Hamas måste visa vägen


Jag brukar skriva om Israels advokater och israellobbyn, ofta flera gånger varje vecka.

Det innebär rimligen att somliga anser mig vara en av palestiniernas advokater, och det är helt korrekt. Jag stöder palestinierna till 99%, dock ej till 100% Ska jag vara tydlig så hävdar jag att jag förstår den desperation som ligger bakom attacker mot israeler, men att förstå är en sak och att stödja en annan.

Jag behöver knappast rapa upp vad jag anser att den israeliska regeringen gjort för ont. Det vet varenda en som brukar besöka den här bloggen. Samtidigt så tycker jag att Hamas i nuläget har ett stort ansvar. Nej, de hade ingenting med självmordsbombningen att göra. Sådant sker tyvärr ändå, helt utan Hamas handaverkan. Men jag anser att Hamas borde ta avstånd från dådet, ett klart, tydligt och högljutt avstånd.

Genom att underlåta det skadar de sig själva och sin strävan efter fastslagna gränser och palestinsk suveränitet. Att EU dragit in stödet till den palestinska myndigheten är en idiotisk åtgärd, en ryggradslös handling efter påtryckningar från USA. Det förstår mängder av människor i Europa, men självmordsdåd som detta motverkar givetvis en stark folkopinion mot EU:s flathet.

Det inverkar också menligt på opinionen i hela världen, och det är dessutom något

som är betydligt allvarligare sett ur palestiniernas ögon.

Min uppfattning är att Hamas måste vara extremt tydliga i sitt avståndstagande mot den här sortens freelancande terrorister. Jag anser också att man bör sätta in alla tillgängliga resurser för att sätta stopp för liknande aktioner.

Det är synnerligen beklagligt att den israeliska regeringen stulit de lönepengar som PA:s poliser skulle ha, men det räcker inte som förklaring eller ursäkt. Det råder inte det minsta tvivel om vilken nation som är den största skurken av dessa bägge. Men att spränga oskyldiga till slamsor leder givetvis till att det sås just – tvivel.

Hamas måste därför bortse från sin inrikespolitiska image och nu visa exakt var de står. Det innebär sannolikt att också omedelbart erkänna Israels rätt att existera, något som ändå antagligen hade kommit inom några månader.

Andra bloggar om: , , ,

[tags]politik, hamas, mellanöstern, terrorism[/tags]


11 svar till “Hamas måste visa vägen”

 1. Marcus:
  Israelerna har väl aldrig dödat några civila, eller?

  Det här med ”erkännadet” av Israel eller inte, är inget annat än sedvanligt israeliskt trams, som används som förevändning för diverse ensidiga aktioner.

  Med andra ord, inget nytt under solen!

 2. Skulle Hamas tagit avstånd från terrordådet skulle det inte gjort någon skillnad, de skulle fått lika mycket skit i resten av världen för att de inte förhindrat det och kallats för ansvariga ändå. Israel, EU och USA har redan gjort klart att det inte spelar någon roll vad Hamas gör, de är klassade som terroristorganisation ändå, så varför skulle de ens försöka göra sig populära?

  Enda möjligheten för Hamas vore att göra som PLO: bygga upp en polisstat och spärra in alla som agerar mot Israel (och i praktiken även alla som agerar mot PLO/Hamas). Är det verkligen vad vi vill?

 3. ”Hamas måste därför bortse från sin inrikespolitiska image och nu visa exakt var de står.”

  Det är väl precis vad de gjort. Att Hamas skulle erkänna Israels rätt till existens – det låter naivt, milt uttryckt. Varför tror du att de vann valet?

 4. Jag håller med om att Hamas borde erkänna Israel men allt annat ska förhandlas om. Inga territoriella resonemang alls utan FN-medlare.

 5. Hamas vann valet på sitt löfte att bekämpa korruptionen och för att de visat sig förmögna att driva fungerande sjukhus och skolor. Religionen och erkännanden eller inte av Israel var sekundära frågor för många i jämförelse med att få en stat som fungerar. Att sen Israel direkt valde att stjäla palestiniernas pengar för att förhindra att Hamas fick en chans att ens försöka förbättra samhället är en annan sak.

 6. Jag instammer pa en del punkter, Jinge. Hamas maste erkanna Israel, fordomma sjalvmordsbombningar, och forsoka att stoppa dessa. Det skulle ga en lang vag tror jag.

  Men tyvarr, detta skriver Associated Press:
  ”Hamas, which has carried out scores of suicide bombings in Israel since the early 1990s, has largely observed a truce since last year, but refuses to recognize Israel.”

  ”Hamas officials also have said they would not try to stop or arrest members of other militant groups trying to carry out attacks.”

  Ja, Hamas visar vagen, Jinge.

 7. Det ar valdigt viktigt att Hamas erkanner Israel och de fordommer terrordad. Varfor? Darfor att salange detta inte sker finns det ingen Palestinsk part i fortsatta fredsforhandlingar!

  Vad hande i det Israeliska valet? Man valde varken expansion eller fortsatta forhandlingar. Man valde inte mellan A) Fred eller B) Inte Fred – istallet valde man C) att forsatta sitt ENSIDIGA tillbakadragande.

  Detta ar ett direkt konsekvens av det faktum att Israel gett upp allt hopp om en handlingskraftig (Fatah) eller villig (Hamas) motpart i fortsatta forhandlingar.

  Man tanker nu, inom 5 ar, lamna 90% av vast banken (man har redan lamnat Gaza). Man staller dock inga motkrav, darfor att man vet att nagra sadana inte kommer att uppfyllas.

  Man byter strategi. Man valjer att dra sig tillbaka. Man valjer att gomma sig bakom barriaren. Man stanger ute allt vad Palestina heter – for hur annars skall man stoppa terrordaden?

 8. ”Man tanker nu, inom 5 ar, lamna 90% av vast banken (man har redan lamnat Gaza). Man staller dock inga motkrav, darfor att man vet att nagra sadana inte kommer att uppfyllas.

  Man byter strategi. Man valjer att dra sig tillbaka. Man valjer att gomma sig bakom barriaren. Man stanger ute allt vad Palestina heter – for hur annars skall man stoppa terrordaden?”

  Jag tror du har fullkomligt ratt. AP (Associated press) antyder ocksa att Israel har meddelat att de kommer inte att vedergalla attacken. Det ar en ny strategi.

 9. Guardian:
  ”Israelerna har väl aldrig dödat några civila, eller?”

  Vart vill du komma? Är det ok att Hamas försvarar mord på civila israeler?

  Thomas Palm:
  ”..Israel, EU och USA har redan gjort klart att det inte spelar någon roll vad Hamas gör, de är klassade som terroristorganisation ändå…”

  Den dagen Hamas tar avstånd från terror kommer de inte klassas som terrororganisation, svårare än så är det inte

  Varför allt detta försvar för terrorism när det är judar som drabbas? Skulle terroristerna vara lika populära om det skedde i Sverige?

 10. Är det inte något du har missat nu Marcus?

  Ingen försvarar mord på civila och oskyldiga människor. Israelerna har mördat 3865 palestinier, de flesta oskyldiga om 800 av dessa har varit barn.