Guldspade-SKANDALEN!


Nu berättar Dagens Nyheter att ett antal journalister på Expressen fått guldspaden, journalisternas pris för bästa undersökande journalistik, för en nyhet som en bloggare grävt fram.

DN: ”Expressenjournalisterna Christian Holmén, Mikael Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg och Johan Wallqvist belönades med en guldspade för sitt avslöjande om före detta handelsministern Maria Borelius privatekonomi, som ledde till att hon fick avgå.”

Skulle jag vara journalist och heta Christian Holmén, Mikael Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg eller Johan Wallqvist så kallade jag upp Magnus Ljungkvist på Expressenredaktionen och överlämnade min spade tillsammans med de andra.

Eller så skulle jag vägra att ta emot priset. Gud så pinsamma medierna kan vara ibland. Skulle jag belönas för något jag inte gjort skulle jag skämmas ögonen ur mig. Dessutom binder de ris åt sin egen rygg. Guldspaden devalveras totalt om man belönar folk som inte alls gjort sig förtjänta av priset.

Att få en guldspade för en stulen nyhet är knappast något branschen kan applådera.

Vi bloggare får väl fixa en egen spade till Magnus! Skicka ett mail till mig så får vi se om vi kan åstadkomma något!

Att måla en spade i guldfärg efter att vi graverat in Magnus namn kan inte vara någon omöjlig uppgift för oss bloggare…

Länkar: Magnus Ljungkvists blogg, han som Expressen stal nyheten från Svenskan säger inget om stölden och inte DN heller

Pinsamma Expressen är stolta… :-)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Guldspaden, Magnus Ljungkvist, Christian Holmén, Mikael Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg, Johan Wallqvist, Expressen, Nyhetsstöld, Maria Borelius, Cred, Politik[/tags]

UPPDATERING 12.10

Jag har redan fått tre mail från bloggare som säger sig vara villiga att skramla ihop några kronor för att köpa Magnus en spade. Även andra får givetvis avvara en tjuga om de har lust..

Men gör så, skicka mig en e-post. Adressen står i kursiv stil under VARENDA bloggpost, även denna. Om några dagar ska jag försöka bedöma om antalet anmälda räcker för att skramla ihop slanten som krävs för en juste spade med gravyr. // Jinge

(Detta är något som tidningen Expressen borde sköta egentligen…)


22 svar till “Guldspade-SKANDALEN!”

 1. Bidrag kommer från oss också.
  Egentligen skulle Expressen fått en skyffel. Inte en spade, för speciellt djupt är det inte grävt snarare skyfflat in det som fanns hos andra.

 2. Ja det där var verkligen ynkligt av utdelarna. Kunde de inte ge spaden till Magnus direkt borde de inte ha delat ut någon sådan alls för detta avslöjande. Det här kastar ju bara att löjets skimmer över guldspaden och därmed blir den närmast ett hån mot dem som får den i framtiden. Jag skulle vägra ta emot den om jag vore journalist och fick den nästa år.

 3. Uppdatering 17.20

  Det har inkommit en del mail och trackbacks. Jag besvarar inte alla utan sparar dem i en speciell mapp. På tisdag kommer jag att skriva om detta igen och innan jag postar min bloggning då så kommer samtliga som mailat mig få en kopia på bloggningen via mail samtidigt som jag i mailet redogör för en idé som uppkommit under resans gång.

  Jag kan redan nu avslöja att det faktiskt ser ut som vi kan fixa en spade åt Magnus, eller varför inte en guldfärgad dynggrep.. :-)

  Även om det ser positivt ut så tycker jag att alla som kan avvara en tjuga eller mer bör göra det. Det blir roligare för Magnus desto fler som deltar, om vi ska spara eventuellt överskott (om vi får DET problemet) eller hur vi ska bete oss är en senare fråga.

  Är man studerande eller ensamstående förälder så har man inte råd med mer än en tjuga, det är inget fel i det. Det är själva gesten som räknas.

  Mvh Jinge

 4. Oroväckande att Guldspade-juryn inte själva ägnat sig åt särskilt mycket grävande innan det beslutades att Expressenjournalisterna skulle belönas.

 5. Det har länge irriterat mig att det finns en massa priser till folk som egentligen ska sköta sitt jobb. Det enda pris som egentligen är riktigt relevant är det som utdelas till någon som gör något extraordinärt. Förmodligen faller Magnus in under begreppet extraordinärt, i så fall är det honom välförtjänt. Så om Expressens journalister gör något ovanligt, t.ex. hjärt och lungräddning och räddar någon så är det ett skäl till ett pris.

 6. Facinerande läsning i expressens pdf, länkade från min blogg, i synnerhet under punkten tio där de hävdar att de inte kände till Magnus scoop. Och det är väl nästan ännu värre (om det nu vore sant alltså;)

 7. Skandal med stort S ! Vore jag någon av Grisfarmens ”journalister” (hemska tanke) tackade jag naturligtvis NEJ till detta pris.
  En sak att plöja åkern, en annan att se vad som dyker upp. Vad som dock är värst av allt är att tidningen yvs över detta pris! Om en enskild grisfarmare saknar omdöme må vara hänt, men att redaktionen med sin samlade ”brainpower” saknar förmåga att inse det oriktiga är signifikativt för just Grisfarmen. Porr o snusksensationer är en sak, journalistik blir en annan, det borde juryn som delade ut spaden begripit..tycker man.

  Ps. Ni fattar varför Zlatan Ibrahimovich vägrar att befatta sig med AB:s Sportbladet! Äckelbäcken som bara har i syfte att såra människan.

 8. Vem vet att Magnus var först? Bara för att bloggarvärlden, eller en liten del av den, är övertygad om det?

 9. Bara för att Expressen själva erkänner det Galaxa?

  Duger det inte när de skriver det själva?

  Annars kan du fråga mig. Jag läste det först hos Magnus. Och det gjorde många bloggare eftersom han pingar sina inlägg.

 10. Ok! Då var han väl först! När något når bloggvärlden, så begynner det att vara. Inte förr. ;-)

 11. En guldspade är väl ok MEN det som biter bäst är att låta bli att köpa tidningen. Det är ju den de lever på, mao vi som ger Ecpressen pengar. Eller hur?