Gud och en vansinnig värld.


Att vakna upp på morgonen innebär för närvarande att jag börjar min dag med att lyssna till, och läsa om, en massa tråkiga nyheter.

Sedan ett par år har vi alla överösts av information om George W Bushs krig mot den islamiska delen av världen. Det kriget består inte bara i lemlästandet av människor i tusental, det består också i ett medvetet föra världsopinionen bakom ljuset. Du och jag, och alla andra, får inte ta del av någon objektiv sanning om detta krig. Ett krig som nu i allt högre grad också involverar Israel.

Israel kunde inte, av lätt insedda skäl, delta i kriget mot Afghanistan och inte heller mot Irak hur gärna de än ville. Det hade sett alltför illa ut och dessutom hade deras soldater blivit en primär måltavla i stället för som nu, de amerikanska. Igår läste jag i svenska tidningar att Israel nu använder fosforbomber i Libanon. Det är ytterligare ett brott mot krigets lagar eftersom den typen av stridsmedel inte får användas mot människor.

Det är i ljuset av det man ska se bilderna på de dödade barnen som jag visade igår. Enligt bildtexterna på originalen hävdades det att samtliga barn hade svåra brännskador. Idag berättar medierna att morgonen har inneburit minst 20 nya libanesiska döda och jag känner det som om allt dödande kommer närmare och närmare för varje dag som går.

Igår läste jag för ovanlighetens skull en av israelkramarnas bloggar. Där var det en som skrev i en kommentar att ”nu måste alla terrorister dö” och vederbörande avsåg då alla libaneser och palestinier i mellanöstern. I förlängningen gäller det säkerligen alla araber och iranier också. Bloggaren låter kommentaren stå kvar och den finns fortfarande kvar nu på morgonen.

Finns det då något som kan tjäna till tröst, något som kan ge anledning till en liten gnutta hopp?

Nej, tyvärr finns det inte några sådana tecken i skyn.

Dessa krig involverar aktörer med huvudsakligen tre olika religioner. Alla har de samma Gud, och vissa kallar sig också ”Guds Soldater”. Andra har en ledare som uppenbarligen anser sig själv vara Gud, eller i vart fall har uttalat sig vara Guds utsände. Ytterligare andra säger att Gud lovat dem landet de lever i.

Allt är det mest övertygande beviset som någonsin funnits på att Gud inte finns, men det inser inte dessa vilseförda människor. i

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, gud, judar, muslimer, kristna, mellanöstern, krig[/tags]


12 svar till “Gud och en vansinnig värld.”

 1. Enligt Koranen i allmänhet, och sharialagarna i synnerhet, så ska kvinnan inför sin man: ”submit to his will” på samma sätt som alla muslimer är underkastade Ahals vilja! Där märks i deras stända utryck ”inchalla” – if god wish it; därför är inte burkan så odd i deras värld. Vår religiösa uppfattning, i västerlandet, idkar inte samma sorts underkastelse inför gud. Det är kulturkrok mer än något annat.

  I och med att religionen står för mycket av vår moraluppfatting är den också en stor dela av vår kulturella uppfattning om rätt och fel. Vi har de kristna eller kristi rättsrelger insprängda i vår lagbok. Mycket utav den logiska strukturen i lagstiftningens moraliska delar hämtar sin näring från just Jesus och hans liknelser i nya testamentet. Trots att vi anser den muslimska tron var en förlegad och föråldrad religion, så är den yngst av de abrahamitiska trosuppfattningarna.

  Men det finns ju ingen gud! Så religionen är något man de politiska ledarna allra sist lägger över konflikterna, och som i alla kring så handlar det om:

  1.) Resursförstärkning: Försöken från USAs sida att privatisera Iraks oljeproduktion. USA gör av med ca 25% av alla oljeresurser men har bara tillgångs till ca 5% av dem inom landet. Och inte kan väl ett land invadera ett annat land för att komma åt naturresurserna heller? Det går inte för sig – titta bara på hur det gick för Irakts när de försökte att invadera Q8 – då kan religion och säkerhet passa bra att ta till.

  2.) Liberum: Israels utbyggnad av de kriminella bosättningarna på ockuperad mark.

  3.) Samt den allra farligaste sträven nämligen sträven efter säkerhet. För vad kan inte rättfärdiga och vad kan man inte göra i säkerhetens namn. Säkerheten kommer när du har hittat politiska lösningar – inte militära!

 2. Och jag som trodde att vi kommit överens om att du skulle konvertera till Islam? Kanske The Banana kan lägga ut texten om huruvida ateism är kompatibelt med islam?

  Kul f ö att du läser Israelkramarbloggar. Du menar naturligtvis Fredrik Federley?

 3. 1/Nu är jag som The Banana någon gång påpekat varken muslim eller någon expert på islam, men det du skriver om uttrycket ”inshallah” tycker jag verkar helt missuppfattat.

  Alla arabisktalande jag känner använder detta uttryck efter att ha talat om positiva saker som kan tänkas hända i framtiden, även typ ”jag kommer och hälsar på dig på fredag inshallah”, men jag uppfattar det snarare som ett uttryck för ödmjukhet: människan spår och Gud rår. Jag tycker att det är vackert och att det inte har något med underkastelse att göra.

  Likaså välsignelser: om man talar om sina barn så säger samtalspartnern genast ”må de leva länge i hälsa och välgång” eller dylikt. Jag gillar det.

 4. Anna! Jag tycker mig oxo märka av em viss begreppsförvirring hos #1 men jag överlåter det med varm hand till någon av de muslimer som brukar kommentera här. ”Inshallah” betyder enligt min uppfattning just ”om Gud vill” som han skriver, men f.ö. verkar det lite rörigt.

  Men han har definitivt en poäng med att det är politiska lösningar som krävs, inte militära.

  Ja, men tror du verkligen att man MÅSTE tro på gud om man är muslim? :-) Jag känner flera muslimer som dricker t.ex. Whiskey, suckar och säger ”- Jag är en dålig muslim..”

  (Jo det är faktiskt sant) Men de flesta av de jag känner tar saken på allvar, ber sina fem gånger, undviker fläsk och alkohol.

  Judar har väl oxo lite gammalt skrock för sig? Käka ”Kocher” verkar ju heltrist. Men alkohol är väl i alla fall tillåtet?

  Det är kanske jude jag ska bli?

 5. 4/Jag skulle spara mig mödan om jag vore du. Utan att nämna några detaljer. Förresten Bananen, måste manliga muslimska konvertiter omskäras?

 6. Fosforbomber var en krigsförbrytelse när Saddam använde det. När USA använde samma vapen mot Fallujah så var det ett ”konventionellt vapen” – när Israel använder detta vapen (som i princip fräter upp människokött så bara skelettet står kvar) så kommer det säkerligen betraktas av alla (förutom dom som då utsätts för det) som ”ett konventionellt vapen”. Alla bomber som motståndet använder dock är ”krigsförbrytelser”. Det gäller ju att vara konsekvent.

  Relativism-skolan har använts sedan krigsrättegångarna efter andra världskriget. Då faststlog man ganska precis att alla brott som gjort, men som gjort, är krigsförbrytelser. Således så blev Tysklands flyggräder av brittiska städer inte klassade som krigsförbrytelser, efter som de allierade gjorde samma.

  Uppdateringen av den här policyn är då att allt som vi gör är okej, och allt som ”ni” gör är fel, oavsett om det är samma sak.

 7. Anna FYYYY vad du är ELAK !!

  Du bara försöker skrämmas! :-)

  Svenska män som konverterar får givetvis DISPENS!!

 8. Jag är muslim. Har bott i sverige sen jag var 3 år. Är idag 34. Tyvärr så dricker jag alkohol. Men jag ber så ofta jag kan. Äter inte fläsk kött.

  Det här med vad som står i koranen och hur islam är har många fått om bakfoten. Islam är olika på olika ställen i världen. Där jag kommer ifrån ( Indien ) så är religionen inte helt lik hur den är i vissa delar av arabvärlden. Mina föräldrar lärde mig att om kvinnan skall bära slöja så skall även mannen bära slöja. Dessutom så var kvinnan underställd mannen över HELA världen förr. Som tur har kvinnor fått det relativt bättre i vissa delar av världen. Men om man tittar lite noggrannare på vilka länder och människor som fortfarande anser att kvinnan skall vara underställd mannen är det faktiskt länder med lägre utbildning och fattigdom. Sen så är jag så trött på alla dessa skitsnackande mullor som hittar på massa strunt för att kunna kontrollera människor. De är som politiker. De kan sitta och hitta på saker och berätta det för outbildade fattiga människor som inte kan läsa koranen.

  Tänk själv om man inte vet ett enda dugg om Programmering. Du frågar en systemutvecklare om vissa saker. Han kan helt enkelt sitta och driva med dig och du tror på allt han säger. Så funkar Mullor ( kanske dålig jämförelse ). Men anledningen till att gör det är att jag hade ett par stycken systemutvecklare på mitt företag. Jag kunde ingenting om programmering och de satt o snackade databaser, php, CV o gud vet vad. Klart man tror på det.

 9. Jag håller med James. Kommer själv från en ateistisk släkt med blandat muslimskt och kristet ursprung i Bosnien. Bosniens version av Islam innehåller jämlikhet, öl och rakija. På senare år har religionen blivit aningen starkare, men jag ser ändå mer av den i Göteborg än i Sarajevo.

  Själv tror jag inte att Bush eller någon annan av dessa politiker är troende. De använder sig av religionen för att styra obildade folkmassor, eller vinna val.

  btw. James: Jag gillar din jämförelse.

 10. Tack Betel!

  Lars Anders. Okunnighet kan utnyttjas av de kunniga. Den med kunskap kan faktiskt övertyga människor med mindre kunskap att göra som han/hon vill genom att hänvisa till sin kunskap. ( vart lite mycket av ordet ”kunskap” ). Tyvärr så missbrukas kunskapen väldigt mycket.

  Som sagt jag har haft möjligheten att komma till Sverige och lära mig andra saker än bara religion. Många fattiga människor har kanske bara religionen att vända sig till och där har vi problemet. Ekonomisk tillväxt och utbildning är 2 starka faktorer för att få bort den extrema religionen. Det är iallafall vad jag tror på. Men så länge krig, fattigdom och diktatoriska ledare i muslimska länder finns kvar så kommer vi också ha kvar problemen.