Hizbollah – Vilka är de?


Hizbollah betyder * Guds Parti. Det är en shiamuslimsk grupp med två grenar, en militär och en politisk.

När Israel under tidigt 1980-tal ockuperade en del av Libanon bildades Hizbollah för att bekämpa Israel och ockupationen. EU har terroriststämplat Hizbollah eftersom det är en islamistisk terrororganisation. Enligt uppgift finansieras de av Iran och somliga hävdar att motivet är att Iran vill sprida sin egen variant av politisk islam.

I medierna hävdas nu att även Syrien är med och finansierar Hizbollah. Det är mycket möjligt, men tyvärr är den information som sprids om organisationen och dess verksamhet ofta ett direkt resultat av en medveten desinformation från organisationer som Mossad, Memri och CIA.

Hizbollahs politiska gren har en civil verksamhet som omfattar en bred social verksamhet som också innefattar utbildning, sjuk- och hälsovård. De uppfyller sannolikt alla krav vi i Europa kan ställa på definitionen av en terrorist-organisation. Sålunda skiljer de sig inte på något sätt från den statsterrorism som dagligen utförs av Israel.


Hizbollas flagga

Vill du veta mer om Hizbollah kan du läsa på Wikipedia. Länk nedan.

i

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, hizbollah, libanon, israel, mellanöstern[/tags]


4 svar till “Hizbollah – Vilka är de?”

 1. Aj aj aj Hizbollah bedriver privat sjukvård
  Terrorism enligt svenska mått

 2. Ja och nu varnar den israeliska statsledningen libaneserna för att göra motstånd mot de israeliska stridsplanen som kommer för att döda dem. Vad menar israelerna ska hända om libaneserna motsätter sig att bli dödade? Har de något som är värre än döden?

  Varför ser jag koncentrationsläger framför min inre syn? Ställ er i kö, ni ska bli gasade. Går ni inte med på att bli gasade så dödar vi er….

  Är det bara jag som tycker att detta är sjukt?…

 3. Jag associerar något mellan Israels konflikt och så som Ryssland agerat i Tjetjenien. Våld föder våld – det är det enda som våld kan ge…

  Jag skrev i natt om konflikten som pågår i Tjetjenien och som genom århundradena (så länge har det hållit på) har utvecklat terrorism i området. Det man kan hoppas på nu (när Basajev är död) är att det finns en öppning för en dialog – trots allt. Jag lägger länken i min URL.