfluensan” på min blogg. Det jag skrev då är stämmer än idag.

  Jag upprepar, det går inte att kontrollera en fågelinfluensaepidemi med antivirala mediciner av typen tamiflu. Det enda som fungerar är vaccin och för att få fram ett vaccin måste man satsa mycket pengar på forskning och det måste satsas nu, inte sen när fågelinfluensan har börjat spridas.

 2. ”Inte heller skulle mediciner som Tamiflu fungera för att skydda folk.”

  Nej. Dessutom så är Tamiflu tämligen omdebatterad.

  ”Jag upprepar, det går inte att kontrollera en fågelinfluensaepidemi med antivirala mediciner av typen tamiflu. Det enda som fungerar är vaccin och för att få fram ett vaccin måste man satsa mycket pengar på forskning och det måste satsas nu, inte sen när fågelinfluensan har börjat spridas.”

  Jepp, helt rätt. Men vi måste först se till att skaffa möjlighet att producera minst 9 miljoner vaccinationsdoser. Har vi ingen industri som kan skapa detta vaccin så spelar det ingen roll om vi lyckas forska fram ett verksamt virus.

  Tänk bara om Engelsmännen skulle kunna producera 100 miljoner doser.. Är det någon som tror att VI skulle få köpa 9 miljoner då när USA vill ha dem ??

  Nope, där kan vi känna oss blåsta. Däremot skulle vi säkert kunna få ett fungerande vaccin att själva massproducera.

  Jag tycker att frågan hör till totalförsvaret.

  Skapas inte resurserna för att producera ett vaccin så kommer det politiska ansvaret att utkrävas av de politiker som haft möjlighet att skapa resurserna och underlåtit att göra det.

 3. Intressant inlägg du skrev på din blogg Tobias! Jag har missat det förut. ja, man ska inte måla faan på väggen men visst kommer denna pandemi förr eller senare.

  Men som sagt, den kan ju lika gärna utvecklas så att den blir ”snäll”. Men din gissning på antalet döda är jag rädd för att den är alldeles för låg vid en halvelak pandemi. Kommunikationerna nu är så oändligt mycket bättre liksom antalet människor är trefaldigt.

  I-världen kanske kan få fram vaccin, men knappast U-länderna.