Snart är det dags att minska statens utgifter för den psykiatriska öppenvården. Man säger sig nämligen ha upptäckt att psykoterapi även fungerar via nätet. DN: ”Snart kan datorn ersätta din terapeut. Kognitiv beteendeterapi via internet fungerar, slås fast i en ny rapport. Redan i höst startar behandling i Stockholm.” I hemdatorns barndom på 70-talet så förekom ett skämtprogram som hette Eliza. Programmet fungerade så att den som använde det ofta trodde att det var riktig terapi. Men det var bara ett skämt och det var programmerat så att svaren verkade vettiga. Nu har man tydligen konstruerat en ny variant på detta och det förefaller som om det nu gått från skämtstadiet till verklig drift. Att ett dataprogram skulle kunna ersätta en utbildad psykoterapeut är dock kvalificerat nys. En dator kan inte känna empati och aldrig förstå. Det är bara ett sätt att förbilliga psykvården. Man kan givetvis avskeda dessa välutbildade akademiker om man kan hävda att deras arbete kan utföras av datorer. En sådan sak passar givetvis högerpartierna perfekt. Sannolikt kan man även ersätta statsråd som har falska akademiska meriter med en dator, något som kanske vore lämpligt att tillämpa på hela regeringen. Jag läste nämligen någonstans att vi aldrig haft en regering med så svaga akademiska meriter som den nuvarande. När det gäller Sven Otto Littorin så visar det sig att han inte ens har en akademisk grundexamen. Han har varit inskriven på högskolan i Lund men har aldrig fullföljt utbildningen. Således har han aldrig varit behörig att läsa in den ”Magisterexamen” som han har köpt på postorder. Så när det är dags att skära ner på de statliga utgifterna så är det kanske bäst att börja skära från toppen? Skattesänkningen som man kan åstadkomma med att sparka lögnaren Littorin kan utan vidare användas till två-tre riktiga psyko- |
problem som gjort att han måst låtsas ha meriter som han inte har. Som av en ren händelse så råkar det vara en åkomma som faktiskt finns möjligheter att komma tillrätta med genom – psykoterapi… Andra bloggar om: Terapi, Psykoterapi, Kognitiv Terapi, Sven Otto Littorin, Högerregeringen, Bluffexamen, Meriter, CV, Köpta meriter, Nätterapi, Politik [tags]Terapi, Psykoterapi, Kognitiv Terapi, Sven Otto Littorin, Högerregeringen, Bluffexamen, Meriter, CV, Köpta meriter, Nätterapi, Politik[/tags] |
41 svar till “Högerns våta dröm och Littorin”
Hahaha :)
Mannen som inte mindes vad handledaren i magisterexamen hette eller var universitetet låg…. :-)
Fyy saatan vad bortgjord han är! Han kommer aldrig att kunna stanna som minister, folk kommer aldrig att betrakta honom som seriös efter detta. Det enda som Reinfeldt kan göra nu är att sparka honom.
Hade inte han också fuskat med TV-licensen förresten?
Jösses vilken looser. Var hittar Reinfeldt alla idioter?
Det är viss svart humor i att Littorin är ansvarig för AMV och AMS. Det var ju AMS som kallade in alla Sveriges arbetslösa för att validera sin meriter. Eftersom det var så många som tydligen fuskade med sin CV ville arbetsförmedlingarna ha pappersbevis som skulle granskas av en arbetsförmedlare för att meriten skulle tas med i arbetsförmedlingens databas. Kvalitetssäkring kallades det tydligen enligt en bekant på arbetsförmed.
Är det förresten någon som granskat Borgs kvalifikationer?
Det var bättre på sossarnas tid då ingen hade någon akademisk utbildning utan alla fick sin utbildning i partiet. Då visste man vad man fick.
Det är FULT att ljuga Mårten! Har inte din mamma lärt dig det??
Med ”partiet” avser nog Mårten alla svenska universitet. De socialdemokratiska ministrarna hade ju så mycket bättre akademiska meriter at man verkligen undrar vad de borgerliga politikerna sysslat med under alla år, har de alla suttit i fängelse?
Väldigt låg nivå på detta bloginlägg, eftersom skribenten inte verkar ha läst den aktuella rapporten själv. Där framgår med all önskvärd tydlighet att detta inte handlar om ett datorprogram som försöker emulera en terapeuts empati eller sätt att tala (som eliza). Programmet är utformade mer som självhjälpsmaterial (läs böcker där tekniker lärs ut om hur man hanterar sin åkomma), och kompletteras ofta av mail eller telefonkontakt med en riktig terapeut.
Vad som är kvalificerat nys är nog snarast önskan att publicera ett bloginlägg om ett aktuellt ämne så snabbt att faktagranskningen missas. Synd på ett annars välskrivet inlägg…
Tja, rätt eller fel med nätterapi? Vad vet jag, jag har aldrig använt det. Vad jag däremot vet är att Lars Ström vid Uppsala universitet redan har forskat inom det här området och fått anmärkningsvärda resultat.
Här beskrivs det lite grand:
http://www.livanda.se/livanda_bakgrund.asp
På flera ställen så finns redan det här så jag förstår faktiskt inte nyhetsvärdet idag?
Nätterapi tillämpas redan i Sverige, kolla in det här : http://www.nll.se/twosection.aspx?id=38902
Det tillämpas också i England, kolla in här:
http://www.ultrasis.com/products/product.jsp?product_id=1
Fortsätter ni att söka på nätet så kommer ni att märka att den här bloggen/diskussionen antagligen behöver byta tempus?
Det finns en hel del tendenser till att styra bort vårdsökande från samtliga delar inom vården. Att det dessutom har ett mycket intimt samband med den ideologi som nuvarande regering har, gör att inga som helst forskningsrapporter från företag är giltiga bevis.
Det är möjligt att man kan använda datorer för att kartlägga t.ex. i vad mån människor har neuroser och fobier, men i en behandling så kan man aldrig ersätta den individuella kontakten med en patient.
Det handlar, precis som jag skrev, om att förbilliga psykvården. Att en psykolog i norrbotten skriver att försöksverksamheten ska avslutas är inte heller det ett argument för verksamheten. Att jag drar in Sven Otto Littorin i resonemanget är ett medvetet raljerande. Slutklämmen innehåller definitivt en sanning.
Min uppfattning är helt enkelt att det handlar om företag som försöker lura i vårdgivarna att detta är ett realistiskt alternativ. Och de som förespråkar en sådan verksamhet är antagligen knutna till dessa företag, svårare än så är det inte.
Eftersom ett argument dessutom var att det är en låg nivå på blogginlägget så inser jag att jag pillade på något som är MYCKET känsligt.
Det stärker mig bara i min uppfattning.
Det är bra att du tar upp det där Jinge. Som du mycket riktigt påpekar så handlar det om att spara pengar och hela idén handlar om att sälja datatjänster. Orsaken till uppmärksamheten i media idag är att företaget gått ut med ett ”pressmeddelande”. Det ligger helt i linje med regeringens sociala nedrustning. Det finns en del av oss som arbetar inom psykiatrin som har sett det engelska programmet och vi är samtliga – mycket negativa.
Det handlar absolut inte om kvalitet utan det är ett rent geschäft.
Läs kommentarsreglerna! / Jinge
Hoppla!
Jinge skriver att det är FULT att ljuga. Instämmer. Men den som skrev det som Jinge har läst någonstans är knappast sanningsägarnas konung heller; att nuvarande regering skulle vara den sämst utbildade någonsin i Sverige har jag svårt att tro. Med reservation för att jag inte kollat upp det (men jag erkänner i alla fall att jag inte har gjort det).
Vad jag däremot vet är att en hel drös i tidigare socialdemokratiska regeringar saknade akademisk utbildning. Nuvarande S-partiledaren som sannolikt blir vårt lands statsminister om 3 år har väl inte heller några universitetsstudier tror jag. Hon kanske kan göra ett bra jobb ändå, men det är inte det jag åsyftar.
Två av vårt lands finansministrar de denaste 15 åren hade till och med underkänt i matematik i skolan. Jag minns inte om det var realskolan eller vad det nu hette på den tiden, men det måste vara snudd på världsrekord med två såna finansministrar.
För övrigt intressant med ”kvalitetssäkringen” på AF (onödig i mina ögon, jobb som går genom AF har sällan den nivån, och vid en intervju kan arbetsgivaren be att få se originalpapper). Rätt paradoxalt om arbetsmarknadsministern verkligen har fuskat (vilket vi inte vet ännu).
Och det här med webbterapi…. Jag är också synnerligen skeptisk, mänsklig kontakt i sig är den överlägset viktgaste ingrediensen i att lösa de flesta personliga problem, så jag har ingen tilltro till detta. I den mån det fungerar är det nog likvärdigt med att läsa en bok i ämnet, vilket säkert kan hjälpa vissa, men inte ersätta mänsklig kontakt! Men var det verkligen regeringen som kom fram till resultatet att webbterapi ska vara lika bra som vanlig terapi? Dessutom ska den nya regeringen faktiskt satsa mer pengar på psykvården, det var under sossarnas år som psykvården försämrades radikalt!
@ Jinge: De vetenskapliga resultaten har inget med den nuvarande regeringen att göra. Dessa resultat har forskats fram under en längre tid och är inget nytt. Det som är nytt är att SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har accepterat resultaten och därmed kan rekommendera detta till läkare.
Du uttalar dig som att du vet väldigt mycket om terapi och vad det behövs för att göra god terapi. Betyder det att du läser mycket forskning om hur det fungerar eller är det åsikter tagna ur luften?
DN gör dock en för stor sak av studierna och menar att man kan ta bort terapeuten. Just det har man inte forskat på. Bara att jämföra med en terapeut som har behandling i gruppformat med samma sort manual som den över internet.
Som Björn skriver så har detta inget med Eliza att göra utan är Jinges association.
Vidare så är det trist att vinklingen här blir att detta handlar om pengar för regeringen. Hur skulle det vara om terapi över nätet blir billigare för de som ska använda det? Vem har råd att gå till en KBT-behandlare som tar 900 kr timmen? Jämför det med en väsentligt billigare internetbehandling…. Samt att de som bor långt bort kan få terapi öht. Är inte det en bra sak?
Tore – psykologstudent Linköping
Kommentarsreglerna! / Jinge
Jag håller bestämt med om att ett datorprogram högst sannolikt aldrig kan ersätta en psykoterapeut till 100%. Jag tycker också att den känsla av hopplöshet som planteras i farhågan om att bli intvingad av Staten i ett datoriserat och helt opersonligt terapiprogram känns fruktansvärt att föreställa sig.
Jag tar mig därför friheten att utföra en helt kostnadsfri och ofarlig spekulation för att inventera möjligheten att kunna se på saken lite mer positivt:
Vad skulle det innebära om de som är i behov av terapeutisk vård faktiskt visar sig vara nöjda med resultatet av en datoriserad behandling? Kommer vi då fortsätta att tala om för dem att det inte är bra för dem? Om vi gör det, vad representerar vi då?
Om det faktiskt säkerställs att ett datoriserat terapiprogram aldrig skall vara ett tvång utan ett komplement till traditionell terapi i ett läge där terapeuter är en bristvara, är det då inte att betrakta som en bra möjlighet?
Om nätterapin vi talar om egentligen bara berör vissa delar/moment av terapi som en typ av ”hemmaövning” enligt principen ”hjälp till självhjälp” så är väl det inte självklart något dåligt?
Måste vård kosta mycket för att den ska anses vara bra?
Jag vill hoppas på att den här nätterapin blir något bra, men jag är medveten om att det inte behöver bli så. Eftersom ingen av oss egentligen vet förrän klienter som använt det svenska programmet har uttalat sig så väljer jag att hoppas på att det är en möjlighet istället för något vulgärt.
…och jag är INTE knuten till något företag inom terapi eller deras allierade, vänner, släkt, sponsorer eller liknande.
@ Anders: ”i ett datoriserat och helt opersonligt terapiprogram känns fruktansvärt att föreställa sig.”
De som gått igenom internetbehandlingarna har sagt att de upplevt att de har haft någon slags relation till en behandlare. Oftast så får klienten en första kontakt med någon som diagnosticerar dem så pass att man vet att de kommer att bli hjälpta av en internetbehandling. Så helt opersonligt upplever folk generellt det inte. Och upplägget är ju precis som att använda självhjälpsböcker. De som läst dessa kan nog gå med på att de är skrivna på ett sätt så att det känns just personligt.
I övrigt har du väldigt vettiga kommentarer!
Appropå internetbehandling så finns det till och med för barn. Det finns en hemsida på engelska om att gå på pottan om jag minns rätt.
Det blir intressant att se hur snart acceptans för internetbehandling tar.
Du uttalar dig som att du vet väldigt mycket om terapi och vad det behövs för att göra god terapi.
Jag har inte lust att dra min CV på nätet men du kan lugnt utgå ifrån att jag kan en hel del om terapi ja.
Dessutom hörde jag på ekot att forskningen var för tunn och att man inte kunde starta något utifrån den, men behöver mer omfattande forskning.
Det finns en hel mängd aspekter man kan anlägga på det där, men det som anförts är att t.ex. social fobi är en av de diagnoserna som kan vara tillämpbara för att nyttja den. Men oavsett vilket så vet man aldrig vilka processer man drar igång inom en människa om man inte har vederbörande i rummet. Och vid datoranvändande yttrar det sig för systemet som att individen kopplar ned. Även om det föregås av en bedömning på en öppenpsykiatrisk mottagning så kan man inte helt säkert veta hur den enskilde reagerar när vederbörande är ensam.
Och det kan du ALDRIG avgöra som psykolog. Du kan ha mer eller mindre välgrundade förväntningar men du kan aldrig vara säker. Jag inser att systemet är mer avancerat än vad gamla ”Eliza” var. Det var ett skämtprogram fast 30-40 procent av de som testade det trodde att det var på riktigt.
F.ö. rekommenderar jag dem som kommenterar att läsa igenom kommentarsreglerna INNAN en kommentar postas. Att en KBT kostar omkring 900 vet jag, men normalt så får man FK att betala det såvitt jag vet. Och där kommer man in på det ekonomiska. Det är BILLIGT för samhället att låta folk tala med en dator isf en riktig människa. Det gör att krämarna nu försöker föra en ny IT-tjänst inför landstingets upphandlare. Istället borde man höja statusen och löner för vidareutbildade psykologer. Har man steg 1 och steg två och klinisk erfarenhet några år bör man ligga i samma lönenivå som en psykiater. Under alla omständigheter en läkare utan specialisering. 35-40 papp ungefär.
Det är klart att landstinget håller tummarna…
På Ekot sa de att de INTE skulle sparka några psykologer. Nej tacka faan för att de säger det. Vad skulle psykologförbundet säga annars??
Jag är övertygad om att många av er som talar positivt om detta är krämare själva, eller har någon anknytning dit. Folk som arbetar inom branschen är nog på ett generellt plan himla skeptiska till idén.
Men som sagt, oförskämdheter raderas. Läs kommentarsreglerna INNAN ni kommenterar.
Kommentarsreglerna!
Internetbehandling för BARN??? :-)
Jag blir skrämd av ”psykologistuderande” som förespråkar en sådan här sak.
Snacka om en mekanisk människosyn…
Inget dataprogram har någonsin varit bättre än de som använt det. Vilket betyder, som Anders skriver i sin fråga, att om databaserad kognitiv beteendeterapi används som ”hjälp till självhjälp” av en patient som aktivt väljer den här behandlingsformen, så kan den vara kostnadseffektiv för både patienten och sjukvården och dessutom ge bra resultat.
Sådana här program existerar både i Sverige och utomlands, de har utvärderats och visat bra resultat. Men jag tycker att de ska användas som komplement, inte som alternativ. Eller för sådana som inte har sådana psykiska problem att de känner att de behöver gå i terapi, men ändå känner att de kan få hjälp att lära sig hantera vissa situationer bättre osv genom att göra en ”privat” kbt-terapi.
Och inget säger att fem års analytisk psykoterapi är botemedlet på alla problem. Människor är olika och du behöver olika lösningsförslag. KBT kanske inte passar alla. Men bevisligen många blir hjälpta av det och det ska man inte bara avfärda med att ”regeringen vill spara pengar”.
Och Jinge, om du tror att databaserade KBT-program är att ”tala med en dator” så borde du förmodligen kolla lite bättre vad det egentligen handlar om.
Jag tycker att Anders har väldigt vettiga synpunkter. Man måste inte göra det till något futuristiskt extremt, för det är det inte.
Snart kan man väl ringa ett telefonnummer om man har tonvalstelefon och ”prata” med en mekanisk terraputt genom att trycka på siffrorna hit och dit. I förlängningen kommer det väl ngn röstigenkännade dator som pytsar ut ett stillsamt ”Jag förstår…” med jämna mellanrum.
Jag VÄGRAR att tro på att ngn psykologistuderande kan känna något positivt inför detta. Då har den utbildningen helt tappat koncepterna och man tar in vad som helst i utbildningen.
Dessutom tycker jag att det är ett mycket fult grepp att ifrågasätta mina kunskaper i ämnet. Jag hade garanterat inte skrivit om saken om jag bara TROR något om psykoterapi. Jag har t.o.m. gått i egen terapi under utbildningen, det var ett krav OCH intressant, kanske dessutom nyttigt. Sedan är det upp till ”psykologstudenten” att försöka lista ut vad det innebär.
Analytisk terapi? Menar du psykoanalys? Det är isf inte ämnet för posten. Sedan ”tror” jag inte att ett KBT-program på en dator är att tala med en dator. Det är UPPENBART att så är fallet.
Dessutom tycker jag att du ska läsa alla kommentarerna om du ska ha synpunkter på vad jag skriver…
Personligen så föredrar jag ändå coaching och annan målinriktad positiv framtidsorienterad tankebildsträning före ett vandrande i en analys av imperfekt.
Jag tror att terapi går att undvika så länge jag väljer att tro på att jag äger min egen verklighet och är den enda som kan förändra den. Det gör jag nu, inte då eller sedan.
Det som har hänt kan jag bara acceptera att det har hänt. Min dåtid hjälper mig inte framåt, bara mina beslut och handlingar jag gör nu.
Därför väljer jag att inte döma spekulativt, utan har bestämt mig för att vara positivt intresserad av den fortsatta utvecklingen kring ”nätterapi”.
Jag tar mig friheten denna gång att vara lite skämtsamt sarkastisk i förhoppning att detta inte tolkas som ett ”brott” mot kommentarsreglerna?
”Vi behöver helt klart mer terapi i det här landet för vi verkar bära på så många bekymmer att bekymra oss över när vi sitter vid våra datorer i vår lätt alienerade, parallella monolog med våra grannar av kött,blod och känslor på andra sidan deras datorer.”
Jag undrar om den här bloggen på något obegripligt sätt nu precis kan ha kommit farligt nära lite terapi på nätet för vissa av oss?
Jag känner mig redan lite bättre till mods!
Anders! Bloggande fyller självklart en terapeutisk funktion. Man vräker ur sig sin ilska över företeelser man ogillar. Utan blogg skulle jag kanske behöva terapi.
Men gör distinktionen att INTE kalla en datorstödd verksamhet terapi. För terapi krävs en terapeut och inget annat.
Blivande psykolog som uttalar sig: http://mosskin.se/2007/06/20/natterapi-psykologins-svar-pa-web-20/
och här: http://mosskin.se/2007/04/11/skavsar-i-sjalen-natterapi-sa-funkar-det/
Någon borde kolla vad Sven Ottos examen kostade honom. Antagligen inte särskilt mycket jämfört med den tid som riktiga studenter lägger ner. En mastersexamen utan att ha besökt en enda föreläsning, utan att träffat sin handledare en enda gång? Hoppla!
Reinfeldt, vad sänder du för signaler till alla hårt jobbande svenska studenter? -Hoppa av er svenska utbildning och skaffa ett utländskt examensbevis istället, vilket som helst?
Varför överhuvudtaget lägga skattepengar på kontroller av svensk grundutbildning när landets ledare uppenbarligen tycker att utbildningskvalitet är onödigt och lögner helt ok?
TÄNK om det varit en socialdemokratisk minister som hade en fejk-examen i sin CV på regeringens hemsida!?
Då hade TV-bussarna stått utanför hans hus och Rosenbad dygnet runt. Jävlar vilket liv det hade blivit.
Intressant! Så hävdar somliga att media än ”vänster”… :-) Det här bevisar annat!
Ptja, det är väl ingenting fejk med Littorins examen… på Caymanöarna :)
Vi ska vara glada att TV-bussarna inte står där. Det räcker gott med att alla de människor som verkar få väldigt mycket ut av att någon annan dabbat sig.
Media är inte vänster eller höger rent generellt. Det finns skräpjournalistik och några få seriösa tidningar. Skräpjournalistiken sysslar med sådant som många insändare ovan gör – vältrar sig!
Anna V – klokt skrivet!
Personer i behov av hjäp blir alla hjälpta på många olika sätt – vi har helt enkelt olika behov.
Galaxa – mediebranschen är just precis borgerlig och höger till absolut övervägande del; ägarmässigt, inflytandemässigt, ämnesmässigt och då det gäller journalistkår, producenter, informatörer osv …
St Just: Men vilka vänder sig media till? Ok – vi säger att mediebranschen är ”borgerlig”, då. Vad för typ av nyheter vill vi då inte ha som är så borgerliga? Jag vill inte ha Hänt i Veckan-nyheter och nyheter om Såpa-kändisar och skandalnyheter om politiker som inte har något att göra med den politik de för. Tydligen är det det borgerliga nyheter. Vad är det man ägnar sig åt här på Jinges blogg, då? Jag ser inte skillnaden. Vem är det som gör att skräp-journalistik har näring?
Du kan ju vara hur höger som helst och ändå äga en tidning med trash-journalistik som inte i första hand vänder sig till välutbildad överklass. Är det en höger-tidning, då? En lite annan approach, bara.
Galaxa, att Littorin hudflängs i inlägg på denna blogg har inte ett smack med skräpjournalistik att göra. Littorin har stor makt över människors liv och tillhör ett parti som inte har några problem med att ställa hårda krav, bara de riktar sig nedåt. Och han har inte bara med din underdrift ”dabbat sig”, utan tvärtom överdrivit sin kompetens på ett ohederligt sätt.
Om media gjorde sitt jobb skulle inte debatten i första hand föras här. Men media styrs av borgerligheten från Stenbeck till Bonnier med lydig personal och de äger bland annat även den skitpress och de skräpprogram du refererar till.
Skräp som varken du eller jag vill ha. Däremot önskar åtminstone jag, att varje minister eller företagare med makt – granskas minutiöst, det är inte skandaljournalistik.
Just nu håller mediabranschen på att förändras och den kommer allt mindre att kontrolleras av sina ägare, Det är en förändring som tvingas fram av nu senast bloggen Friktion avslöjanden och av alla som debatterar Littorins förehavanden t.ex. här på Jinge.
Det enda sättet att stoppa utvecklingen är att försöka hemlighetsstämpla alla nuvarande offentliga uppgifter, men inte ens det kommer skydda makteliten.
Det som egentligen oroar Littorin och kompani är att det ska bli tydligt hur inkompetenta de verkligen är. Det är i och för sig det som alltid oroar de självutvalda.
Jag tycker att det är utomordentligt underligt att han inte går ut och berättar. Dessutom har han höftat till för mycket när han berättat hur mycket hans falska examen kostat honom. Den kostade knappast över $ 1000.
Svempa har faktiskt gjort mycket för Sverige !! Kolla in hans imponerande meritlista:
Partitillhörighet: Moderata samlingspartiet
Personligt
Född 1966, gift, tre barn
Utbildning
1997
MBA, Fairfax University, USA
Huvudämne företagsekonomi, masteruppsats om ett tjänsteföretags etableringsstrategi i USA
1988-91
Företagsekonomi och nationalekonomi, Lunds universitet
Huvudämne nationalekonomi, makro, C-uppsats om självständig centralbank
1985-86
Kompanibefälsutbildning, A1, Linköping (fänriks grad)
1982-85
Samhällsvetenskaplig linje, Kungshögaskolan, Mjölby
Befattningar
2006-
Arbetsmarknadsminister
2003-2006
Partisekreterare, Moderaterna
1997-2002
Senior Partner och grundare till venture catalyst-företaget Momentor AB
1997
Senoirkonsult med ledningsgruppsansvar (marknadschef), Kreab
1995-97
Senior Vice President på Kreab/Strategy XXI, New York
1993-95
Projektledare, Kreab
1991-93
Politiskt sakkunnig och stabschef hos skatteminister Bo Lundgren på finansdepartementet
1990
Ledarskribent, Svenska Dagbladet
1989
Redaktör, Fri Ekonomi
1988-91
Egen konsultverksamhet inom publicistområdet
1987-88
Banktjänsteman, Handelsbanken
1986
Ungdomskonsulent, Riksförbundet för hembygdsvård
Uppdrag
2002
Tf Investor Relationsansvarig, MidCap Nordic
2002
Ledamot av Riskkapitalföreningens lobbykommitté
2002
Ledamot av Tillväxtakademin KTH Executive School
2000-02
Ledamot av juryn för Årets Avknoppningsföretag, IVA
1999-02
Styrelseledamot i Bomans i Trosa AB
1998-02
Handledare i affärsplanetävlingen Venture Cup
1998-02
Ledamot av Nuteks riskkapitalråd
1997-02
Styrelseledamot i AB Timbro (näringslivets tankesmedja)
2000-01
Styrelseledamot i riskkapitalbolaget Solid Ventures
1999-2001
Ledamot i IT-företagens råd om den nya ekonomin
1999-2000
Tillförordnad informationschef, Riksgäldskontoret
1998-2000
Kursledare och talare, Börskursen i arrangemang av Sveriges Informationsförening
1998-2000
Special Director, Swedish American Chamber of Commerse, USA
1997
Gästföreläsare, Beijing Film Academy
1995-97
Medlem av National Investor Relations Institute, USA
1995-97
USA-korrespondent, svensk Tidskrift
1995-97
Frilanskorrespondent, SAF-tidningen/Näringsliv
1992-99
Ledamot av Näringslivets framtidsforum
1992-94
Av regeringen utsedd revisor, Tipstjänst AB
1992-93
Sekreterare i moderaternas programkommitté
1990
Ledamot av styrelsen för Sveriges Förenade Studentkår
1998-90
Ledamot av deputeradeförsamlingen, kårstyrelsen vid Lunds universitet samt Akademiska föreningens Överstyrelse, Lund
1987-88
Ledamot av kårstyrelsen, kårens ekonomichef, Linköpings universitet
1986-88
Suppleant i Socialnämnden, Linköping
1986-87
Ledamot av Sveriges Centrala Värnpliktsråd
1984-85
Riksordförande, Moderat Skolungdom
Totalt bortgjort och nu har han definitivt inte mitt förtroende något mer.
Tror inte en person som inte läser helt och fullt ut eller aldrig, Blir nog aldrig den toppolitiker som behövs för att klara av svåra uppgifter som denna post du har mutat dig in på.
Sorgligt Litto. Nu vilar hela Sveriges arbetsmarknadpolitik på en odugling.
Tillåt mig skratta lite ändå.
Livet verkar vara en enda stor komedi, fullt med dårar som bestämmer över alla andra, tills man till slut skall dö och inte förstod vad det var för mening med allt.
En enda meningslös komedi kanske.
Jodu, ”LittosBrosa” det är precis så som Robert Zimmermann (Bob Dylan) sagt i många år ; ”Life is nothing but a joke ! ” Vanligtvis kommer man underfund med det först på ålderns höst, lyckliga äro de som finner insikten tidigare…
Förr skulle Littorin på en arbetsplats snabbt ha karaktäriserats som en ”hoppjerka” – en person med grunda kunskaper men oftast med mycket munväder. Idag lär väl ”mycket prat och lite verkstad” motsvara detsamma.
Nu fick han sudda i sitt CV, något som han för några dagar ”baske mig inte” skulle göra då han ”jobbat hårt” och ”levererat”.
Härligt när en minister står på näsan.
Dock imponerar inte riktiga examina från diverse handelskolor och lärosäten på mig – även med professorstitel skulle Littorins politik vara lika usel, om än inte iklädd lånta och köpta fjädrar.
Är det verkligen någon på allvar som påstår att en socialdemokratisk regering varit välutbildad?
Nuvarande partiledaren för socialdemokraterna har aldrig satt sin fot på högskolan. Inte konstigt att hon inte känner till mycket om meningsbyggnad eller ett brett och varierat ordföråd.
Skogstokiga Ulvskog tillhör de mest välutbildade i sosse-toppen – hon är journalist. Det säger väldigt mycket.
Person hade knappast några akademiska meriter att skryta med och inte heller ministrarna han rekryterade mer eller mindre frivilligt under sitt styre.
Därmed inte sagt att gedigen utbildning och politisk förmåga är käpphästar.
Men du ska helst ha något av det för att göra ett åtminstone okej arbete som minister och inte göra bort dig i somliga sammanhang. I ärlighetesn namn får vi väl vara överrrens om att regeringen som sitter nu är på milslångt avstånd från den förra i fråga om kompetens, erfarenhet från både politik och annat arbete samt akademisk utbildning. Oavsett vilken politisk uppfattning man har.
Charlie om nu väsentligheter är ordförråd och meningsbyggnad förstår jag att Charlie tänker på Maud Olofsson – retorikens mästarinna eller kanske trion Odell (som studerat ekonomi), Carlgren (som bedrivit studier vid lärarhögskola) och Hägglund (med en social, gymnmasial utbildning) – De tre som talar snabbare än de tänker.
I övrigt består den bildade regeringen av officeren, revisorn, läraren, journalisten, socionomen, civilekonomen, kuratorn, sjuksköterskan, skogsarbetaren (ja under 1977)samt sex diverse högskolestudenter samt en fil dr och så siffernissen Borg. De flesta har för övrigt mest pysslat med att klättra inom respektive parti.
Ett under av ”kompetens, erfarenhet från både politik och annat arbete samt akademisk utbildning” som Charlie får till det. :)