Högern vill döda vargarna

På mycket kort tid har vår högerregering annonserat ett flertal förändringar till det sämre för landets anställda, och till det bättre för företagsägarna.

Det har givetvis bemötts med stark och berättigad kritik från arbetarrörelsen och det talas redan om kommande avtalsrörelse i termer av att göra facken till kamporganisationer. Det förefaller mig som om just a-kassans försämring är det första som facken kommer att skjuta in sig på, liksom borttagandet av avdragsrätten för fackavgifterna.

I de fallen möter man ett politiskt motstånd som i stort kan härledas ur den politiska höger-vänsterskalan. Men det tycks som om högern söker strid på alla fronter, på annat sätt kan man inte tolka det faktum att man ska kunna skjuta varg som hotar tamhundar. Begreppet ”hotar” är i högsta grad gummiartat och praktiskt taget varenda älgjägare kommer sannolikt att anse att ”hunden” är hotad när det i själva verket är jägarens bytesdjur – älgen som hotas av vargen.

AB: ”Det blir lättare att skjuta varg. Den 1 juli ändras jaktstadgan. Enligt jordbruksministern vill regeringen göra det enklare att skydda tamdjur. Förslaget om ändringen läggs fram inom kort, uppger SVT Rapport. Varg som hotar tamboskap eller hund ska kunna dödas även om vargen inte attackerar djur i en hage.”

Troligen kommer högern att överraskas av motståndet mot vargjakt. De första turerna lär väl komma relativt snart med tanke på att Sverige skrivit på EU:s regelverk om att skydda utrotningshotade djurarter. Turerna på den kanten lär inte sluta med mindre än att EU-domstolen fattar beslut i frågan.

En annan och lika intressant sak är att högern utmanar de som i normala fall inte är speciellt politiskt intresserade. Det finns åtskilliga djurvänner i landet som anser att de stora rovdjuren ska vara helt fredade från jakt om de inte befinner sig inne i en djurhage i det uttalade syftet att äta upp ett eller annat får.

Lösspringande hundar ska inte förekomma i vår natur över huvud taget. Ska jägarna ha med sig hund i skogen så ska den hållas i band.

Personligen så ser jag, och det med spänning, fram emot de motsättningar som högern på detta sätt frammanar. Med all sannolikhet så underskattar de djurvännernas ilska liksom de inte riktigt förstått den folkliga vrede som sådana beslut leder till.

Jag har själv ingen TV men jag kanske får överväga att skaffa en eftersom jag gärna vill se äggen flyga i luften då Reinfeldt vistas utomhus framöver.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Jägarlobbyn, Djurvänner, Varg, Jakt, Politik[/tags]

  6 comments for “Högern vill döda vargarna

 1. Kurt
  30 oktober, 2006 at 10:49

  Regeringen vill ju att alla rovdjur skall förvaltas lokalt. Därmed hotas i proncip alla rovdjur. I Norrland tar kungsörn varje år mindre jakthundar, och samer vill ju naturligtvis jaga järv. På Gotland vill också jägare skjuta kungsörn. Men skall man lokalt besluta om jakt på rovdjur så öppnar ju det också för lokala beslut om utplantering av rovdjur!

 2. Roope
  30 oktober, 2006 at 12:39

  Ja det är naturligtvis jakthundar detta bottnar i. Att varg nu får skjutas även i skogsbetesmark kommer att radera ut vargen i de flesta reviren. Vargen river tamboskap när tillfälle ges det förstår alla. Men varför inte ersätta djurhållaren på samma sätt samerna ersätts för sina renar?(görs det kanske?). Nåväl det handlar inte om kr. och ören utan exlusiv rätt att få jaga vilt utan rovdjurens konkurrens och att ens svindyra jakthund ska få springa ohotad.
  I någon mening bör vi således som svenskar iaktta utrotningen av valar, snöleoparder, sibiriska tigrar, gorillor etc. etc. med största möjliga tystnad. Någon annanstans bör GIGANTISKA satsningar göras för att rädda än den ena än den andra hotade arten, DOCK förihelvete inte hemma hos oss.

 3. T Lindholm
  30 oktober, 2006 at 13:23

  Men det här förslaget är samma som att,så fort en Varg är synlig för en Jägare som har ett Gevär med sig,så kan den sjutas.
  Vargen hotar alltid alla Jägare,deras familjer,hundar,och bodskap.Det enda som behöfs är att Vargen råkar visa sig för en sjutglad Jägare är den död.

 4. Roope
  30 oktober, 2006 at 14:36

  Instämmer jag till 100% med Lindholm. Det är den enda rimliga slutsatsen.

 5. 30 oktober, 2006 at 19:00

  Varför i hela friden skulle jag ta med mig en jycke om jag skulle ut och fotografera varg? varför låta en hund sabotera ett möte med ett vilt djur?

 6. Rasmus
  30 oktober, 2006 at 19:35

  Calle Seleborg vet utmärkt att det går att skjuta vargen, sedan hämta hunden i bilen och låta den springe lite i skogen omkring den dödade vargen, och vips kan man påstå att man har skjutad för att freda hunden.
  Vargarne blir skjutne i alla fall, men en ändring av lagen betyder att riskerna minska ytterligare.

Comments are closed.