Hertig Carl Philip åkte på en silverbricka


Ibland så måste till och med en kvällstidningskritisk person som jag dra på smilbanden. Minns inte vilken av blaskorna det var, men på löpet skreks det ut att hertigen hade åkt nedför en trappa på Tullgarns slott på en silverbricka och skadat sig i armen.

Nåå vilda partyn ligger i släkten faktiskt. Hans far har inte gjort sig känd för att spotta i glaset och åtskilliga historier om hans härjningar går fortfarande trots att han numer är en stadgad familjefar.. Om inte det elaka skvallret har rätt förstås vilket såvitt jag förstår går ut på att han inte är så stadgad..

Hur det nu är så lär det vara något som svärdssidan på släkten har gemensamt sedan generationer tillbaka.

Det var glädjande att höra att hovets pressfolk inte hade en aaaning om prinsens fyllefest. Lika lite hade slottsfogden på Tullgarn som säkerligen har stoppat undan alla kvaddade silverbrickor. Där kan man snacka om solidaritet.

Klart att ungdomar emellanåt behöver leva rövare, det är åldersadekvat. Att köra racertävlingar på silverbrickor nerför slottstrappor är säkert jättekul. Nu har de flesta inga slottstrappor och inga silverbrickor, men vi som inte är av kunglig börd kan ju avvakta ngn månad och sedan ta ett vanligt tefat och ge oss utför snötäckta backar.

F.ö. ska vi väl vara tacksamma för att de hålls inomhus?

Vi vet ju hur det går när pappa kungen är ute och kör. Och även där finns det familjetraditioner.

Vid Stockholms sydvästra infart finns en kurva som heter ”Kungens Kurva”.

Varför då tror ni?


12 svar till “Hertig Carl Philip åkte på en silverbricka”

 1. Så går det till.

  Dr George
  BA (Leeds), PhD (Nottingham), PGCAP
  Lecturer in Organisational Behaviour, Computers and Management

  En annan , J Norberg, har skrivit om lycka i policy. Dvs lycka ovanför fattigdomstrecket å via tillväxt hopp om en bättre framtid för sig o barnen.Richard Layards straffskatt för att förhindra förorening av samhällslivet avvisas – som Glenn Firebaugh mfl visat pennsylvania/harvard relativ inkomst o lycka – dvs tävlan hos en stor del ger olycka (man måste vara rikare o ha mer än sin åldersgrupp – ständigt ekorrhjul).

  Gemensamt är Aristoteles – som sätt att färdas inte destinationen (som J N citerar) – kontrasten är ju kristen hedonistisk ödmjukhet som bla john pilger skrivit om. Dvs när man är ödmjuk o hjälper sin nästa ger detta ett lyckobrus – bevisat av svensk forskare i anslutning till buddhism (dvs medkännande etc ger lycka i hjärnan). J N citerar istället Mihaly Csikszentmihalyi som menar att självbemästring och kontroll ger lycka (jfr rationella-naturvetenskapliga klassiska modellen). Men håller den längre?

  (Inlägget delvis raderat../ Jinge)

 2. Kungens kurva heter så därför att knugen (inte nuvarande dito) åkte i diket där en gång. Det var hans chaufför som körde.

  Vilket påminner om visan att (… än slng det hit och än slnk det dit och så slank det ner i diket…)

  Glöm inte bort att ”motorprinsen” (prins Bertil) i sin ungdom körde ihjäl en ung flicka. Så det där med att inte kunna köra bil ligger i släkten.

 3. Jaså körde han ihjäl en tjej. På grund av oskicklighet/
  vårdslöshet då antar jag. Hur faan kom han undan med det?

 4. Visste inte heller att prins Bertil har kört ihjäl en tjej. Körde han för fort? Omständigheterna kanske tystades ner.

  Sån tur att Carl Philip bara skadade sig själv. Verkar inte vara någon allvarlig olycka heller. Men för kvällsblaskan räcker det säkert med ett blåmärke.

 5. Att C-P skadade sig var faktiskt bara kul. Annars skulle man ju inte fått höra något om kungabarnens superier med sina adelsvänner.

  En annan sak är att det inte gör ett så speciellt moget intryck.. :)

  Men föds man med silversked i munnen kanske det är adekvat att åka kana på silverfat oxo..

  Faan vad jag läntar efter republik!

 6. ”Att C-P skadade sig var faktiskt bara kul.”

  Personligen anser jag att republik och humanism kan gå hand i hand.

 7. Jodå Tomas. Men hade inte lilla prinsen stukat tassen så hade vi aldrig fått reda på överklassens nattliga lilla nöje.. :)

 8. Prins Bertil körde olovandes när han gick på Lundsbergs skola. En gång hade han en tjej som passagerar och det bar sig inte bättre än att han körde av vägen med resultat att tjejen omkom.

  Hovet betalade skadestånd till offrets familj. Villkoret för skadeståndet var dock att inga krav skulle ställas på kungahuset. Dessutom lyckades man få pressen att hålla tyst om saken ända till dess Prins Bertil hade dött. Då skrev DN om saken på undanskymd plats. En enda gång! Ni kan föreställa er vilket tryck det måtte ha blivit från hovet när de såg detta i DN. Jag är övertygad om att telefonledningarna gldde mellan slottet och familjen Bonniers och DN-huset.