Habil insats av Persson i TV


En av de lite mer udda effekterna av att ha en hyfsat välbesökt blogg är att man blir ombedd att ta upp och skriva om olika saker. Det är givetvis roligt även om jag inte känner för att skriva om alla de saker som föreslås. Men om Persson vill jag skriva och därtill är jag ombedd.

Jag tillhör de TV-befriades skara vilket utgör ett tämligen konkret hinder när det gäller att tycka till om en debatt i TV. Men icke så nu. Debatten sändes också via SVT24 och webben så jag satt framför datorns bildskärm och såg den. Efter debatten kunde jag givetvis inte låta bli att kolla upp de direkta kommentarer som dök upp på nätet.

Så här skrev Helle Klein: ”Utfrågningen av Göran Persson i SVT gav inte mycket nytt. Persson är som vanligt skicklig och påläst, men tyvärr lite väl tillbakalutad för att engagera tittare och väljare. En enda gång fick hans röst den hetta som krävs – det var när han polemiserade mot det borgerliga pratet om bidragssamhälle. Då var Persson mycket bra. Han blev mindre av den statskamrer han älskar att vara och mer av en kämpande ideolog.”

Själv tillhör jag den skara som ofta kritiserar Göran Persson och socialdemokratin, och det av många orsaker. Det är ingen skillnad nu men jag är inte överens med Helle Klein om att det hade krävts mer hetta och engagemang. Snarare tycker jag, om jag skulle drista mig till att sammanfatta mina intryck, att Persson har en statsmannalik framtoning. Han var väl insatt i de frågor som kom upp och han besvarade dem på ett sätt som jag inte kan kalla annat än – övertygande.

Givetvis kan samma sak vändas emot honom. Många kallar hans framtoning presidentlik och det kan jag givetvis hålla med om. Men ska jag ge honom ett betyg på en femgradig skala så blir det en fyra. Han klarade sig mycket bra även om han inte direkt agerade som en folktalare och kämpande ideolog på ett första maj-möte.

Den manlige intervjuaren, Mats Knutsson, satt i rutan med ett snett hånleende som han antagligen fått efter alla år i MUF och moderata samlingspartiet. Ska man leda en TV-utfrågning så bör man åtminstone ha så mycket självkontroll så att föraktet inte syns i ansiktet. Dåligt SVT!

Innehållet i den socialdemokratiska politiken yttrar jag mig inte om här, den har jag skrivit om hundra gånger förut.

I rollen som landets statsminister kan ingen nu levande partiledare tävla med honom.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, val2006, göran persson, socialdemokratin, tv-utfrågning[/tags]


15 svar till “Habil insats av Persson i TV”

  1. ”Mats Knutsson, satt i rutan med ett snett hånleende som han antagligen fått efter alla år i MUF och moderata samlingspartiet”

    Var har du fått uppgifterna om Knutsons påstådda partitillhörighet ifrån?

  2. Nej, men jag tror att Jinge antagligen blandat ihop Knutson med K-G Bergström (vars bakgrund i moderaterna i Kalix för drygt 30 år sedan torde betraktas som presskribetad).

  3. % Anders! Morian är en riktig betong-grå sosse. Han skulle vara medlem i vilket parti som helst bara de hade regeringsmakten. Nu härskande han till på jinge eftersom hans hjärta egentligen klappar mest för högern. Bortsett från det såg jag bara en snutt av interjuven och det var där mannen satt och hånflinade och attackerade Persson från * höger *

  4. Nej Jonas. Det var mer ett uttryck för att illustrera vad jag direkt associerade till när jag hörde hans frågor och såg hans minspel. Att han inte gillar Persson var mer än tydligt. Är man journalist så bör man anstränga sig för att dölja sina egna sympatier om man leder ett program som utfrågningen.

    Samtidigt är det lite intressant att det är vad du reagerar på…

  5. Jinge, som framgår av det jag själv skrivit om partiledarintervjun så delar jag i allt väsentligt ditt intryck av Perssons framträdande. Jag reagerade på ditt ordval om Knutson då det verkade som ett onödigt misstänkliggörande av en journalist. Det är fullt möjligt att hans partisypatier ser ut så som du du skriver, men då ingen av oss vet något om det så borde du nog undvika att sprida ounderbygda påståenden.

    För övrigt, ”Magnus”, så är det otroligt lågt och fegt av dig att vräka ur dig den där typen av påhopp. Vill du mig något är du välkommen att höra av dig öppet och rakryggat.

  6. ”Ett onödigt misstänkliggörande av en journalist” kan man givetvis kalla det. Men jag anser vare sig att det är onödigt eller felaktigt. När en journalist är så oblygt föraktfull så får vederbörande oxo finna sig i att bli ifrågasatt.

    Det finns knappast någon större anledning varför en enskild bloggare ska ha en mer pressetisk inställning än en journalist som agerar i TV med miljontals tittare. För han fram rena högerpåståenden så får han oxo finna sig i att bli misstänkliggjord.

    Persson gjorde ett värdigt intryck och han kommer inte att behöva göra en ”Reinfedtare” idag eller i morgon. Däremot borde SVT se över vilja journalister de sätter in i partiledarintervjuerna. Hans förhållningssätt är knappast något man får lära sig i journalistutbildningen.

    När Helle efterlyser mer ”eld” i anförandet tror jag i motsats till det att Perssons attityd vittnar om lugn och tillförsikt. Det är inget som högern kan mobilisera upp.

  7. ”lugn och tillförsikt” – är det den attityd man intar när man talar till andra vuxna människor som deltoge man i ett inslag i ”Klartext”?

  8. ”Magnus”, citationstecknen kommer sig av att du inte uppger några andra ledtrådar till din identitet än ett förnamn. Och jo, du är välkommen att hysa och uttrycka vilka åsikter du vill – men om du har några problem med mina socialdemokratiska värderingar så är du välkommen att kommunicera dem direkt till mig, om du nu verkligen vågar stå för dem.

  9. Höger-sossar som Morian ger jag inte mycket för. Men så länge facket och LO har inflytande över sossarna komer partiet vara hyfsat. Förlorar sossarna denna folkliga förankring som facket ger kommer det gå mycket illa.

  10. Görans insats var mer än habil, främst med tanke på hur den manlige utfrågaren lagt upp sitt batteri med frågor och hela hans attityd.
    Lite mer nyans bör vi kräva av Public Service.

  11. Jonas!

    Många av de som kommenterar föredrar att göra det anonymt eller halvanonymt. Så länge jag själv har en fungerande mailadress till de som kommenterar så är de kommentarsregler jag har uppfyllda.

    Jag är medveten om att Magnus uttryckte en icke helt bekväm åsikt, men eftersom jag delar hans bedömning att du kan liknas vid en betongsosse så släppte jag ingenom den.

    F.ö. är du oxo kallad ”högersosse” här nu så det kanske borde få dig att fundera på hur du uppfattas?

    För egen del minns jag mest ditt idoga försvar av nyliberalerna när jag attackerade dem, och det bygger jag min uppfattning på även om jag inte minns några detaljer..

  12. Jinge, du och andra får förstås tycka vad ni vill om mig. Det jag reagerar på är omotiverade påhopp. På vad sätt är jag en ”betongsosse” eller ”högersosse”? Att bara vräka ur sig saker utan sammanhang eller vettiga förklaringar är bara larvigt.

    Mitt så kallade ”försvar” av nyliberaler handlade om att jag tycker att detta är ett uttryck som bör reserveras för dem som verkligen är nyliberaler – inte ett allmänt skällsord för högerpolitiker.

    Men jag inser att vi inte lär komma längre i den frågan den här gången heller, varför jag nu drar mig ur diskussionen. ”Magnus” och andra som har några synpunkter på mina värderingar är välkomna att höra av sig till mig personligen – en e-postadress finns på min blogg.

  13. Jonas: ”Mitt så kallade “försvar” av nyliberaler handlade om att jag tycker att detta är ett uttryck som bör reserveras för dem som verkligen är nyliberaler – inte ett allmänt skällsord för högerpolitiker. Men jag inser att vi inte lär komma längre i den frågan den här gången heller, varför jag nu drar mig ur diskussionen.”

    Ptja, jag förstår att det känns som ett påhopp, men mina kunskaper om dina åsikter har jag fått uteslutande genom att läsa din blogg och dina kommentarer både där och på andra bloggar.

    Själv har jag svårt för sossar som glömt bort att namnet ”socialdemokrat” emanerar ur socialism och demokrati. Så fort det börjar luta åt support för marknadsekonomi blir jag misstänksam, inte alltid, men när det rör saker som normalt bör vara den offemtliga sektorn i alla fall.

    Det är väl som när Persson talar om vad han är, – demokrat och social i stället för som Palme säga – Denokratisk Socialist.

    M.a.o. har jag lätt för ”gammelsossar” och svårt för ungtuppar som älskar marknaden i stället för den traditionella sossepolitiken..