Högern vill fängsla psyksjuka


Jag hade väntat mig att några bloggare skulle hänga på det populistiska utspel som Axén Olin och Wennerholm gjort i dagens SvD. Men jag har inte sett något än..

Det handlar om de brottslingar som döms till sluten psykiatrisk vård, ofta med särskild utskrivningsprövning. De ska i fängelse enligt förslaget, utan att passera Gå.

SvD: ”Vård eller fängelse? I dag får ingen som lider av en allvarlig psykisk sjukdom dömas till fängelse. Blir det maktskifte 2006 tänker vi häva detta förbud och även ändra lagen så att privata vårdföretag tillåts verka på den rättspsykiatriska arenan, skriver moderaterna Kristina Axén Olin och Christer G Wennerholm.”

Egentligen är det knappast något annat att vänta från högerpartiet än den sortens agerande. Att det handlar om psykiskt sjuka människor som behöver psykiatrisk vård tycks inte innebära något problem för dessa politiker.

Men det blir lite konstigt att läsa att privata företag ska tillåtas verka på den rätts-psykiatriska arenan. De skrev faktiskt fängelse i artikeln..

Dunkelt tänkt och dunkelt sagt kan man anta.

Ville jag nu vara elak skulle jag tillägga att det är psyksjuka som ska fängslas nu, i nästa vända blir det väl alla sjukskrivna. Men nu är jag inte så elak..

Men det är anmärkningsvärt vilken massa innovationer som hoppar ur högerns munnar. För någon vecka sedan var det två kommunalråd som berättade att de tänker obstruera mot lagen, precis som de gjorde när Stockholms budget skulle anpassas till det som kallades Robin Hood-skatten. De struntade i det varför sossarna direkt fick höja skatten för att betala underskottet borgarna hade ordnat.

Det är samma folk i farten nu, Axén Olin var aktiv då också.

Det påminner mig om att hon faktiskt var ute en sväng med frälsningsarmén för att titta på Stockholms hemlösa. Så här var det: Axén Olin var med i en kvart och hade inbjudit pressen för att de skulle fotografera. När bilderna var tagna så avvek hon. Dessvärre är den attityden vanlig hos politiker på den nivån.

Verkligheten har de troligen aldrig träffat på. Axén Olin skulle se till att ingen hemlös i Stockholm saknade tak över huvudet. Hon kallade det tak-över-huvudet-garanti. Fråga en hemlös hur det gick nästa gång du stöter på en av dem..


3 svar till “Högern vill fängsla psyksjuka”

  1. De säger i sin artikel att man har så stora framgångar med privat psykvård i england. Men blir folk friska ska de ju släppas ut, hur förklarar moderaterna det? Annars har vi ju redan privat vård i Sverige. Åldringhsvården bedrivs ofta i privat regi.

  2. Ja det har du rätt i. Tänkte inte på det.. De vill fixa bostad, mat och terapiarbete åt alla sjuka, pensionerade och arbetslösa.. :)

    Men vi blir ett himla trevligt gäng på kåken.. :-)