Högerns tal om Bidragslinje eller Arbetslinje


I partiledardebatten igår blev det tydligt att den nuvarande regeringen seriöst utmanas av högerkrafterna i samhället.

Om det inte varit tydligt förr så blev det utomordentligt tydliga positioner nu. Idag följer givetvis Svenska Dagbladet upp som en papegoja på en pinne.

Sålunda hävdar nu högerpartiet att sänkta ersättningsnivåer till de arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade kommer att stimulera dessa till att ge sig ut på ”arbetsmarknaden”.

Att nämnda ”marknad” redan har minst 13 sökande på varje jobb undviker man noggrant att nämna. För de egentliga skälen är förstås att – dels sänka statens utgifter för välfärdssamhället och samtidigt se till att lönenivåerna sänks generellt.

De som skulle stimuleras av sådana aktioner är knappast de arbetslösa. Det spelar ingen roll hur många gånger en 50+ söker arbete idag, hon/han får inget i alla fall. Men högern kan inte av taktiska skäl berätta att det är de med tunga aktieportföljer som de egentligen vill stimulera.

SvD använder termer som ”i Perssons förvridna värld” vilket påminner mig om retoriken hos nazisterna i Tyskland på 30-talet. Skillnaden är möjligen att nu är det inte judar utan arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionärer det hetsas emot.

Att de talar om ”Perssons förvridna värld” gör saken än mer tydlig med tanke på att Göran Persson är borgerlighetens främsta företrädare det senaste decenniet.

Det ger en fingervisning om hur det skulle bli med högern vid regeringstaburetterna.

Dessutom så är moderaterna nu ett borgerligt mittenparti sedan (fp) helt övergett socialliberalismen till förmån för en extrem nyliberal och invandrarfientlig ideologi.

Nu måste jag i ärlighetens namn påpeka att jag inte tror att den s.k. ”alliansen” 1) kommer vara en ”allians” ända till valet om 11 månader 2) om så vore, ändå inte har en chans att vinna valet.

Även om de skulle lyckas hålla ihop en enad front mot löntagarna så kan väljarna inte blunda för vad de faktiskt säger och vad de i praktiken vill genomföra.

När de talar om att bedriva en politik som gör att ”svaga, sjuka och arbetslösa kan komma igen” så vet de flesta vad det egentligen handlar om.

Folk är nämligen inte dumma även om vissa politiker anser och tror det.


8 svar till “Högerns tal om Bidragslinje eller Arbetslinje”

 1. Det är kul att läsa din blogg Jinge! Ibland är du så skarp i tonen att det är en ren fröjd att läsa. Trots att jag bara håller med om hälften… :-]

 2. socialliberalismen till förmån för en extrem nyliberal och invandrarfientlig ideologi

  Nu överdriver du väl i alla fall lite?
  FP är väl mer sosseliberala än någonsin: de vill ju vad jag hört knappt förändra något alls när det gäller bidrag och det de vill ändra är marginella skillnader. När det gäller den ekonomiska biten är fp närmast ”Socialdemokrati-light”.

  Däremot får väl fp definieras mer eller mindre som ett populistiskt flummparti med tanke på att de försöker blanda de (som de tror) mest ”populära” aspekterna av socialism, socialliberalism (tveksamt), konservatism och tveksam högerpopulism till en saligt orealistisk röra.

 3. ”Däremot får väl fp definieras mer eller mindre som ett populistiskt flummparti”

  Såvitt jag förstår har de inte tagit avstånd från Reinfelds besparingar på de sämst ställda. Dessutom har liberalerna traditionellt varit för en _liberal_ invandringspolitik. Så är det inte längre..

 4. Dessutom har liberalerna traditionellt varit för en _liberal_ invandringspolitik. Så är det inte längre..
  Enda stället fp är liberala i dagsläget är i tilltals ”namnet” ”liberalerna”. Allt annat är mest en populistisk sörja.

  F ö finner jag det lite lustigt att ett påstått liberalt parti tagit det något kollektivistiska namnet _folk_partiet.. :)

 5. Allt är himla märkligt. Jag har ju lite ”liberala” sympatier, men de stämmer väldigt illa på den politik som det liberala partiet för. Frågan är m detta inte kommer att kosta för (fp)

 6. Som Bäckström (V) mfl i hp-debattartikel föreslog regnbågsallians. Men valunion ml v o mp är nog ett måste –

 7. Märk att kd:s gruppledare Attedal skrev dn debatt ”alliansen är inte något för vanligt folk” (rubrik). Fastighetsskatten skiljer ml kd o övriga – kd vill ha kommunal avgift för bärkraftens skull MEN höjd skatt vid försäljning (30% tror jag).
  Möjligen borde S, med Tyskland som förebild, börja invitera Kd för att spränga alliansen. En del liberala förslag kring arbetslinjen kan vara bra – med välfärdspolitik i övrigt.