Håll i Hatten !


Förväntningen stiger i och med att ovädret närmar sig. Sätt fast hatten med en svångrem!

Aftonbladet: ”SMHI:s stormvarning: Alla kommer att drabbas!

• SMHI slår larm: Sverige hotas av översvämningar och omfattande strömavbrott.
•I kväll kommer stormen.
•- Det kommer bli det värsta ovädret sedan Gudrun. Stanna hemma om du kan, säger Eva Brokhöj, meteorolog.
•Ovädret som dragit in över Skandinavien är på väg att ta ett hårt grepp om Sverige.
•De närmaste två dagarna kommer läget fortsätta förvärras, enligt SMHI.
•- Det kommer bli jobbigt över hela landet. Ingen klarar sig. Det är verkligen rejält det här, säger Eva Brokhöj på SMHI.”

Helst av allt skulle jag vilja vara på Huvudskär de närmaste dygnen. Tråkigt nog så går det inte att ordna rent praktiskt så jag får försöka göra det bästa av situationen. Det bästa i mitt fall innebär att regn/vindkläderna nu hänger på en galge i hallen. Däremot har jag inte listat ut hur jag ska göra för att skydda kameran. Än så länge har jag bara funderat på att jag ska sätta en plastpåse över överdelen av stativet när jag sticker ut.

Håller SMHI:s vädervarningar så blir jag nöjd. Tyvärr så kommer ovädret samtidigt att skada, och kanske t.o.m. döda människor. Själv ger jag mig ut trots riskerna så får jag taktegel i huvudet så är det inte synd om mig. Men det finns de som drabbas utan att söka upp ovädret. Vi kan räkna med att tusentals kommer att bli utan ström, många kommer inte att kunna färdas alls på vägarna på grund av alla fällda träd.


Varning klass II markeras med orange av SMHI. Följer varningarna mönstret så kommer varningarna trappas upp det närmaste dygnet.

Det skulle vara kul om fler människor gav sig ut för att försöka fotografera busvädret. Själv hoppas jag givetvis på att få bilder mailade så att jag kan visa andra. Men vem orkar stå beredd med kameran just när taket ska blåsa av den lokala ICA-butiken? Ja, mer än undertecknad då menar jag…

Det är bara att konstatera att jag bor på fel ställe. Möjligen kan riktiga busvädersfantaster ännu hinna med att bege sig ner till västkusten dock..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Storm, Oväder, Busväder, Väder, SMHI[/tags]


24 svar till “Håll i Hatten !”

 1. Till och med Stockholmståg välkomnar vädret, så här står det i SvD: ”Regn och blåst är bra för oss, då försvinner löven som orsakade så mycket förseningar förra året”, Sen tycker jag inte att det är så särskilt klyftigt av dig att skriva ”Det skulle vara kul om fler människor gav sig ut för att försöka fotografera busvädret.” , med tanke på att Eva Brokhöj på SMHI säger ”Stanna hemma om du kan”. Du säger visserligen inte att folk SKA gå ut och fotografera, men det finns alltid ngn tokstolle som tolkar det så (det där med läsförståelse kan vara svårt ibland). Om du nu nödvändigtvis känner behov av att gå ut så ta på dig cykelhjälm eller låna en skyddshjälm av ngn. Du har ju tydligen, liksom min far, fått en andra chans gnm en hjärtoperartion så det skulle ju vara tråkigt om en takpanna skulle ända ditt liv. Jag tyckte själv att jag bodde på fel ställe när ”Gudrun” drabbade min landsände, men jag skulle för mitt liv inte vilja flytta tillbaka till den stad jag bodde i förr (Stockholm), det är mkt skönare på landet. Var försiktig om du går ut ikväll.

 2. Skulle det verkligen bli storm inne över land skulle jag nog passa mig för både träd och flygande plåttak. Jag har renad en idé om vart jag ska befinna mig för att fota. Vill fånga sjörök på bild utan att ha en kamera avsedd för undervattensfotografering.

  Ikväll? Tveksamt. Kulmen ska komma hit till fjollträsk i morgon, men jag följer prognoserna. SMHI har utökat varningsområdena redan som jag förutspådde.

 3. Sydostan menar du.. Eller rak sydlig. En fördel är att det går att ta sig dit, men fasen vet om jag vill åka med de där passbåtarna om det är 3-4 meters våghöjd. Då vill jag nog heller åka med en båt med snip-liknande skrov.

 4. Jinge:
  Du är hjärtligt välkommen hit ner till oss, ta bussen direkt till Borås så hämtar jag med bil -medan det går – så dröj inte. (Blir det så illa som förra gången så kommer man inte ut på vägarna med bil på några dagar). Vi behöver i värsta fall hjälp att bära vatten, hugga ved och elda för att hålla oss varma under någon vecka eller så.

  Alltså: Res till Borås njut av stormen och av dess verkningar!!

 5. 5/ Jo, syd och ost är förstås bättre, men jag tyckte dom sa att det skulle bralla från sv?
  Sydspetsen på Gotland eller Öland är klart bäst, men det är ju en bit dit..
  6/ Stormar avnjutes lämpligast nära havet med säkerhetsavstånd till nedfallande träd!

 6. Jan E !

  Har du varit på Ålandsskär när det varit storm från sydost? Nästa gång det är på ”G” får du gärna bjuda in mig på en Whiskey och en plats för sovsäcken.. :)

  Kerstin!

  Tänk på att gubben redan haft en infarkt, ngn vedhuggning blir det inte alls, men visst kan jag tänka mig att sitta framför brasan.. :)

 7. Jinge:
  Haha, tänkte just på att uppmana dig att ta med extra hjärtmedicin utifall att. Vedhuggningen är faktiskt redan grord, så den är inte det värsta. Men du skulle ha hört dånet under Gudrun, och sett träden runt huset. Garanterar, det var det värsta dån jag hört, och det var inte varken roligt eller spännande, kändes bara fruktansvärt obehagligt! I synnerhet som vi har två gigantiska granar som skulle krossa huset om de föll ner. Som tur är kom den stormen från väster, liksom den här, så faller de blir det förhoppningsvis åt andra hållet, från huset.

  Må du bli utan ström du också :-D och länge! Jag menar du som så gärna vill vara med om oväder och inte är ett dugg vädersocialistisk.

  Man kan bli deutan el i en stad också. Jag var med i Södertälje när ett ställverk exploderade och hela stan släcktes ner (omkring 1960 någon gång) , det blev totalt kaos i stan ett par dygn, inte kul det heller.

 8. Vi ska hjälpa en människa att flytta på lördag. Undrans hur det går.

  Det är i Umeå så jag antar att det blir flytt i full snöstorm. Jag vet inte om vi kommer att njuta precis. Men det utlovade flytt-pizzan kommer att sitta bra

  Få se om det blir några bilder…..

 9. Kerstin!

  Sista var kommentaren om stormen, innan dess om muslimer. Om du inte mailar mig den text som refuseras så KAN jag inte kolla mitt spamfilter.

 10. Jinge;
  Men jag skrev andra som bara försvann,och det har hänt tidigare också. Om jag kommer ihåg att kopiera kommentarerna så ska jag skicka över dig nästa som upplöses i universum :-)

 11. Ser ut som jag får en halv meter snö imorgon.I så fall ska jag försöka fota och skicka díg.

 12. Nu Jinge:
  Börjar det vina i trädtopparna, bara för att göra dig grön av avund alltså. Men vi har laddat upp, har tagit in en massa ved, har fyllt kylen med lättlagad mat, fyllt en stor dunk med dricksvatten och dessutom laddat en massa batterier, till pannlamporna, samt inköpt ett rejält lager med stearinljus. Så får vi se om det kommer att behövas – än hänger jag med i bloggossfären dock :-)

 13. Den försv ann och jag hade inte kopierat den, jag försöker igen:

  Nu jinge, bara för att göra dig grön i ansiktet, börjar det vina i trädtopparna. Men vi har laddat upp, med lättlagad mat i kylen, med dricksvatten i en dunk, laddat batterier till pannlamporna och inköpt stearinljus, samt tagit en ved.
  Så får vi se om det kommer att behövas. Än hänger jag med i bloggossfären i alla fall :-).

 14. Nu Jinge, börjar det vina i trädtopparna, bara för att göra dig avundsjuk alltså.
  Men vi har laddat upp med ved, lättlagad mat i kylen, fyllt en dunk med dricksvatten, laddat batterier till pannlamporna, köpt in stearinljus och så är det bara att hoppas att vi inte kommer att behöva använda det mesta av detta.

  Än hänger jag dock med i bloggossfären :-)

 15. Nu Jinge, börjar det vina i trädtopparna, bara för att göra dig avundsjuk alltså.
  Men vi har laddat upp med ved, lättlagad mat i kylen, fyllt en dunk med dricksvatten, laddat batterier till pannlamporna, köpt in stearinljus och så är det bara att hoppas att vi inte kommer att behöva använda det mesta av detta.

  Än hänger jag dock med i bloggossfären :-)

 16. Här i norra skåne är det förtfarande lugnt. Lite blåst, men inget allvarligt.

  Blev det inte en hel höna av denna fjädern?

 17. Ett helt jädra hönseri kanske? Jag vet inte, här blåser det 8-10 m/s och jag gissar att det fläktar till 11-12 i byarna. Å andra sidan ska vinden kulminera från 15.00 –> sena kvällen så det är väl inte för sent än. Men för vårt vidkommande verkar det som att SMHI gjort reklam på ett alldeles för dramatiskt sätt.

  Det finns i alla fall ingen anledning att försöka fotografera ”stormen” i alla fall här. Nere i götet kanske, men inte här. Fast nog lär det bli ordentliga trafiksvårigheter norröver.

 18. ha ha ha

  En halv meter snö och svåra trafikförhållanden.
  Jag gick på det hela och stannade hemma från jobbet och försökte jobba lite hemifrån

  I umeåtrakten är det så.

  Bullshit. Har det kommit 5 cm är det inte mer och inte blåser det nått speciellt heller, Jag satt här och väntade på att se hönshuset flyga förbi.

  Min dotter skrattar åt mig

 19. Här blev det inte alls så illa som vi befarade, och glada för det är vi.

  Vi fick 2 timmars strömavbrott mitt i natten, det var allt, och ganska överkomligt. Vi behövde inte använda mycket av det vi laddat upp med, bara pannlamporna som var bra ett par timmar, och stearinljusen som jag läste vidare i boken om Christian Gûnther i ljuset av.

 20. Här blev det inte alls så illa som vi befarade, och glada för det är vi. Vi fick 2 timmars strömavbrott mitt i natten, det var allt, och ganska överkomligt. Ve behövde inte använda mycket av det vi laddat upp med, bara pannlamporna som var bra ett bar timmar, och stearinljusen som läste vidare i boken om Christian Gûnther i ljuset av.

 21. Så försökte jag med den här kommentaren, som försvann t5vå gånger efter varandra, få se om den går fram nu? Annars ger jag upp.

  Här blev det inte alls så illa som vi befarade, och glada för det är vi. Vi fick 2 timmars strömavbrott mitt i natten, det var allt, och ganska överkomligt. Ve behövde inte använda mycket av det vi laddat upp med, bara pannlamporna som var bra ett bar timmar, och stearinljusen som läste vidare i boken om Christian Gûnther i ljuset av.