Har verkligen Bush fått med sig Frankrike också?


…Det handlar om att stödja befolkningen så att de kan leva ett vettigt och anständigt liv. Det låter sig inte göra med mindre än att israelerna tvingas sluta med sina aggres-
sioner mot sin närmaste omvärld och återgår till 1967 år gränser.

Att Libanons regering ställer sig avvisande till det resolutionsförslag som Frankrike och USA har totat ihop förvånar mig inte alls. Det som möjligen förvånar är att just Frankrike av alla länder medverkar i att spela under täcket med USA och Israel.

Resolutionsförslaget säger att Libanon ska återlämna de soldater som Hizbollah har fångat, men nämner inte med ett ljud vad som ska hända med de Hamaspolitiker som Israel kidnappat. Det går givetvis inte att isolera detta till att enbart gälla Libanon, man måste ta ett helhetsgrepp på hela mellanösternkonflikten.

Att det är på det sättet illustreras tämligen väl av Syriens utrikesminister i det uttalande som jag citerar från Ekot:

Ekot: ”Besvikelsen är över FN-resolutionen är stor i hela arabvärlden, där man beklagar att det främst är Hizbollah som avkrävs eftergifter medan resolutionen inte kräver ett israeliskt tillbakadragande från södra Libanon. Eftersom de flesta är oändligt imponerade av Hizbollahs förmåga att stå emot Israel, görs också häpnadsväckande uttalanden från diplomater. – Jag är beredd att bli soldat och stå till Nasrallahs förfogande, sa Syriens utrikesminister när han anlände i Beirut på söndagen. På frågan om han var orolig att konflikten skulle utvidgas till Syrien svarade han: – Det skulle vi välkomna, vi är redo.”

Det är klart att en utrikesminister inte ska vika sig darrande inför ett inför en stark militärmakt som hotar angripa hans land, men jag tycker ändå att uttalandet hamnar högt på en kaxighetsskala mellan ett och tio. Man kan givetvis också se det som en illustration till Hizbollahs enorma framgångar i folkopinionen i arabvärlden.

Skulle FN:s säkerhetsråd vika ner sig inför USA och Israel så tvivlar jag starkt på att det kommer att förändra nuläget det minsta. Det är dags för George W Bush att ta ett samlat grepp när det gäller situationen i Mellanöstern. För även om han får med sig både England, Tyskland och Frankrike så handlar det inte om det.

Det handlar om att stödja befolkningen så att de kan leva ett vettigt och anständigt liv. Det låter sig inte göra med mindre än att israelerna tvingas sluta med sina aggressioner mot sin närmaste omvärld och återgår till 1967 år gränser. Man måste dessutom lämna Östra Jerusalem till Palestinierna, utrymma samtliga bosättningar och utrymma varenda kvadratmeter ocksuperad mark.

Israelerna kommer aldrig att få fred innan detta är gjort.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, Libanon, FN, Säkerhetsrådet, Israel, Mellanösternkonflikten, Syrien[/tags]


Ett svar till “Har verkligen Bush fått med sig Frankrike också?”

  1. Läs kommentarsreglerna om lögner ! / Jinge

    Nästa gång du ljuger hamnar du i spamfiltret!